Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Traim? Bine!

Nici n-au ajuns acasa toti participantii la reuniunea liderilor europeni unde s-a transat bugetul Uniunii, ca in curtea romanilor s-a si varsat caruta cu promisiuni despre laptele si mierea care vor da o nuanta de roz anului 2006. Daca, incepind cu anul 2007, puhoaie de euro vor fi gata sa contribuie la o mai grabnica propasire a tarii spre nivelul de civilizatie vest-european, anul viitor ne bazam doar pe ce mai vindem si pe ce imprumuturi mai obtinem. Salvarea Guvernului, nitel incurcat de efectele impunerii unice de 16%, vine mai ales din vinzarea Bancii Comerciale Romane, dar si dintr-o sumedenie de credite externe. Dar muntele de bani rezultat din vinzarea bancii trebuie ca i-a facut pe multi sa inceapa sa dea tircoale, lucru care l-a determinat pe Mugur Isarescu sa sara in apararea veritabilului tezaur. Guvernatorul BNR a avertizat ca nici un leut nu trebuie irosit pe salarii. De altfel, fondurile rezultate sint proiectate pe lucrari de infrastructura - mai ales in domeniul Educatiei -, cit si pentru dezvoltarea sistemului de pensii privat. Insa Isarescu se indoieste pina si de capacitatea romanilor de a realiza proiecte viabile, motivind ca cele facute pina acum sint doar "ginduri" si ca nu exista nimic in spatele lor in afara de consum. Au mai zis-o si altii. Dar, de data asta, Executivul de la Bucuresti chiar sta pe un munte de bani. Probabil ca, la aceasta ora, a bifat deja capitolul Educatie din volumul "De facut in 2006". La rindul sau, chiar daca se bazeaza numai pe imprumuturi externe, ministrul Sanatatii promite nu mai putin de opt spitale de urgenta regionale. Sa aiba tot romanul un pat intreg, nu doar o jumatate. Dar, desi promisiunile suna bine, ele par inca departe de realitate. Cum si-ar putea imagina omul de rind ca domeniul sanitar se va insanatosi, cind nu-si poate lua medicamentele trecute pe reteta compensata din eterna cauza a "depasirii plafonului"? Neincrederea oamenilor a fost remarcata de presedinte, care a atentionat public Guvernul ca micile succese ale campaniei anticoruptie inca nu-i face sa traiasca bine.
Traiul bun s-ar putea deduce si dupa cozile imense formate in magazine la bariera dintre ani, dar ar fi numai o falsa impresie. Or fi facut oamenii economii de-a lungul anului, dar, cu zece zile inainte de sfirsitul lui 2005, inca lipsesc ofertele de produse la pret redus, ca sa nu mai vorbim despre lichidarile de stocuri, atit de obisnuite in comertul occidental. E adevarat ca 1 ianuarie 2006 inseamna un plus in cheltuieli, motivat de scumpirea gazului, a apei, a asigurarilor auto si a altor servicii, pe linga cresterile de taxe si impozite. De asemenea, e adevarat ca cererea determina oferta, insa oferta pare a fi depasita. In consecinta, multi dintre cei care si-au pus sperantele in desaga lui Mos Craciun risca sa ramina doar cu ele.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii