Mergi la conţinutul principal
Se sting eroii neamului

A trecut la cele veşnice căpitanul Ioan Mihai, cel mai vârstnic veteran de război brăilean

• ofiţer în cadrul Regimentului 4 Roşiori, în al Doilea Război Mondial, căpitanul în retragere Ioan Mihai a fost decorat de însuşi Mareşalul Ion Antonescu • a fost singurul supravieţuitor al confruntărilor din Crimeea, când au fost decimate toate cele trei escadroane ale Regimentului 4 Roşiori de către trupele bolşevice • în tot judeţul Brăila mai trăiesc doar 35 de veterani de război • cpt. (ret.) Ioan Mihai ar fi împlinit 101 ani în ziua de 9 iunie 2020

 

Parte a istoriei zbuciumate a greu-încercatului popor român, căpitanul în retragere Ioan Mihai, din comuna Zăvoaia, s-a mutat la ceruri, ca să întregească escadroanele de eroi trecuţi în veşnicie. A fost cel mai vârstnic veteran de război din judeţul Brăila. Născut la data de 9 iunie 1919, în localitatea Însurăţei, cpt. (ret.) Ioan Mihai a trecut la Domnul în ziua de 4 iunie 2020. Dumnezeu n-a mai avut răbdare cu el: pe data de 9 iunie, ar fi împlinit venerabila vârstă de 101 ani.

Anul trecut, la aniversarea unui secol de viaţă a eroului cavalerist de la Zăvoaia, Stelică Mocanu, din cadrul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, preciza: “Căpitanul în retragere Ioan Mihai ne-a povestit cu multă emoţie despre luptele din Crimeea, când, pe un ger de crăpau pietrele, împreună cu camarazii din Regimentul 4 Roşiori, a luptat îmbrăcat numai în veston de vară, fiind singurul supravieţuitor din cele trei escadroane ale Regimentului 4. Căpitanul în retragere Ioan Mihai a luptat până în Munţii Tatra”. Nu e de mirare că viteazul ofiţer de cavalerie din al Doilea Război Mondial a fost decorat de însuşi Mareşalul Ion Antonescu, conducătorul României Mari, arestat şi apoi executat la Jilava, în anul 1946, după un simulacru de proces orchestrat de foştii săi inamici de pe câmpul de luptă.

Pe 9 iunie 2019, la împlinirea vârstei de 100 de ani, cpt. (ret.) Ioan Mihai a fost vizitat de generalul de brigadă Vasile Ionescu, comandantul Garnizoanei Brăila, precum şi de către membrii Filialei Judeţene Brăila “General Stan Poetaş” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”. Membrii filialei au organizat, deunăzi, pentru veteranii de război brăileni, două ediţii ale “Raniţei cu merinde” (activitate de ajutorare a veteranilor), un spectacol la Teatrul “Maria Filotti”, precum şi acţiunea “Veteran 100 plus”.

Surse din cadrul filialei ne-au precizat că, la data de 9 iunie 2020, în evidenţele Filialei Judeţene Brăila “General Gheorghe Avramescu” a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război se mai aflau doar 35 de veterani de război, din care 18 în municipiul Brăila şi 7 în judeţ. De asemenea, în judeţul Brăila mai trăiesc două văduve de război (brăilence care şi-au pierdut soţii în război şi care nu s-a mai recăsătorit). Mai există o categorie de femei, urmaşe de veterani de război, ai căror soţi au murit după ce s-au întors de pe front. Numărul acestora este mai mare, depăşind cu puţin cifra de 750, în tot judeţul Brăila.

Decanul de vârstă al veteranilor de război din judeţul Brăila este Ion Gh. Chiriţă, din localitatea Gropeni, care, la data de 6 ianuarie 2020, a împlinit venerabila vârstă de 99 de ani. Alţi trei veterani de război au împlinit, anul acesta, 99 de ani: Tănase Gîrbă, din Însurăţei, Ion Romaniuc şi Ion D. Gîscă, ultimii din municipiul Brăila. “Eroilor în viaţă” care se apropie de vârsta de 100 de ani, li se va alătura, în luna septembrie 2020, Mihail Catarhia, din municipiul Brăila.

Dumnezeu să-l odihnească în pace pe reposatul cpt. (ret.) Ioan Mihai! Sincere condoleanţe familiei!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro