Tramvaie de epocă pe strada Mihai Eminescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tramvaie de epocă pe strada Mihai Eminescu

• două tramvaie scoase din uz urmează să fie postate la capetele străzii, în dreptul teatrului “Maria Filotti”, respectiv în dreptul sediului PSD • vehiculele vor fi acoperite cu fotografii de epocă, respectiv cu picturi reprezentând  motive tradiţionale ale comunităţilor etnice din Brăila • iniţiativa aparţine Asociaţiei “Coloreria”, care speră că proiectul va ajuta la revitalizarea zonei, la fel cum s-a întâmplat anul trecut cu scările din Grădina Mare, care au revenit în centrul atenţiei brăilenilor, după ce au fost pictate în motive tradiţionale

 

Strada Mihai Emiescu, pe vremuri principala zonă de promenadă a oraşului, ar putea recăpăta o parte din farmecul de altădată, graţie unui proiect implementat de Asociaţia “Coloreria”, în colaborare cu Primăria Brăila. Proiectul presupune amplasarea a două tramvaie vechi, ajunse la vârsta casării, la cele două capete ale străzii, mai exact în dreptul teatrului “Maria Filotti”, respectiv la capătul dinspre bulevardul Cuza. Tramvaiele fac parte dintr-un lot mai vechi, deja scos din uz, al “Braicar” SA. De altfel, ele erau propuse spre casare, însă acum le aşteaptă un destin mult mai bun, graţie unei idei avute de Lucian Crestez, vicepreşedintele Asociaţiei “Coloreria”. “Am lucrat vreme de câţiva ani într-un spaţiu comercial de pe strada Mihai Eminescu şi am remarcat că brăilenii evită să se mai plimbe pe aici, strada fiind mai mult goală şi necirculată. Având în vedere că este zona centrală a oraşului, m-am gândit că o modalitate de a trezi din nou interesul brăilenilor ar fi poziţionarea acestor tramvaie vechi. Asta cu atât mai mult cu cât prima line de tramvai din Brăila trecea chiar pe această stradă”, ne-a spus Lucian Crestez.

Ideea a fost bine primită de Primăria Brăila, care a dat asigurări că va acorda tot sprijinul necesar în implementarea ei. De asemenea, “Braicar” a fost de acord să doneze două dintre tramvaiele scoase din uz. În prezent, iniţiatorii proiectului întocmesc dosarul cu toate documentele necesare primirii avizului din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Brăila. Intenţia este ca până la jumătatea lunii august, de Zilele Brăilei, cele două tramvaie să fie deja puse pe poziţie, însă totul depinde de cât de repede vor fi obţinut avizul de la Comisia de Cultură.

După cum ne-a explicat Lucian Crestez, tramvaiul care va fi amplasat lângă teatrul “Maria Filotti” urmează să fie colantat în exterior cu fotografii de epocă, iar în interior vor fi puse câteva manechine îmbrăcate cu costume vechi, din recuzita teatrului brăilean. “Ne-am dori ca în acest tramvai să fie organizate, la fiecare sfârşit de săptămână, evenimente dedicate copiilor talentaţi. Vorbim despre mici recitaluri de muzică, expoziţii de fotografie, expoziţii de pictură sau alte manifestări prin care să încurajăm tinerele talente”, ne-a spus Lucian Crestez.

Tramvaiul dinspre bulevardul Cuza va avea ca tematică multiculturalitatea brăileană. Astfel, acesta va fi pictat pe exterior cu motive tradiţionale specifice fiecărei etnii din Brăila - româneşti, lipoveneşti, turceşti, rome etc. De asemenea, iniţiatorii proiectului şi-ar dori ca în interior să fie amplasate manechine “îmbrăcate” cu costume tradiţionale reprezentative pentru fiecare etnie conlocuitoare a oraşului. Şi în acest tramvai ar urma să fie organizate diverse manifestări dedicate etniilor brăilene, fiecare comunitate urmând să îşi etaleze muzica tradiţională şi alte obiceiuri specifice.

Tramvaiele au câte 11 metri lungime şi câte 20 de tone fiecare. Ele vor fi aşezate pe şine, în cadrul unei operaţiuni în care îşi va aduce aportul firma “Braicar”. Ambele tramvaie vor fi poziţionate în aşa fel încât să permită pătrunderea autospecialelor de pompieri sau ale Ambulanţei pe strada Mihai Eminescu.

“Speranţa noastră este că acest proiect va avea un impact la fel de pozitiv ca acela de anul trecut, când am avut iniţiativa pictării în motive tradiţionale a scărilor din Grădina Mare. Graţie acelui proiect, zona de scări, care nu mai fusese frecventată de foarte mult timp, a trezit din nou interesul brăilenilor”, ne-a declarat Lucian Crestez, vicepreşedintele Asociaţiei “Coloreria” Brăila.

Primarul Marian Dragomir a acceptat din start această iniţiativă. “Considerăm că este o propunere bună şi dorim să devenim parteneri în acest proiect. Am avut deja o întâlnire cu arhitectul şef al municipiului, cu conducerea Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei şi cu conducerea teatrului Maria Filotti, pentru a pune la punct toate detaliile. Urmează să realizăm un protocol cu Asociaţia Coloreria, la care va adera Liceul de Artă şi societatea Braicar, pentru punerea în practică a proiectului”, ne-a declarat Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro