Trei ani pentru omor, cinci ani pentru furtul unui televizor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Trei ani pentru omor, cinci ani pentru furtul unui televizor

Indivizi care au savirsit fapte penale fara pericol social major ajung sa-si petreaca ani de zile in puscarie, iar altii, care au produs "prejudicii" irecuperabile, curmind vieti omenesti, scapa basma curata cu tot atitia ani sau mai putini, se pling multi dintre detinutii aflati in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila. Reporterii nostri au facut un raid-ancheta pe aceasta tema si au constatat ca, intr-adevar, indivizi aflati la prima fapta penala primesc putine sanse de a se reabilita, tocmai fiindca pentru fapte minore sint condamnati la citiva ani buni de inchisoare. In acesti ani, ei se intilnesc cu puscariasii-sadea, dar si cu aceia care au savirsit fapte mai grave decit ei, dar mai blind pedepsite. Pe de o parte, aproape fiecare detinut are povestea sa si crede ca a fost nedreptatit, iar multi dintre ei reclama felul in care faptele lor au fost cercetate - probate de catre politisti si procurori -, dar si modul in care acestea au fost incadrate din punct de vedere juridic. Pe de alta parte, directorul inchisorii brailene ne-a confirmat ca "unele sentinte sint rupte de realitate".

Un an la racoare pentru un prejudiciu de 1,5 miliarde

Acesta este cazul cel mai "fericit", aflat printre tinerii incarcerati in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila. Tinarul care a primit numai un an de puscarie, dupa o cercetare in stare de libertate, este chiar mindru ca a reusit sa ia o condamnare atit de mica pentru trei fapte: tilharie, violare de domiciliu si distrugere. El povesteste ca e doar meritul avocatilor pe care familia sa i-a angajat: "Am fost noua insi in fapta, dar numai eu am fost prins. Am spart casa cuiva, i-am distrus tot, si masini si tot. Prejudiciul a fost de 1,5 miliarde si n-a fost recuperat. Ceilalti opt sint “afara”. Am si antecedente, niste furturi minore. Am luat numai un an si ma consider norocos".
In Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila, din cei 700 de detinuti, 37 sint tineri, pina in 21 de ani, majoritatea "primari", considerati cei mai recuperabili. Pentru acestia, cadrele de penitenciar desfasoara frecvent activitati menite sa duca la reabilitarea lor, la o mai usoara reintegrare in societate. Dar cei mai multi, desi aflati la primele incarcerari, au de executat pedepse cu executare pentru fapte minore, in unele fiind recuperate prejudiciile.
Tinerii nu ne-au ascuns ca in tot acest timp invata alte moduri de operare. Puscariasii reclama fie ca au primit pedepse prea mari, fie ca faptele lor au fost incadrate juridic la articole de lege care prevad pedepse mai grele.
Astfel, pentru un furt cu un prejudiciu recuperat de 1,8 milioane de lei vechi, un tinar de 19 ani, "primar", a primit doi ani de inchisoare. Pentru furtul a trei biciclete si a unui telefon mobil - prejudiciu nerecuperat - un tinar de 20 de ani a luat doi ani si jumatate de inchisoare. "Am furat ca sa-mi intretin familia", spune el. Tatal meu e decedat. Mama si fratii mei mai mici nu au nici un venit. Sint singurul intretinator al familiei. Am vindut bicicletele si am cumparat mincare".
Pentru furtul unui telefon mobil, predat ulterior partii vatamate, un alt tinar a primit 9 luni de inchisoare: "Mie mi-au bagat si abuz de incredere. Am cerut telefonul sa apelez pe cineva si nu i l-am mai dat. Abia astept sa ies de aici, mai am patru luni, plec la munca, ma angajez, fiindca am terminat liceul si am calificare de sudor. Numai ca, de acum, o sa am antecedente penale".

Pedepse mari, pedepse scurte

Pentru ca a imprumutat masina unei rude, care a condus fara permis si a si bagat-o intr-un pom - prejudiciul fiind si aici acoperit - un brailean de 20 de ani va sta dupa gratii trei ani si jumatate: "Eu plec de aici direct in strainatate, ca, la cite am vazut si auzit aici, nu-i de stat in tara asta". Pentru o tilharie cu un prejudiciu de 3,7 milioane, recuperat, alt tinar - care si-a si angajat trei avocati - a fost condamnat la 3 ani de inchisoare. La 19 ani, pentru tilharie si furtul prin smulgere a doua telefoane mobile, un tinar a primit 4 ani de inchisoare: "Desi m-au incadrat la tilharie, nu a fost violenta fizica, doar am smuls telefoanele si am fugit". Doi ani si jumatate l-a costat pe un hot care a furat telefon mobil si l-a si dat inapoi. Pentru tentativa la omor, un tinar a primit 7 ani de inchisoare.
Cea mai interesanta comparatie este aceea intre o sentinta pentru omor calificat si o alta pentru furtul unui televizor. Un barbat care a furat un televizor de 2.800.000 lei, iar prejudiciul a fost recuperat in timpul anchetei, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. Autorul faptei are 22 de ani. Un altul, de 29 de ani, a fost condamnat in iunie 2004, la 3 ani de inchisoare pentru omor calificat. Si-a ucis o ruda, dindu-i cu scaunul in cap. Victima a fost spitalizata, dar a murit. Instanta l-a obligat pe autor si la plata a 100 milioane de lei vechi daune morale si a 35 de milioane, daune materiale, catre spitale. Potrivit sentintei date de instanta, autorului i s-au acordat circumstante atenuante, asa cum cerusera aparatorii acestuia. Cu doua luni in urma, autorul a fost pus in libertate conditionat, dupa executarea a doua treimi din pedeapsa.
"Da, exista asemenea cazuri in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila. Sint diferente foarte mari intre cuantumul pedepselor. Detinutii ies, deseori, la raport si isi arata nemultumirea fata de pedeapsa primita, mai ales fiindca vad ca alti colegi ai lor, care au comis fapte mai grave, au primit pedepse mai mici. Se observa o practica neunitara in acordarea pedepselor. Pedeapsa cu inchisoare este, potrivit legii, menita sa reeduce. Sint sentinte rupte de realitate. Pentru un furt cu prejudiciul recuperat se dau si cite cinci ani de inchisoare, in contextul in care, pentru intretinerea lunara a unui detinut, statul cheltuie intre 10 si 20 milioane de lei. Nu se tine cont de acest fapt. Pentru un condamnat care a creat un prejudiciu de 2,8 milioane lei, si l-a si dat inapoi, statul cheltuie 120 de milioane, in cei 5 ani de pedeapsa pe care i-a primit", ne-a declarat magistrat Gheorghe Cucu, directorul Penitenciarului Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro