Ilie si-a argumentat declaratia reiterind prevederile unui articol din Legea functionarului public, nr.188/2001, care stipuleaza mobilitatea, mutarea functionarului public dintr-un judet in altul, pentru eficientizarea activitatii.
In opinia sa, conturata in cele doua saptamini petrecute la conducerea Fiscului brailean, "activitatea este foarte bine organizata si structurata. Mai sint unele deficiente pe care voi incerca sa le elimin". Micile deficiente, a subliniat Liviu Constantin Ilie, "se regasesc, de fapt, la nivelul intregii tari. Trebuie sa curatam bugetul statului de firmele cu datorii la bugetul de stat. Sa facem in asa fel incit sa-si achite datoriile la buget. Iar daca nu si le achita, sa le introducem in procedura de insolventa, reorganizare si faliment, pina la raspunderea solidara a actionarilor firmei".
In afara acestei preocupari, prioritara pentru noul director este instituirea de sechestre pe bunurile mobile si imobile ale tuturor firmelor aflate in prag de faliment si valorificarea bunurilor respective prin scoaterea lor la licitatie.
"Aceasta actiune se desfasura deja la nivelul Directiei, dar trebuie impulsionata, in sensul ca tot ce este bun de scos la licitatie, sa fie scos", a precizat Liviu Constantin Ilie.
Climatul economic este sanatos
Directorul Finantelor brailene ne-a mai declarat ca, din documentele pe care le-a studiat alaturi de actualii sai colegii, "am observat ca si la Braila gradul de constientizare al contribuabililor a crescut, in sensul ca tot mai multi isi achita la zi datoriile la bugetul de stat. Acum 4-5 zile, de pilda, s-au incasat intr-o singura zi 120 de miliarde de lei vechi la bugetul statului. Actiunile erau deja demarate. Eu doar le-am impulsionat".
Liviu Constantin Ilie a opinat ca rau-platnici vor exista mereu, "insa trebuie sa reducem numarul acestora". El a reliefat faptul ca Braila se situeaza, la ora actuala, intre primele 20 de judete intr-un clasament intocmit la nivel national in functie de incasarile la bugetul statului.
Peste 30 de posturi vacante
La nivelul DGFP Braila sint disponibile peste 30 de posturi de functionari publici, urmind sa fie organizate concursuri pentru ocuparea tuturor posturilor vacante. "Sint posturi aprobate conform unui program bine stabilit pe toate structurile: si pe veniturile statului si pe activitatea fiscala si pe activitatea de control...sint peste 30 de posturi", a subliniat directorul.
Doctor in economie
Ilie Liviu Constantin s-a nascut pe 30 martie1954 la Cimpulung Moldovenesc, judetul Suceava, dar traieste in Buzau de cind era copil.
Este economist, absolvent al Academiei de Studii Economice, are un master in domeniu si este in curs de definitivare a doctoratului in economie. Lucreaza in Finante de trei ani. Din 2005, ca urmare a promovarii examenului sustinut la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a fost numit director executiv la Directia Generala a Finantelor Publice Buzau.
Inainte de aceasta functie a lucrat ca director comercial la IAS Sahateni. In 1996 a demisionat si, impreuna cu sotia (tot economist - sefa Biroului Audit din cadrul Consiliului Judetean Buzau) a pus bazele unei societati private.
Ilie Liviu Constantin are o fata, absolventa a Facultatii de Limbi Straine Bucuresti, care lucreaza la o firma americana de produse farmaceutice.
Reamintim faptul ca, in urma cu doua saptamini, mai precis pe 17 martie, conducerea ANAF a hotarit schimbarea prin rotatie, pentru o perioada de pina la 6 luni, a 17 directori executivi din cadrul
directiilor finantelor publice judetene, a 15 comisari sefi ai sectiilor
judetene ale Garzii Financiare, precum si a 8 directori executivi din
cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.
Printre cei vizati s-a numarat directorul executiv al Finantelor
brailene, Ilie Deca si comisarul sef al Garzii Financiare, sectia
Braila, Marcel Constantin.
CASETA
Garda nu are comisar sef
Daca Marcel Constantin si-a inceput mandatul de sase luni la Sibiu, iata ca, la doua saptamini de la decizia ANAF, cel care trebuia sa-l inlocuiasca in functia de comisar sef, satmareanul Ioan Sipos, nu s-a prezentat la post.
Prefectul judetului, Mihaela Marcu, ne-a declarat ca nu a informat-o nimeni in legatura cu situatia de la Garda Financiara si ca nu cunoaste motivul pentru care noul comisar sef al sectiei Braila nu este la post.
Biroul de presa al ANAF este ambiguu, un functionar al acestuia declarindu-ne, insa neoficial, saptamina trecuta, ca "se pare ca exista oarece probleme cu deplasarea domnului Sipos la Braila". De ce natura ar fi problemele respective nu am putut afla oficial.
Tot saptamina trecuta, una dintre secretarele de la biroul comisarului sef, la solicitarea directa de a vorbi cu domnul Sipos, a raspuns ca "domnia sa urmeaza sa se prezinte la post incepind cu 1 aprilie".
Ieri, insa, comisarul sef de divizie, Vasile Cioaca, loctiitorul comisarului sef, ne-a declarat ca a purtat o discutie telefonica cu Ioan Sipos, care "a spus ca de abia s-a externat din spital, satul de mizeria de acolo. Este posibil sa mai stea acasa o perioada. Eu i-am spus ca stiu ce am de facut, voi tine permanent legatura cu el, dar sint unele chestiuni care nu sint de competenta mea si care reclama prezenta comisarului sef. Nici discutiile cu presa nu intra in atributiile mele", ne-a declarat, in holul biroului, Vasile Cioaca.