Transferul porcilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Transferul porcilor

• somată încă din 2016 să îşi lichideze, până pe 31 ianuarie 2018, efectivele de porcine, deoarece funcţiona ilegal, fără autorizaţie integrată de mediu, fiind depistată  deversând dejecţii direct în Dunăre, SC “Complexul de Creştere a Porcilor” SRL Tichileşti, firmă administrată de familia Caruz, a “ieşit din schemă” • a făcut-o însă nu prin lichidarea efectivelor ci prin vânzarea acestora unei alte firme deţinute tot de membri ai familiei Caruz • firma  în cauză, “Romsoci” SRL, a preluat creşterea intensivă a porcilor pe platforma de la Tichileşti deşi nu avea autorizaţie integrată de mediu • Garda de Mediu a amendat, zilele trecute, SC “Complexul de Creştere a Porcilor” SRL cu 100.000 lei, iar pe “Romsoci” cu 60.000 lei, somând-o să intre în legalitate • din câte se pare, noua firmă este hotărâtă să obţină autorizaţiile de funcţionare, începând demersurile necesare către instituţiile abilitate

 

După ce a fost somată, în luna noiembrie 2016, de Garda de Mediu să îşi lichideze efectivele de porcine, până la 31 ianuarie 2018, deoarece funcţiona fără autorizaţie de mediu, fiind depistată că deversează în Dunăre dejecţii insuficient filtrate, societatea comercială “Complexul de Creştere a Porcilor” SRL din localitatea Tichileşti şi-a încheiat socotelile cu activitatea care a consacrat-o. Astfel, firma familiei Caruz a respectat până la un punct somaţia comisarilor de mediu şi a scăpat de porcii din halele de la Tichilieşti. Nu a făcut-o, însă, prin lichidarea treptată a efectivelor de animale până la închiderea activităţii şi golirea halelor, aşa cum a solicitat Garda de Mediu, ci pur şi simplu a vândut toţi porcii unei alte firme. În momentul de faţă, activitatea de creştere a porcinelor continuă la fel de intens în complexul de la Tichileşti, singura diferenţă fiind că unitatea este administrată acum de o altă societate comercială. Care societate aparţine tot familiei Caruz, după cum reiese din datele Registrului Comerţului, iar la ora actuală nu are autorizaţia integrată de mediu cerută de legile în vigoare.

“În perioada 23 - 25 ianuarie 2018, s-a efectuat un control la SC Complexul de Creştere a Porcilor SRL din localitatea Tichileşti, constatându-se următoarele: Conform documentelor fiscale prezentate, SC Complexul de Creştere a Porcilor SRL a comercializat întregul efectiv de suine către SC Romsoci SRL, în data de 31 decembrie 2017, fără a notifica Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila cu privire la intenţia de vânzare a efectivului de suine şi de încetare a activităţii pe amplasamentul din comuna Tichileşti, judeţul Brăila.

Pe amplasamentul verificat, SC Romsoci SRL desfăşoară activitatea de creştere intensivă a porcilor, corespunzătoare codului CAEN 0146, fără a deţine autorizaţie integrată de mediu.

Faţă de cele constatate, comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Brăila, au aplicat următoarele sancţiuni contravenţionale:

SC Complexul de Creştere a Porcilor SRL a fost sancţionată contravenţional, conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de 100.000 lei;

SC Romsoci SRL a fost sancţionată contravenţional, conform Legii 278/2013 privind emisiile industriale, cu amendă de 60.000 lei, totodată fiind aplicată şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii agentului economic până la obţinerea autorizaţiei integrate de mediu.

Vă comunicăm că reprezentanţii Gărzii de Mediu Brăila vor continua controalele inopinate la SC Romsoci SRL”, se precizează într-o informare de presă semnată de Carmen Tudorache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.

 

Controale peste controale şi amenzi după amenzi

Reamintim că, în luna noiembrie a anului trecut, SC “Complexul de Creştere a Porcilor” SRL Tichileşti a fost controlată atât de Garda de Mediu Brăila cât şi de Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, în urma unor sesizări potrivit cărora firma în cauză face deversări de dejecţii în Dunăre. De altfel, şi pe adresa cotidianului nostru au fost trimise fotografii şi filmuleţe cu ţeava prin care se scurge aproape zilnic în fluviu mizerie nefiltrată, provenită din halele de porci administrate de familia Caruz. În urma controalelor din ultima parte a anului trecut, comisarii de mediu au somat încă odată crescătoria de porci să îşi lichideze efectivele de animale până pe 31 ianuarie 2018, făcând totodată şi o plângere penală împotriva firmei responsabile, în timp ce reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au aplicat o sancţiune de 40.000 lei. Asta după ce, pe parcursul anului 2017, mai fuseseră date două amenzi, tot pentru poluarea Dunării, în valoare de 80.000 şi 40.000 lei.

Complexul de Porci de la Tichileşti deţine o staţie de epurare reabilitată în urmă cu câţiva ani, dar în urma controalelor făcute de comisarii de mediu a reieşit că aceasta nu era folosită la adevărata capacitate, deoarece nu se asigurau în permanenţă cantităţi suficiente de reactivi utilizaţi în procesul de epurare. S-a mai constatat, de asemenea, că inclusiv terenul din jurul staţiei de epurare, respectiv a paturilor de deshidratare, a fost afectat de substanţe poluante, cum ar fi nămolul scurs din acele instalaţii.

Reporterii noştri au încercat să obţină, în luna decembrie 2017, un punct de vedere de la reprezentanţii crescătoriei de porci. Contactat telefonic de un reporter “Obiectiv”, omul de afaceri brăilean Gheorghe Caruz, cel care a fost la un moment dat preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, ne-a transmis că el nu mai are nicio legătură cu ferma de porci de la Tichileşti. Ne-am deplasat inclusiv la Tichileşti şi am încercat să vorbim cu Georgel Voicu, administratorul “Complexului de Creştere a Porcilor” SRL. Când a aflat despre ce este vorba, acesta ne-a spus că mai întâi trebuie să ceară permisiunea “patronilor”. După ce a dat un telefon, administratorul Voicu a revenit în birou şi ne-a transmis că nu poate face nicio declaraţie. Singurul lucru pe care l-am aflat de la acesta a fost că, în acel moment, în fermă se aflau circa 35.000 de porci.

În ceea ce priveşte patronajul “Complexului de Creştere a Porcilor” SRL Tichileşti, la Registrul Comerţului era trecut ca asociat unic Sorin Caruz, iar ca împuternicit Georgel Voicu. Sorin Caruz figurează ca asociat, de această dată minoritar, cu doar 9%, şi la firma “Romsoci” SRL. Asociatul majoritar al acestei firme este Elena Caruz, cu 72,7%, un alt asociat fiind Ciprian Doroftei, cu 18,1%.

 

Noua firmă pare să aibă intenţii serioase

Din câte se pare, firma “Romsoci” SRL este, totuşi, animată de intenţii bune, făcând deja demersurile necesare pentru a obţine toate autorizaţiile de funcţionare. Înainte de a primi autorizaţia integrată de mediu, aceasta trebuie, însă, să obţină autorizaţia de gospodărire a apelor, de la Administraţia Bazinală de Apă Buzău - Ialomiţa, instituţie care are în subordine Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. Directorul SGA, Adrian Turiac, ne-a informat că “Romsoci” a depus cerere pentru autorizaţia de gospodărire a apelor, însă eliberarea acesteia este condiţionată de îndeplinirea unor condiţii ce ar fi trebuit puse în practică de “Complexul de Creştere a Porcilor” SRL încă de acum câţiva ani. Astfel, Administraţia Bazinală de Apă Buzău - Ialomiţa a solicitat ca staţia de epurare de pe platforma de la Tichileşti să fie reabilitată şi adusă la parametri optimi de funcţionare, să fie executate câteva foraje de observaţie pentru a se putea urmări contaminarea pânzei freatice din zona fermei de porci şi, nu în ultimul rând, să fie săpat un cămin de prelevare a probelor din conducta de deversare, cât mai aproape de gura de vărsare în Dunăre, pentru a nu mai exista suspiciunea că probele aduse la control sunt luate din altă parte. “Din câte mi s-a adus la cunoştinţă, deja căminul de prelevare a fost făcut, în locul solicitat. Acest aspect ar putea fi privit ca un semnal că noua firmă care administrează ferma de porci de la Tichileşti are intenţii serioase şi va încerca să facă toate demersurile pentru a intra în legalitate. Dacă va reuşi în timp util să remedieze toate acele aspecte pe care fosta firmă nu le-a făcut când trebuia, Romsoci are toate şansele să primească autorizaţia de gospodărire a apelor, în baza căreia ar putea fi eliberate şi celelalte autorizaţii care să îi permită funcţionarea”, ne-a declarat directorul Adrian Turiac.  Având în vedere situaţia îngrijorătoare a efectivelor de porci de la nivelul întregii ţări ar fi, într-adevăr, o veste bună ca ferma de la Tichileşti, oricum s-ar numi, să supravieţuiască, respectând, desigur, prevederile legale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro