Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Toti locuitorii satelor Romaniei vor avea acces la servicii de comunicatii"

Pina in anul 2010, ANRC va finanta telefonizarea tuturor localitatilor din mediul rural din Romania, care nu au acces la servicii de comunicatii, a anuntat presedintele ANRC, Dan Georgescu. Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte organizate la Tunis, cu ocazia Summitului Mondial privind Societatea Informationala (WSIS), ocazie cu care Georgescu a prezentat programul multianual de instalare de telecentre, parte a strategiei nationale de implementare a Serviciului Universal in Romania.
Solutia ANRC pentru conectarea localitatilor netelefonizate se bazeaza pe un parteneriat intre Guvern, operatorii de comunicatii si autoritatile locale.
In luna septembrie a acestui an, ANRC a lansat o prima licitatie publica pentru instalarea de telecentre in 23 de judete ale tarii, Braila insa nefiind unul dintre aceste judete. Explicatia prezentata de ANRC prin propriul birou de presa este aceea ca instalarea unui telecentru implica si un efort financiar din partea primariilor, fapt ce sperie foarte multi potentiali beneficiari.
In urma acestei licitatii au fost desemnate companiile care vor instala telecentre in 33 de localitati din mediul rural care, in prezent, au acces redus la servicii de telefonie. Aceste 33 de telecentre vor deservi un numar de aproximativ 41.000 de persoane cu domiciliul in mediul rural. Companiile care au cistigat licitatia organizata de ANRC sint: "Euroweb Romania" (pentru 1 telecentru), "Mobifon" (11 telecentre), "Orange Romania" (3 telecentre), "Romtelecom" (9 telecentre) si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (9 telecentre).
Se estimeaza ca, pina la sfirsitul acestui an, vor fi organizate licitatii pentru instalarea a aproximativ 100 de telecentre, alte licitatii urmind a fi organizate periodic, la intervale de citeva luni, in urmatorii ani, astfel incit pina la finele anului 2008 peste 600 de sate sa beneficieze de telecentre.
In satele foarte mici, unde telecentrele nu ar fi eficiente, ANRC are in vedere instalarea de telefoane publice cu plata, pe acelasi principiu al parteneriatului cu operatorii de comunicatii si autoritatile administratiei publice locale.
Telecentrul este un spatiu public (o incapere) dotat cu cel putin 2 aparate telefonice, 2 calculatoare si un fax si va functiona pe o perioada de cel putin 3 ani dupa care, in cazul in care proiectul si-a dovedit utilitatea, primaria poate continua administrarea telecentrului, echipamentele din telecentru intrind in proprietatea primariei.
In prezent, functioneaza 5 telecentre instalate de catre "Orange Romania", desemnat in anul 2004 ca furnizor in cadrul programului national de implementare a serviciului universal.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii