Mergi la conţinutul principal

Tratamentele contra ţânţarilor, iritante pentru oameni

* mulţi brăileni s-au plâns pe reţelele de socializare de mirosul puternic al substanţelor împrăştiate noaptea de SUPAGL * conducerea instituţiei spune că mirosul respectiv este dat de motorina folosită pentru diluarea biocidelor pentru ”ceaţa caldă” şi dă asigurări că produsele respective nu sunt dăunătoare pentru oameni
 

 

 

 

 

Una dintre consecinţele ploilor excesive din ultima perioadă este înmulţirea greu de controlat a ţânţarilor. În ciuda tratamentelor preventive de combatere a larvelor acestor insecte, făcute în luna mai şi la începutul lunii iunie de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila, umiditatea din ultimele zile le-a fost prielnică ţânţarilor, care au invadat efectiv municipiul. La începutul acestei săptămâni, SUPAGL a reluat acţiunile de dezinsecţie, prin împrăştierea substanţelor la sol, urmând ca, în perioada următare, să fie reluate şi tratamentele avio. Angajaţii SUPAGL, împărţiţi în trei echipe, fiecare dotată cu câte două instalaţii montate pe autoutilitare, au împrăştiat aşa-numitele ceaţă caldă şi ceaţă rece. Acţiunea s-a derulat luni seară, în zonele Radu Negru, Viziru, Hipodrom şi Obor, fiind întâmpinată cu oarecare reticenţă de locatarii cartierelor respective. Pe de o parte, aceştia se bucură că sunt combătuţi enervanţii ţânţari, însă pe de altă parte au existat multe plângeri pe reţelele sociale că operaţiunea n-a fost anunţată dinainte, astfel încât să nu fie surprinşi cu ferestrele deschise în momentul când se împrăştie substanţele toxice. Mulţi se tem că le-a fost astfel pusă în pericol sănătatea.

Conducerea SUPAGL dă asigurări că toate substanţele folosite sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi se regăsesc în lista cu produsele biocide aprobate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide. ”Toate produsele sunt omologate, s-au luat toate măsurile pentru respectarea normelor sanitare. Mirosul acela puternic şi deranjant este cauzat de faptul că substanţele folosite pentru ceaţa caldă sunt diluate cu motorină, astfel încât aburul respectiv să se disipeze cu rapiditate în vegetaţie. Ceaţa rece este mai puţin deranjată, deoarece se diluează cu apă, rolul său fiind acela de a se aşeza pe frunze, cu remanenţă de 10-15 zile”, ne-a explicat Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL. Acesta spune că tratamentele la sol vor continua şi în celelalte zone ale oraşului, doar când vremea va permite. Este nevoie de cel puţin 24 de ore fără ploaie pentru a putea fi aplicate aceste substanţe.

Lista biocidelor folosite de SUPAGL este următoarea: Vectobac WG (substanţă activă şi concentraţie: Bacillus thuringiensis subsp. israeliensis, tulpina AM65-52, concentraţie 37,4% w/w materie solidă); Midos Energy Forte (substanţe active şi concentraţii: Imidacloprid 24%, Deltamethrin 3,2%, Tetramethrin 0,1%); Biotrin Plus (substanţe active şi concentraţii: Deltamethrin 2,5%, Tetramethrin 1%); Microsin (substanţe active şi concentraţii: Cipermethrin 10%, Tetramethrin 2%, Oxid de butapiperonină 5%). K-othrine 84 EC (substanţe active şi concentraţii: Deltametrin 0,7%, Esbiotrin 0,7%, Oxid de butapiperonină 7%); Super Killer 25 EC (substanţă activă şi concentraţie: Cipermetrin 25%); Ectocid P Forte (substanţe active şi concentraţii: Cipermetrin 4%, Permetrin 2%, Pralletrin 0,1%, Oxid de butapiperonină 5%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro