Foarte multi spun ca o asemenea decizie a UE este de neacceptat, ca atenteaza la traditiile noastre populare si ne sterge o parte din propria identitate. In realitate, oricit am incerca sa ne agatam de tema asta a traditiilor, obiceiul de a taia animalul cu propriile miini, in fata casei sau a blocului, nu este altceva decit o barbarie. Traditie e gatitul in casa a preparatelor specifice de Craciun, dar nu alergarea unui porc prin batatura, prinderea, legarea lui cu sfori si taierea beregatei, in strada, in fata copiilor, care uneori sint pusi sa asiste, contrar vointe lor, la ceea ce, oricum am coti-o pe dupa gard, se cheama un act de cruzime, de sadism. Si o totala lipsa de civilizatie pentru un popor european, din mileniul trei, membru sau nemembru al Uniunii Europene. Prin urmare, renuntatul la un obicei cum e taierea porcului nu tine neaparat de integrarea noastra in Uniunea Europeana, ci mai degraba de intrarea in normalitate. Intr-adevar, toate acele prevederi cu anestezierea animalului inainte de sacrificare par chiar hilare, sau de-a dreptul imposibil de pus in practica, dar asta tocmai pentru ca in tarile civilizate nimeni nu creste porcul acasa si, mai ales, nimeni nu-l taie pe trotuarul din fata locuintei.
Chestia cu traditia chiar nu sta in picioare, oricit de mult am fi tentati sa credem asta; cu citeva mii de ani in urma, pe aceste meleaguri, exista o traditie ca un tinar sa fie aruncat in niste sulite, pentru a fi trimis cu mesaje de pe pamint catre divinitate. Cum de-om fi renuntat la un asa obicei traditional?
Oricum, sint convins ca, orice ar spune nu-stiu-care prevedere ori lege emisa de un organism national, european sau international, si orice ar spune regulile nescrise ale civilizatiei, multi vor continua sa nu le respecte. La urma urmei, asta-i cea mai impamintenita traditie de pe la noi.