Un utilaj de foraj de zeci de tone s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă pe platforma plutitoare care asigură accesul pe bac, la trecerea "Stânca" înspre Insula Mare a Brăilei. În cădere, o componentă a utilajului a lovit un brăilean aflat pe platformă, ucigându-l pe loc. Bărbatul, în vârstă de circa 70 de ani, se afla pe o bicicletă şi depăşise maşinile care aşteptau să urce pe bac. Din nefericire, exact în momentul când a urcat pe platforma metalică, utilajul cu gabarit depăşit s-a dezechilibrat şi a căzut peste el, fără a-i mai da nicio şansă de supravieţuire. Martori oculari ne-au declarat că victima a fost, practic, decapitată.
În afara bărbatului mort, a mai fost rănit uşor un inginer care coordona activitatea instalaţiei de forare. Acesta a fost preluat cu o Ambulanţă şi dus la secţia de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean.
Incidentul s-a produs în contextul desfăşurării unor lucrări de consolidare a malului în dreptul trecerii bac. Cu ajutorul utilajului de forare se înfigeau în pământ piloţi din beton armat. Utilajul a depăşit, însă, zona de siguranţă, apropiindu-se prea mult de albia fluviului, iar la un moment dat malul de pământ a cedat sub greutatea foarte mare. Se pare că instalaţia în ansamblu, pusă pe şenile, ar ajunge la nu mai puţin de 85 de tone.
Lucrarea de consolidare mal este executată de firma brăileană "Dura-Bet", iar utilajul de forare a fost închiriat de la o firmă din Bucureşti. Cu toate insistenţele presei, patronul "Dura-Bet" Brăila, Constantin Rădulescu, a refuzat cu vehemenţă să îşi spună un punct de vedere referitor la tragicul incident.
Dumitru Văduva, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, a declarat că incidentul va fi încadrat ca "accident de muncă" în funcţie de starea inginerului lovit. "Conducătorul utilajului nu a păţit nimic, doar inginerul care coordona lucrarea a suferit o lovitură la mână, destul de uşoară, din câte se pare. În funcţie de starea acestuia, va fi declarat sau nu accident de muncă. Persoana civilă care a decedat nu era angajată a firmei în cauză, deci situaţia sa nu face obiectul ITM ci a Poliţiei", ne-a spus Văduva.
La scurt timp după producerea tragediei, Poliţia a demarat cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor care au dus la decesul bărbatului. Din câte se pare, acesta a fost angajat al IMB, iar în prezent era pensionar şi trecea periodic cu bacul pe malul celălalt al Dunării, pentru a merge la pescuit. Contextul exact în care se afla la trecerea bac în acel moment fatidic când s-a prăbuşit utilajul rămâne să fie stabilit de anchetatori. Important de menționat este faptul că până când se va reuși îndepărtarea utilajului căzut, trecerea cu bacul către IMB se va efectua doar pe la Gropeni. Vom reveni.