TransRegio Galați - Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac și infrastructura de transport

TransRegio Galați - Brăila

* consilierii județeni au aprobat, recent, asocierea Județului Brăila cu Județele Galați, Ialomița și Călărași pentru constituirea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru infrastructura de transport de interes strategic în zona de Est și Sud * după cum a explicat chiar președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, primul proiect important al Asociației va fi legat de Drumul Expres TransRegio Galați - Brăila, care va trece prin Viziru, Brărăganu, Slobozia, Drajna, Chiciu (Autostrada A2) * toate unitățile administrativ-teritoriale membre în Asociație vor plusa cu câte 250.000 lei la început pentru înființarea entității

 

Județele Brăila, Galați, Ialomița și Călărași au decis să facă front comun pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de interes strategic. Primul proiect important vizat este Autostrada A2. Mai exact, consilierii județeni au aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ Brăila cu un singur punct pe ordinea de zi, asocierea alături de celelalte trei județe în vederea constituirii unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), care să vegheze la dezvoltarea infrastructrurii din zona de Est și Sud a României.

Potrivit referatului de aprobare al proiectului, scopul Asociației este ”planificarea, elaborarea, coordonarea și implementarea de proiecte de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii pentru toate modurile de transport, pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale, printr-un mecanism de finanțare specific obiectivelor propuse, ce rezultă din documentele pragmatice, existente la nivel național, regional și județean”. Cu alte cuvinte, odată constituită, această entitate va încerca să obțină fonduri și să realizeze proiecte comune pentru a dezvolta infrastructura considerată ”strategică” din această zonă. După cum reiese din proiectul aprobat de consilieri, principala strategie pentru implementarea acestor deziderate o reprezintă exercițiul financiar european 2021-2027, dar și identificarea de alte surse de finanțare este luată în calcul.

Trebuie subliniat că printre primele lucruri pe care autoritățile celor patru județe, care vor face parte din ADI, și-l propun, se referă la pregătirea, accesarea resurselor financiare și implementarea obiectivului de investiții ce vizează construirea unui drum expres TransRegio Galați-Brăila-Slobozia-Drajna-Chiciu (Autostrada A2). Și cel puțin declarativ, planurile lor vizează și alte obiective similare.

”Salutăm acest demers. Ne asociem patru județe. Este foarte important pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, dar și pentru cea feroviară. În statut - cred că l-ați citit, cu siguranță -, se specifică faptul că se pot depune și alte proiecte pe viitoarele axe de finanțare. Nu neapărat pe cele patru. Ne interesează într-adevăr primul proiect care este legat de Drumul TransRegio Galați - Brăila, care va trece prin Viziru, Brărăganu, Slobozia, Drajna, Chiciu. Acesta este primul proiect pe care vrem să îl implementăm și trebuie demarat foarte repede. Dar ne interesează foarte mult și celelalte axe de finanțare și oportunitățile care se pot dezvolta și se pot depune pe viitoarele axe de finanțare. Ținând cont de faptul că Galați-Brăila este cea mai mare aglomerare urbană după București. Este un pas important pentru cele patru județe, dar în special pentru Brăila și eu cred că este o mare oportunitate să dăm drumul cât mai repede la această asociere”, le-a transmis președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, consilierilor, în cadrul ședinței de luni.

 

Asociația, în stadiu incipient

După cum reiese din proiectul aprobat de consilierii județeni, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru infrastructura de transport de interes strategic, în zona de Est și Sud - Județele Galați, Brăila, Călărași și Ialomița se află deocamdată la primul nivel. Cu procedurile prevăzute de lege pentru înregistrarea Actului Constitutiv și a Statutului ADI la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor de pe lângă Grefa Judecătoriei Galați a fost însărcinată Corina Elena Chiriac, consilier în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Galați. Tot cu această ocazie, consilierii au aprobat alocarea sumei totale de 250.000 lei ca patrimoniu inițial pentru înființarea Asociației. De altfel, aceasta este suma cu care vor plusa și celelalte trei consilii județene, ajungându-se în total la 1.000.000 lei. Contribuția anuală a CJ Brăila urmează a fi stabilită prin Actul Constitutiv și Statutul Asociației și se referă la asigurarea resurselor necesare înființării și funcționării acestei structuri și implicarea activă în dezvoltarea activității sale, după cum se mai precizează în cadrul proiectului.

Consilierii au mai stabilit și ca UAT Județul Brăila să aibă doi reprezentanți în Adunarea Generală a Asociaților din cadrul ADI pentru infrastructură: primul este președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, iar cel de-al doilea, vicepreședintele CJ Dobre Ionuț Ciprian. Cei doi au primit și mandat special să voteze în AGA și în Consiliul Director.

 

Ce își propun cele patru administrații prin «ADI Infrastructură»

Plecând de la ideea că tocmai investițiile considerabile în infrastructura de transport reprezintă cheia pentru dezvoltarea economică și socială a județelor Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, dar și a unităților administrativ-teritoriale de pe teritoriul lor, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o  entitate care să vegheze asupra acestui deziderat.

”O serie de obiective de investiții de interes strategic major necesită colaborare între unitățile administrativ-teritoriale ce reprezintă județele Galați, Brăila, Ialomița și Călărași, utilizarea unor mecanisme de finanțare complexe și a unei expertize tehnice cooptate din partea unor organisme naționale sau internaționale specializate. Pentru pregătirea și realizarea acestor proiecte comune, este nevoie de crearea și funcționarea unor structuri specializate și elaborarea unor documente pragmatice la nivelul teritorial ce justifică acest demers. Astfel, crearea Asociației (...) va reprezenta o etapă importantă în pregătirea și implementarea proceselor de pregătire și elaborare a proiectelor majore de dezvoltare, extindere și modernizare a infrastructurii pentru toate modurile de transport”, se precizează în referatul proiectului de hotărâre.

În acest sens, Asociația dintre cele patru județe își propune un cadrul instituțional de cooperare la nivel zonal, în vederea promovării, inițierii și realizării unor investiții în domeniul infranstructurii de transport. Se constituie în scopul organizării, reglementării, finanțării, monitorizării și coordonării, pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, dar și pentru realizarea unui plan de dezvoltare, a unor mecanisme de pregătire și execuție a proiectelor de investiții în infrastructură de transport de interes strategic pentru dezvoltarea economică și socială a unităților administrativ-teritoriale din zona de Est și Sud a României.

Aceeași sursă prezintă punctual și scopurile propuse în cadrul ADI după cum urmează:

1) Asigurarea interconectivității județelor membre la o infrastructură de transport modernă (aerian, rutier, naval și feroviar) prin asigurarea planificării, pregătirii, coordonării și implementării acestor proiecte; 2) Pregătirea, accesarea resurselor financiare și implementarea obiectivului de investiții ce vizează construirea unui drum expres TransRegio Galați-Brăila-Slobozia-Drajna-Chiciu - Autostrada A2; 3) Simplificarea și îmbunătățirea cadrului administrativ, prin inițierea de propuneri care să vizeze dezvoltarea economică durabilă a județelor componente; 4) Încheierea de parteneriate și acorduri de implementare pentru realizarea unor proiecte de investiții în infrastructura de transport cu instituții și autorități cu competențe conferite de legislația națională în vigoare; 5) Modernizarea și extinderea infrastructurii de transport rutier și feroviar, aferent zonei; 6) Dezvoltarea parteneriatului public-privat; îmbunătățirea calității vieții populației; 7) Coordonarea tuturor intervențiilor care se vor finanța prin intermediul Asociației; 8) Susținerea accesării diverselor surse de finanțare internațională, respectiv, a fondurilor nerambursabile alocate în cadrul Programelor Operaționale finanțate și FESI, în cadrul cărora administrațiile publice/guvernamentale sunt eligibile ca solicitanți ai finanțărilor nerambursabile; 9) Constituirea interfeței pentru discuții și să fie un partener activ pentru autoritățile administrației publice locale de interes județean, în ceea ce privește aspectele de dezvoltare a infrastructurii de transport, în scopul de a susține politicile și acțiunile de interes intercomunitar; 10) Coordonarea și acordarea de sprijin asociațiilor și beneficiarilor în vederea implementării unui plan de acțiune, într-o concepție unitară și corelată cu programele de dezvoltare economico-socială ale județelor membre, de amenajare a teritoriului, urbanism și mediu; 11) Pregătirea și/sau implementarea de proiecte comune, în toate domeniile de activitate pentru care membrii Asociației au competențe legale, ce vor fi derulate de către toți membrii Asociației sau de către o parte dintre aceștia și care urmează a fi promovate și derulate prin intermediul diferitelor Programe Operaționale sau alte surse de finanțare (buget de stat, alte fonduri publice); 12) Realizarea monitorizării proiectelor finanțate.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate. La ședință au fost prezenți 28 de consilieri județeni, au lipsit liberalii Dănuț Lungu, Cristian Pricop și Andreia Pascale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro