Mergi la conţinutul principal
Accidente de muncă mortale, sub lupa anchetatorilor

Tragedii, la indigo

* ancheta în cazul accidentului de muncă mortal, de la Șantierul "Pod suspendat peste Dunăre" se află pe ultima sută de metri * pe 8 iulie 2019, șoferul unui TIR a sfârșit sub o stivă de conducte de mari dimensiuni, în timpul manevrei de descărcare * ITM Brăila a dat publicității și concluziile preliminare în cazul tragediei din octombrie 2020, când un muncitor de la Vard SA a murit în condiții asemănătoare * dosarul a fost înaintat Inspecției Muncii București, spre avizare * anul trecut, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila au fost înregistrate 44 de accidente de muncă, dintre care două mortale și 42 cu incapacitate temporară de muncă

 

Două tragedii care puteau fi evitate, două accidente de muncă mortale trase parcă la indigo. Două vieți curmate brusc la două dintre șantierele mari de pe raza Municipiului Brăila. În ambele cazuri, ancheta a fost efectuată de inspectorii ITM și poliție, urmând a fi dusă la bun sfârșit de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Un alt caz de moarte suspectă se află în atenția anchetatorilor: în octombrie 2020, un tânăr de doar 25 de ani, angajat al unei ferme amplasate în zona comunei Viziru, a fost găsit electrocutat la locul de muncă. 

Prezentăm mai jos, în exclusivitate, detalii ale anchetei desfășurate în dosarul "SC Vard SA" și în cel al tragediei de la Șantierul "Pod suspendat peste Dunăre", în varianta prezentată de inspectorii de muncă brăileni.

 

Tragedie în depozitul de 4.500 mp al SC Vard SA Brăila

 Concluzii preliminare în cazul terifiantului accident mortal de muncă petrecut la începutul lunii octombrie anul trecut, la depozitul de tablă laminată a fostului Șantier Naval Brăila, actual SC Vard SA.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, date fiind împrejurările și modul de producere a accidentului de muncă de la SC Vard SA , de anul trecut, acesta a avut loc pe fondul efectuării de manevre necorespunzătoare cu podul rulant, în timpul operațiunii de stivuire în depozit a unui pachet de profile metalice. După avizul dat de Inspecția Muncii București, cazul înregistrat ca "moarte suspectă" va fi soluționat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Potrivit inspectorului șef al ITM Brăila, evenimentul încadrat ca accident de muncă mortal s-a petrecut în dimineața zilei de 7 octombrie 2020, în jurul orei 9.00, în incinta depozitului de tablă de mari dimensiuni amplasat în zona de nord-est a SC Vard SA Brăila (pe traveea 3).

"Traveea 3 a depozitului de tablă al societății este un perimetru deschis, cu o suprafață de aproximativ 4.500 mp, unde sunt stivuite sortimente de tablă laminată de diferite dimensiuni, necesare în procesul de fabricație. Evenimentul s-a produs în zona primului pod rulant de pe traveea 3", ne-a precizat sursa citată.

La sosirea anchetatorilor, pachetul de profile metalice care s-a răsturnat peste victima în vârstă de 60 de ani a fost găsit legat la mijloc cu o chingă textilă, suspendată în cârligul podului rulant (macara), fiind sprijinit la un capăt pe o stivă de tablă, iar la celălalt capăt era sprijinit pe mai multe grinzi din lemn suprapuse.

Inspectorii ITM care au demarat cercetările și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila (IPJ) au ajuns la concluzia că, în timpul manipulării unor elemente metalice cu ajutorul unui pod rulant, mai precis în momentul așezării pe sol a încărcăturii, aceasta a căzut în lateral, peste victimă, provocându-i multiple leziuni interne și, ulterior, decesul. Muncitorul surprins de profilele metalice grele de sute de kilograme nu a avut nicio șansă, decesul survenind aproape instantaneu.

"Date fiind împrejurările și modul de producere a evenimentului, precum și concluziile preliminare ale Raportului medico-legal și ale Procesului-verbal de verificare tehnică ISCIR, se poate stabili că evenimentul s-a produs pe fondul efectuării de manevre necorespunzătoare cu podul rulant, în timpul operațiunii de stivuire în depozit a unui pachet de profile metalice. Dosarul de cercetare a fost înaintat Inspecției Muncii, spre avizare", a mai precizat inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Ancheta în cazul tragediei de la SC Vard SA, din toamna anului trecut, va fi finalizată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, care vor stabili cu certitudine dacă și cine se face răspunzător de moartea lucrătorului în vârstă de 60 de ani.

 

Accident de muncă mortal la Podul peste Dunăre. Dosarul se află la parchet

 Pe data de 8 iulie 2019, un caz similar a fost înregistrat la Șantierul "Pod suspendat peste Dunăre". Trei conducte de mari dimensiuni, din PVC, care urmau să fie descărcate dintr-un autotren, s-au răsturnat peste un bărbat în vârstă de 51 de ani, ucigându-l pe loc.

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), n data de 8 iulie 2019, în jurul orelor 8.30, a avut loc un accident de muncă mortal, victima fiind un bărbat cu vârstă de 53 de ani. Evenimentul s-a produs la sediul secundar ASTALDI SpA Italia - Sucursala România București, pe șantierul temporar «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila». În timpul descărcării unor țevi din PVC, din semiremorca unui TIR, cu ajutorul unui încărcător frontal, un palet cu trei țevi a alunecat din furcile încărcătorului și s-a rostogolit peste platforma semiremorcii TIR-ului, iar pachetul de țevi aflat pe rândul superior a alunecat către sol, căzând peste corpul victimei (șoferul TIR-ului), care se afla pe partea opusă încărcătorului". Victima n-a mai avut nicio șansă, decedând pe loc.

În acest caz, dosarul de cercetare întocmit de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM) a fost avizat de către Inspecția Muncii București, fiind deja înaintat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Și în acest caz tragic de "moarte suspectă", procurorii sunt cei care vor avea ultimul cuvânt de spus.

Cercetări preliminare sunt desfășurate, de asemenea, în cazul tânărului în vârstă de 25 de ani, găsit mort, pe data de 20 octombrie 2020, la Ferma nr. 17 aparținând SC Eldomir SRL Tufești, fermă care este amplasată în zona comunei Viziru. Evenimentul este înregistrat ca moarte suspectă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, urmând a se stabili dacă a fost vorba, cu certitudine, de un accident de muncă. La data respectivă, Serviciul de Medicină Legală Brăila a comunicat faptul că, în urma necropsiei efectuate, s-a stabilit că decesul victimei a survenit în urma unei electrocutări.

În anul 2020, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) au fost comunicate nu mai puțin de 121 de evenimente în care au fost implicați lucrători ai unor firme din municipiul și județul Brăila, 44 dintre acestea fiind înregistrate ca accidente de muncă. Dintre acestea, două au fost accidente de muncă mortale și 42 au fost accidente cu incapacitate temporară de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro