Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Traficul ilicit cu bunuri culturale mobile, in atentia autoritatilor

Pentru a combate traficul ilicit de bunuri culturale, in urma caruia Romania are pagube considerabile, intre Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) si Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a fost semnat un protocol de colaborare care urmareste practic cresterea eficientei controalelor vamale. Prin protocol s-a stabilit ca cele doua institutii amintite isi vor trimite reciproc orice informatii de interes comun. Mai mult, MCC va transmite ANV informatii cuprinse in "Registrul bunurilor culturale distruse, furate, disparute sau exportate ilegal" pentru a fi folosite in activitatea specifica, si va organiza anual un curs de pregatire a personalului vamal in domeniul patrimoniului cultural mobil. Serviciile deconcentrate ale MCC vor comunica, In cel mai scurt timp posibil, rezultatul expertizei bunurilor retinute de autoritatea vamala. La Braila insa, practic, nu a existat pina acum trafic ilicit de bunuri culturale. Directorul Biroului Vamal, Stefan Dumitrel, a explicat ca in vama nu exista acum bunuri culturale retinute, dar ca atunci cind in tara se fura sau dispar bunuri culturale mobile sint si ei alertati sa urmareasca bunurile culturale mobile ce ar putea fi trecute peste granita.
Directia pentru Cultura Braila a precizat ca bunurile culturale mobile clasate, aflate in proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale se pot exporta numai temporar, pentru organizarea de expozitii in strainatate, pentru investigatii de laborator, restaurare si expertizare. Bunurile culturale mobile clasate, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat se pot exporta numai temporar. Exportul definitiv al acestor bunuri se realizeaza numai in cadrul unui schimb de bunuri culturale. Operele de arta plastica si fotografica, operele de arta decorativa sau de cult, operele cu caracter etnografic si ale mestesugarilor populari, precum si alte opere create de autori in viata pot fi exportate definitiv sau temporar fara nici o restrictie, fara intocmire de dosare de export si fara emiterea certificatelor de export.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii