• proiectul „Regenerare zone urbane degradate sector I”, în valoare de 20,5 milioane de lei, a ajuns, în sfârșit, la final • prin implementarea proiectului, s-a realizat reconversia terenurilor și suprafețelor degradate sau neutilizate, amplasate pe Strada Mercur, Strada Mare și Calea Galați nr. 2, prin transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber • a fost reabilitată, de asemenea, în totalitate, strada pe care se află Patinoarul Brăila • „În timpul execuției lucrărilor, au apărut și probleme, ca urmare a faptului că, atunci când au început săpăturile, au descoperit că terenul este impropriu realizării unei fundații pentru drumuri”, a precizat primarul Marian Dragomir, explicând, astfel, de ce termenul de finalizare prevăzut în contract a fost depășit cu un an de zile
Proiectul de peste 20 de milioane de lei, care a vizat reabilitarea câtorva străzi din Centrul Vechi și realizarea unor parcuri pe câteva terenuri virane - unul aflat Calea Galați, în spatele Muzeului Brăilei, și alte două situate în zona portuară a municipiului - a ajuns la final, cu un an întârziere față de termenul inițial. Conducerea Primăriei a explicat, în cadrul unei conferințe de presă prin care a marcat finalizarea acestei investiții, de ce s-a ajuns la o prelungire atât de mare a perioadei de implementare. „În timpul execuției lucrărilor, au apărut și probleme, ca urmare a faptului că, atunci când a început săpăturile, constructorul a descoperit că terenul este impropriu realizării unei fundații de drumuri; a fost nevoie să se scoată în totalitate acel pământ și să-l înlocuiască cu altul, de calitate. Acestea au fost lucrări suplimentare. Lucrările au întârziat datorită faptului că a fost nevoie să se intervină în acest caz. Întârzierea a fost de aproape un an de zile, cu tot cu proiectare și reproiectare. La acest moment, însă, toate lucrările aferente proiectului sunt finalizate, străzile sunt terminate, de asemenea, spațiile verzi sunt și ele finalizate, iar pomii sunt plantați”, a precizat primarului Marian Dragomir.
Potrivit edilului-șef, odată cu sosirea primăverii, pomii care au fost plantați acum, dar care nu se vor prinde, vor fi înlocuiți de către constructor pe propria cheltuială.
De asemenea, garanția lucrărilor executate în cadrul proiectului de 20 de milioane de lei este de cinci ani. Dacă între timp vor apărea deficiențe, acestea vor fi remediate, de asemenea, de către constructor pe cheltuiala sa, a mai spus, miercuri, primarul municipiului Brăila.
Maidane transformate în parcuri
Așa cum am mai precizat, proiectul a vizat transformarea unor terenuri până mai ieri abandonate și pline de buruieni în zone de agrement și de petrecere a timpului liber, cu spații verzi generoase. Finanțarea Proiectului „Regenerare zone urbane degradate sector I”, în valoare de 20.551.989,76 lei, s-a realizat din Fondul European de Dezvoltare Regională (7.531.545,29 lei) și prin contribuția Primăriei Municipiului Brăila (11.868.561,07 lei, din care 177.212,07 lei a reprezentat contribuția la fonduri eligibile). Lucrările începute în 2021 ar fi trebuit să fie gata în noiembrie 2022, însă termenul s-a prelungit inițial până în aprilie 2023, apoi s-a mai făcut o prelungire până pe 30 septembrie a.c. În cadrul conferinței de presă susținute miercuri, 27 decembrie, primarul Marian Dragomir a încercat să explice care a fost cauza acestor întârzieri.
„Prin implementarea acestui proiect, s-a realizat reconversia funcțională și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate, amplasate pe Strada Mercur nr. 28 A, lot 2, Strada Mare nr. 38 A, Strada Mare nr. 38 B și Calea Galați nr. 2, prin transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate și asigurarea accesului la acestea prin intermediul străzilor urbane adiacente modernizate”, a precizat primarul Marian Dragomir în cadrul conferinței de presă prilejuită de finalizarea proiectului.
Lucrările au fost executate de SC „Concivia” SA - proiectant fiind SC „Aldun Proiect” SRL, iar diriginte de șantier SC „Ziromet” SRL - și au vizat amenajarea spațiului verde - defrișarea vegetației crescută sălbatic, modelarea terenului, plantarea de plante perene, arbori și arbuști, gazonarea suprafeței, realizarea de alei pietonale pavate cu piatră naturală, montarea de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, foișoare), racordarea la utilități, instalarea unui sistem de supraveghere video, realizarea sistemului de irigații și iluminat. Reamintim că în cadrul acestui proiect a fost realizat și chioșcul pe structură de lemn din spatele Muzeului Brăilei, chioșc care inițial nu arăta deloc ca în machetele inițiale, dar pe care constructorul l-a refăcut până la urmă, dându-i forma rotunjită din schițele făcute publice de Primărie înainte de începerea lucrărilor.
Tot în cadrul proiectului, pe Strada Mare, Strada Mercur și pe Vadul Schelei (lângă Grădina Mare) s-a executat o nouă structură rutieră, suprafața carosabilă și trotuarele fiind realizate cu pavaj din piatră naturală (fiind vorba de Centrul Istoric al municipiului). Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul că, în cadrul proiectului, strada pe care se află Patinoarul Brăila a fost reabilitată în integralitatea ei.