Mergi la conţinutul principal

Trei eroi ai Binelui, într-o cursă de 260 de kilometri, alergaţi în 46 de ore

• unul dintre cei trei participanţi la ultramaratonul Galaţi - Bucureşti este brăilean • pompierul Costel Mazâlu a reuşit să termine cu bine solicitanta încercare, deşi se lovise la un picior cu puţin timp înainte de a porni în cursă • acesta a alergat alături de militarul gălăţean Laurenţiu Cobzaru şi de sublocotenentul Petronela Lungu, din cadrul IGSU Bucureşti • cei trei şi-au propus ca, prin efortul lor, să atragă atenţia asurpa a patru cazuri umanitare, dintre care unul este cel al pompierului brăilean Viorel Dima, diagnosticat cu cancer • acesta are nevoie de sprijin financiar pentru a putea urma un tratament costisitor, într-un spital din Viena • la sosirea în Bucureşti, cei trei alergători au fost întâmpinaţi de Ministrul Apărării, Gabriel Leş, şi secretarul de stat Raed Arafat, care le-au promis că se vor implica în ajutorarea celor patru persoane aflate în suferinţă

 

Cei trei mesageri ai binelui care şi-au propus să alerge de la Galaţi la Bucureşti, în cadrul unui ultramaraton pe distanţa de 260 kilometri, au ajuns cu bine la destinaţie, după o cursă de 46 de ore. După cum v-am mai informat, pe 26 februarie, caporalul Laurenţiu Cobzaru, militar la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, judeţul Galaţi, şi sublocotenentul Petronela Lungu din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti au pornit în acest ultramaraton dedicat Zilei Protecţiei Civile, care se serbează pe 28 februarie. În fapt, acţiunea a avut şi un puternic scop umanitar, acela de a atrage atenţia asupra situaţiei extrem de dificilie a patru persoane afectate de boli grave, care au mare nevoie de sprijin financiar din partea semenilor. Iniţial, se stabilise că plt. maj. Costel Mazâlu din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, îi va asista pe cei doi pe tot traseul, de la volanul unui autoturism. Până la urmă, însă, pompierul brăilean Costel Mazâlu a alergat alături de Laurenţiu Cobzaru şi Petronela Lungu pe tot parcursul celor 260 de kilometri. A făcut-o deşi a avut o problemă medicală destul de serioasă la un picior, pe care şi l-a scrântit după ce a călcat pe un capac de canalizare nefixat corespunzător, aşa cum sunt foarte multe astfel de capace pe străzile Brăilei. În ciuda indicaţiilor medicului, care i-a prescris o perioadă de repaus, Costel Mazâlu şi-a luat inima în dinţi şi, cu Dumnezeu înainte, a pornit în solicitanta cursă. “Ştiam că alerg pentru un scop nobil şi Dumnezeu îmi va da tăria de a face faţă acestei încercări”, ne-a mărturisit, vineri, pompierul brăilean. Acesta s-a întors cu bine acasă, bucuros să şi-a îndeplinit misiunea propusă şi că, la sosirea în Bucureşti, el şi cei doi colegi cu care a alergat au fost întâmpinaţi de Ministrul Apărării, Gabriel Leş, şi de secretarul de stat Raed Arafat. Înalţii oficiali i-au felicitat pentru efortul depus şi le-au dat asigurări că se vor implica, prin structurile pe care le conduc, în ajutorarea celor patru persoane cu probleme medicale.

Despre cursa în sine, pompierul Costel Mazâlu ne-a spus că a fost destul de dificilă, dat fiind că s-a desfăşurat în condiţii atmosferice oarecum vitrege, specifice anotimpului. “Am avut şi ploaie, dar şi puţină ninsoare, iar noaptea temperaturile au scăzut până la minus 6 grade Celsius. Cu toate acestea, am preferat să continuăm alergarea şi pe timpul nopţii, ca să profităm de faptul că traseul era mai liber”, ne-a spus alergătorul brăilean. La fiecare 5 kilometri parcurşi, cei trei au luat o pauză de câteva minute, pentru hidratare, iar pauzele mai lungi, de până la 20 de minute, le luau la un interval de 5 ore. În timpul acestor pauze, ei s-au adăpostit în maşina cu care i-a însoţit un prieten. Pentru a-şi asigura energia necesară, în timpul pauzelor de masă de pe parcursul cursei au consumat alimente alese cu grijă, iar pentru hidratare şi-au procurat produse speciale. Costurile pentru aceste alimente - în jur de 1.000 lei - şi le-au asigurat singuri, la acestea adăugându-se şi anumite investiţii în echipamente speciale. De exemplu, Costel Mazalu şi-a achiziţionat pentru această cursă de 260 km o pereche de pantofi de alergare pe distanţe lungi, care a costat circa 700 lei. Sunt cheltuieli inerente pentru o astfel de aventură, ce şi-au dovedit utilitatea, atât timp că eroii noştri au reuşit să termine cu bine epuizanta cursă. Cât priveşte condiţiile de trafic, ei spun că nu prea au întâmpinat probleme. Evident că a fost nevoie de o doză mare de atenţie, dat fiind că au alergat pe marginea unor şosele destul de intens circulate, însă totul s-a derulat cu bine. A fost mai dificil spre finalul cursei, deoarece, cu cât se apropiau de Bucureşti, intensitatea traficului creştea, iar noxele emanate de autovehicule se simţeau din ce în ce mai puternic, afectându-le respiraţia. Cei trei alergători au trecut, însă, cu bine şi peste acest aspect, iar faptul că au fost aşteptaţi la sosire de cei doi înalţi oficiali menţionaţi mai sus, care au promis că se vor implica în rezolvarea celor patru cazuri umanitare, le-a întărit convingerea că efortul lor nu a fost în zadar.

 

Măcinaţi de boli grave, au nevoie de sprijinul semenilor

Aşa cum v-am mai informat, ultramaratonul la care au participat cei trei alergători a avut un puternic scop caritabil, pentru plutonierul adjutant Viorel Dima, pompier la I.S.U. Brăila, aflat sub tratament la un spital din Viena pentru tratarea unei boli grave (cancer esofagian cu metastaze ficat), dar şi pentru Antonia Gal (fiica militarului M.Ap.N.  Gal Ciprian Isidor),  Marcel Rosu ( militar  M.Ap.N.) şi Ana-Maria Tudor (elevă). Toţi cei patru au nevoie de sprijin financiar pentru a se putea trata de bolile grave de care suferă, iar maratoniştii şi-au propus să atragă atenţia asupra situaţiei lor, astfel încât oamenii de bine să afle despre ce este vorba şi să ajute, fiecare după posibilităţi.

Reamintim că plt. adj. Viorel Dima, în vârstă de 43 de ani, angajat al ISU “Dunărea” Brăila a primit, la începutul toamnei trecute, cumplita veste că suferă de cancer esofagian cu metastaze la ficat. În vară, acesta a resimţit mici dureri retrosternale, însă s-a dus la medic abia la începutul lunii septembrie. După cruntul diagnostic, a început calvarul, cu vizite la numeroşi doctori care nu-i dădeau nicio şansă să supravieţuiască. Totuşi, deşi medicii români insistau pe acest verdict necruţător, un medic oncolog din Austria, de la Spitalul “St. Josef Krankenhaus” Viena, i-a spus ceea ce nu spera să mai audă: există o şansă la viaţă, însă tratamentul este extrem de costisitor, fiecare cură de citostatice costând între 6.000 şi 8.000 euro. Numai în prima parte a terapiei era nevoie de patru şedinţe cu citostatice, ceea ce s-ar traduce printr-un efort financiar de 24.000-32.000 euro, o sumă extraordinar de mare pentru familia şi apropiaţii pacientului.

Toţi cei care vor să doneze bani pentru tratamentele costisitoare de care are nevoie plutonierul Dima găsesc pe reţeaua de socializare Facebook o pagină de donaţii online, unde sunt ataşate inclusiv documente medicale doveditoare, link-ul fiind: https://www.facebook.com/donate/189713618584579/2061086394005554/

Există şi alternativa contului bancar deschis la BRD, pe numele soţiei Dima Loredana Adriana.

Cont în LEI: RO26BRDE090SV54344450900

Cont EURO: RO22BRDE090SV54344530900

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro