Mergi la conţinutul principal

Trei braconieri trimişi în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Niculai Lupaşcu, de 56 de ani, Mihai Moraite, 50 ani, şi Vasile Muntianu, 49 de ani, anchetaţi pentru "nedeţinere a licenţei de pescuit şi a autorizaţiei de pescuit industrial, pescuit în perioada prohibiţiei, folosire de către o persoană neautorizată a unei unelte de pescuit industrial şi folosirea de plase monofilament interzise de lege" (cazul celui de-al treilea braconier). Primii au fost prinşi în flagrant pe Dunăre, în luna iunie, iar al treilea a fost depistat în luna iulie, pescuind cu 5 plase pe un canal de desecare din zona Fermei Mărgineanu.
Potrivit anchetatorilor, în seara zilei de 4 iunie 2013, un echipaj al Poliţiei de Frontieră i-a depistat pe Niculai Lupaşcu şi Mihai Moraite în timp ce pescuiau dintr-o barcă, pe Braţul Cravia al Dunării (malul drept), la kilometrul fluvial 1.
În barca braconierilor au fost găsite o plasă de pescuit confecţionată din aţă, având dimensiunile 35x2 metri, precum şi cantitatea de 3,8 kilograme peşte specia obleţ. Toate acestea au fost confiscate, peştele fiind valorificat la un magazin alimentar din municipiu. Spre ghinionul lor, Lupaşcu şi Moraite au mers la pescuit în cel mai păgubos moment din an: perioada prohibiţiei (8 aprilie - 6 iunie 2013). Dacă ar fi mai avut răbdare două zile, s-ar fi terminat perioada şi ar fi avut o infracţiune minus la dosar.
Mai trebuie precizat că Mihai Moraite a mai fost condamnat pentru infracţiuni la regimul psicicol, fiindu-i interzis în mod explicit dreptul de a pescui. El a fost prins în flagrant delict cu o zi înainte ca magistraţii Curţii de Apel Galaţi să se pronunţe într-un alt dosar de braconaj piscicol, aflat în recurs.
Pe 22 iulie 2013, o patrulă a Jandarmeriei l-a depistat pe Vasile Muntianu, de 49 de ani, în timp ce pescuia cu cinci plase pe canalul de desecare situat în zona Fermei Mărgineanu. O plasă era confecţionată din aţă şi avea 45 de metri lungime, iar celelalte patru erau monofilament şi aveau între 15 şi 32 de metri lungime.
Braconierul prinsese până la sosirea jandarmilor 11 kilograme de peşte specia "sânger", care a fost confiscat şi valorificat în folosul statului. Totodată, cele cinci plase de pescuit au fost ridicate şi depuse la camera de corpuri delicte a Tribunalului Brăila. Vasile Muntianu le-a spus anchetatorilor că achiziţionase cele cinci plase din Oborul Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro