Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Braila i-a avertizat, ieri, pe primarii prezenti la sedinta lunara a Colegiului Prefectural ca au responsabilitati importante, pe care sint obligati sa le indeplineasca, legate de gestionarea deseurilor. Toate aceste obligatii decurg din respectarea acordului semnat de Romania la momentul aderarii din 2007, iar in cazul in care nu sint indeplinite, tara noastra risca sanctiuni din partea UE. Concret, directorul executiv al APM Braila, Aurel Banuta, a punctat ca, potrivit legislatiei in domeniul gestionarii deseurilor, primariile si consiliile locale au obligatia, printre altele, sa asigure colectarea selectiva, transportul, neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala a deseurilor municipale inclusiv a deseurilor menajere periculoase. In plus, o alta obligatie in acest sens vizeaza asigurarea spatiilor necesare pentru colectarea selectiva a deseurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecarui tip de deseu, precum si functionalitatea acestora. Toate aceste cerinte decurg din obligatia ca pe etape, depozitele neconforme de pe teritoriul municipiului si judetului sa fie inchise, dupa care ecologizate zonele in care au functionat. Banuta a dat ca exemplu depozitul orasenesc Ianca pentru care termenul de inchidere este 2009, apoi depozitul orasenesc Faurei, (an inchidere 2017), depozitul de deseuri industriale nepericuloase SC "Celhart Donaris" unde sistarea activitatii este programata pentru 16 iulie 2009, precum si batalele de deseuri petroliere ale Petrom in cazul carora sistarea activitatii a avut loc inca din decembrie 2006. De asemenea, sursa citata a punctat ca potrivit HG nr 349/2005 si spatiile de depozitare din zona rurala, cunoscute ca platforme de deseuri, vor trebui inchise si reabilitate pina in vara anului viitor, context in care "ar trebui pus ceva in loc". Astfel, Baluta a punctat ca ar trebui ca autoritatile locale sa se implice mai intens in realizarea unor proiecte in acest domeniu cu scopul atragerii de finantare nerambursabila avind la dispozitie doua variante: fie POS (Programul Operational Sectorial) Mediu fie Fondul european pentru agricultura si dezvoltare rurala care are componente si pe partea de mediu.
La rindul lor, primarii comunelor din judet, prezenti la sedinta Consiliului Prefectural, s-au plins de modul greoi in care se misca lucrurile cind vine vorba despre accesarea de fonduri nerambursabile, insa in replica prefectul judetului a subliniat ca obligatiile asumate odata cu integrarea trebuie indeplinite, iar regulile jocului trebuie respectate.
Important de mentionat este ca exista citeva proiecte in domeniul gestiunii deseurilor care au primit finantare asa cum este cazul primariilor Ianca, Faurei si Insuratei.