Mergi la conţinutul principal

Trei autori braileni isi lanseaza cartile la Gaudeamus

Doua volume de poezie si o colectie de editoriale sint oferta autorilor braileni la Tirgul International de Carte Gaudeamus inaugurat, ieri, in Capitala.
"Corabia pisicilor galbene", cea de a doua carte de versuri a Dianei Corcan, si "Yima", volumul de debut al poetului Liviu Stan, ambele aparute la Brumar, vor fi lansate vineri, incepind cu ora 18.00, la standul Editurii Brumar din cadrul complexului Romexpo. Prezentarea celor doua volume va fi realizata de scriitorul Robert Serban.
Tot vineri, de la ora 17.00, Monica Paraschiv isi va lansa colectia de editoriale intitulata "Combinagii de profesie. Razboiul gastilor", prezentata la sfirsitul saptaminii trecute si publicului brailean. Despre volumul aparut la editura Tritonic vor vorbi directorul editurii, Bogdan Hrib, scriitorul Marian Coman si directorul revistei "Capital", Ionut Popescu.

400 de expozanti la Gaudeamus

Tirgul International de Carte Gaudeamus a fost deschis oficial ieri, printr-o ceremonie la care au participat presedintele-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Maria Toghina, si ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, presedinte de onoare al primei zile a tirgului.
"Tirgul Gaudeamus este un moment de virf al Bucurestiului. Este o sarbatoare pentru iubitorii de lectura. La vizita de anul trecut am avut impresia ca sint la Tirgul de carte de la Paris", a declarat ambasadorul Frantei la Bucuresti. "Pentru mine, cartea reprezinta o placere. Este o placere intelectuala si fizica. In Romania se editeaza carti de foarte buna calitate.(...) In ciuda internetului, cartea rezista foarte bine. Se traduce foarte mult din literatura straina. Aveti o oferta foarte vasta, inclusiv autori francezi", a declarat Henri Paul, care s-a plins de faptul ca, din pacate, nu poate gasi carti in limba franceza la Bucuresti.
La eveniment au mai participat, printre altii, directorul executiv al tirgului, Vlad Epstein, care a declarat ca acesta este cel de-al 49-lea tirg de carte organizat de Societatea Romana de Radiodifuziune in 15 ani.
Cea de-a XV-a editie a Tirgului de Carte Gaudeamus gazduieste peste 400 de evenimente, printre care se numara lansarea volumului "O istorie critica a literaturii romane", de Nicolae Manolescu si dezbateri despre multilingvism si comunism.
Suprafata pe care se vor desfasura evenimentele la Tirg este de 14.000 de metri patrati, aproape de capacitatea maxima a Pavilionului Central Romexpo, unde, de altfel, va avea loc evenimentul.
Numarul expozantilor este de peste 400, 40% dintre acestia reprezentind edituri romanesti. Pentru a opta oara consecutiv, Tirgul de Carte Gaudeamus va fi transmis online, cu sprijinul RCS&RDS, furnizor oficial de internet al manifestarii.

Un Nobel pentru Romania

Pe intreaga perioada a Tirgului se va desfasura campania de stringere de semnaturi pentru manifestul "Apel la o politica europeana a traducerii", redactat inaintea Starilor generale ale multilingvismului, reunite la Sorbona, pe 26 septembrie anul acesta.
Tirgul mai gazduieste expozitia de machete ale inventiilor lui Leonardo da Vinci.
Accesul general al vizitatorilor va fi permis pe baza biletelor de intrare, in valoare de 3,5 lei, care vor fi folosite pentru tombola Gaudeamus. Elevii, studentii, cadrele didactice, membrii de uniuni ale scriitorilor si jurnalistii vor avea acces gratuit in cadrul evenimentului.
Cistigatorii tombolei vor fi anuntati duminica. Printre premiile care pot fi cistigate la tombola si oferite de partenerii evenimentului se numara un automobil Dacia Sandero, un laptop si un radio cu MP3 player.
Sumele rezultate din vinzarea biletelor sint destinate finantarii partiale a proiectului "Un Nobel pentru Romania", initiat de Radio Romania cu prilejul editiei din 2006 a Tirgului de Carte Gaudeamus. Este vorba de finantarea unor debuturi literare sau traducerea unor volume in diferite limbi straine, fapt care poate ajuta la promovarea literaturii romane in strainatate. Fondurile obtinute anul trecut din vinzarile de bilete - aproximativ 8.000 de lei - vor fi folosite pentru finantarea partiala a traducerii in limba germana a volumului "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor", de Daniel Banulescu.
Proiectul care va beneficia de finantare din banii obtinuti anul acesta din vinzarea de bilete va fi anuntat pe 24 noiembrie, in cadrul galei Premiilor Gaudeamus.
Gala va avea loc pe 24 noiembrie, in foaierul Salii de Concerte "Mihail Jora" a Radio Romania. Cu acest prilej vor fi decernate cinci trofee Gaudeamus si premiul pentru cea mai rivnita carte a tirgului. Printre trofeele Gaudeamus oferite la finalul tirgului se numara Premiul de excelenta, in valoare de 3.500 de lei, si premiul Miss Lectura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu