Traditia porcului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Traditia porcului

Acesta este, cel putin teoretic, ultimul Craciun in care romanii vor mai putea sacrifica porcul in propria gospodarie, prin injunghiere, ca pina acum. Din 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, UE ne obliga sa ne ferim porcii de o asemenea suferinta, acestora trebuind sa li se aplice un procedeu care sa cauzeze pierderea imediata a cunostintei, pina in momentul mortii animalului. Cu alte cuvinte, inainte de a fi omorit, porcul va trebui anesteziat. Iar masura este valabila si in cazul sacrificarii mieilor de Paste. Dar nici omorirea nu se va mai putea face oricum, oriunde si de catre oricine, ci doar de catre macelari profesionisti, cu respectarea tuturor normelor de igiena necesare.
Foarte multi spun ca o asemenea decizie a UE este de neacceptat, ca atenteaza la traditiile noastre populare si ne sterge o parte din propria identitate. In realitate, oricit am incerca sa ne agatam de tema asta a traditiilor, obiceiul de a taia animalul cu propriile miini, in fata casei sau a blocului, nu este altceva decit o barbarie. Traditie e gatitul in casa a preparatelor specifice de Craciun, dar nu alergarea unui porc prin batatura, prinderea, legarea lui cu sfori si taierea beregatei, in strada, in fata copiilor, care uneori sint pusi sa asiste, contrar vointe lor, la ceea ce, oricum am coti-o pe dupa gard, se cheama un act de cruzime, de sadism. Si o totala lipsa de civilizatie pentru un popor european, din mileniul trei, membru sau nemembru al Uniunii Europene. Prin urmare, renuntatul la un obicei cum e taierea porcului nu tine neaparat de integrarea noastra in Uniunea Europeana, ci mai degraba de intrarea in normalitate. Intr-adevar, toate acele prevederi cu anestezierea animalului inainte de sacrificare par chiar hilare, sau de-a dreptul imposibil de pus in practica, dar asta tocmai pentru ca in tarile civilizate nimeni nu creste porcul acasa si, mai ales, nimeni nu-l taie pe trotuarul din fata locuintei.
Chestia cu traditia chiar nu sta in picioare, oricit de mult am fi tentati sa credem asta; cu citeva mii de ani in urma, pe aceste meleaguri, exista o traditie ca un tinar sa fie aruncat in niste sulite, pentru a fi trimis cu mesaje de pe pamint catre divinitate. Cum de-om fi renuntat la un asa obicei traditional?
Oricum, sint convins ca, orice ar spune nu-stiu-care prevedere ori lege emisa de un organism national, european sau international, si orice ar spune regulile nescrise ale civilizatiei, multi vor continua sa nu le respecte. La urma urmei, asta-i cea mai impamintenita traditie de pe la noi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro