Mergi la conţinutul principal

Tot mai putini braileni se prezinta la bursele pentru locuri de munca

Din ce in ce mai putini braileni se prezinta la bursele pentru locuri de munca organizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila. Cea mai scazuta prezenta la evenimentele de acest gen a fost inregistrata in acest an. Astfel, la bursa generala a locurilor de munca au fost oferite 797 posturi vacante si s-au prezentat la actiune 635 de braileni, aceasta insemnind ca nu a fost nici macar un candidat pe un loc. Situatia a continuat cu cifre si mai scazute la actiunile pentru tinerii proveniti din centrele de plasament si la cele pentru romi.
Pentru tinerii orfani, agentii economici braileni au oferit 99 de posturi vacante, dar la eveniment au fost prezenti doar 35 de doritori, dintre care numai 23 au fost selectati in vederea angajarii. Se poate spune, prin urmare, ca au fost 4 posturi pentru un solicitant. Raportul a fost de-a dreptul jalnic la bursa locurilor de munca pentru romi cind angajatorii au venit cu nu mai putin de 154 de posturi vacante, dar din pacate ecoul a fost foarte mic, doar 19 persoane de etnie roma prezentindu-se la negociere. Aceasta inseamna ca au fost 8 locuri de munca pentru un solicitant. Ofertele firmelor brailene la bursa generala au inclus urmatoarele domenii: industria constructiilor metalice si a produselor din metal - 21,8%, constructii -13,1 % , comert -11,1 %, fabricarea articolelor de imbracaminte - 8,9 %, industria altor mijloace de transport - 8,7 %, agricultura - 8,5 %, industria de masini si echipamente - 8,2%, industria alimentara si a bauturilor - 4,5 %, alte activitati de prestare servicii pentru intreprinderi - 3,9%, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe - 2,3%, fabricarea lemnului si a produselor din lemn - 1,8 %, industria metalurgica - 1,8 %, fabricarea altor produse din minerale nemetalice -1,5 %, administratie publica - 1,3 % si sub 1 % - hoteluri si restaurante, cercetare-dezvoltare, edituri, tranzactii imobiliare, fabricarea celulozei, a hirtiei si a produselor din hirtie, transporturi terestre, activitati ale gospodariilor private.

Oferta cea mai bogata a agentilor economici a fost pentru salariatii calificati care sint din ce in ce mai putini la Braila

Din punct de vedere al pregatirii salariatilor, la bursa generala a locurilor de munca, agentii economici au oferit cele mai putine posturi vacante persoanelor cu studii medii - 5,2% in timp ce pentru cei cu studii superioare procentul a fost de 7,4 %, meseriile solicitate fiind cele de: director vinzari, contabil sef, arhitect, subinginer constructii civile, industriale si agricole, inginer instalatii pentru constructii, inginer electric, inginer automatist, inginer electronist, inginer electrotehnist, inginer productie, inginer electromecanic, inginer mecanic, inginer T.C.M. , inginer proiectant, inginer metalurg, inginer tehnolog, inspector coordonare daune, economist, inginer economist, asistent manager. Foarte multi agenti economici au cautat muncitori calificati, procentul solicitarilor fiind de 62,1 %. Aproximativ 25,3 % de posturi au fost pentru muncitorii necalificati, meseriile oferite fiind cele de: ingrijitor cladiri, spalator vehicule, incarcator-descarcator, muncitor necalificat in constructii, agricultura, ambalator granule, femeie de serviciu. "In anul 2006, dar si primele 5 luni ale anului 2007 am constatat o scadere continua a solicitantilor de loc de munca participanti la acest gen de actiuni astfel incit numarul acestora a fost mai mic fata de numarul locurilor de munca vacante comunicate la bursa. De exemplu, la bursa generala a locurilor de munca din luna aprilie a.c. unde au fost ofertate 797 locuri de munca au existat 635 participanti. Acest aspect, a condus la realizarea unui grad mediu de satisfacere a ofertei in anul 2006 de doar 39,79% si de 28,6% la bursa generala a locurilor de munca din aprilie 2007. Din perspectiva angajatorilor, aceste actiuni sint necesare, aceasta motivat si de faptul ca, astfel, pot constata in mod direct gradul de atractivitate al locurilor de munca oferite, dar si pentru a-si regindi politica salariala si celelalte pirghii prin care sa creasca gradul de atractivitate al ofertei", ne-a declarat Simona Ely-Chioibas, director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila.

Unul din patru tineri iau in considerare cautarea unui loc de munca in strainatate

Raportul cerere - oferta pe piata muncii a inregistrat un regres si in rindul absolventilor. Astfel, daca in 2005 pentru cele 434 de posturi vacante oferite de angajatorii braileni s-au prezentat 700 de tineri, in 2006, pentru 481 de locuri de munca s-au prezentat numai 405 solicitanti. In 2007, bursa locurilor de munca pentru absolventi urmeaza sa aiba loc in septembrie, dar statisticile ne arata ca numarul absolventilor interesati de oferta de pe piata locala e din ce in ce mai mic.
Cea mai mare problema cu care se confrunta absolventii invatamintului superior este legata de lipsa de experienta. Companiile incep totusi sa renunte la aceasta conditie si pun la dispozitie posturi vacante atit timp cit tinerii parcurg mai multe stagii de practica in perioada anilor de facultate. Anual, la nivel national, pentru tinerii cu studii superioare sint oferite 1.000 de locuri de munca, in timp ce nevoia reala este cuprinsa intre 100.000 si 120.000 de locuri. Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), situatia este si mai grava in ceea ce priveste absolventii clasei a XII-a. Dupa integrarea in Uniunea Europeana, un pericol pe piata muncii il constituie migrarea fortei de munca bine pregatite. "Astfel, una din patru persoane ia in considerare cautarea unui loc de munca in strainatate in urmatorii trei ani. Mai mult decit atit, doar 21% dintre tineri cred ca se pot realiza mai usor in Romania. Potrivit numarului de contracte legale, un roman din opt lucreaza in alte state decit Romania. In ceea ce-i priveste pe tineri, ei sint preferati de alte state daca au pregatire in domeniul IT si constructii", se precizeaza in raportul Observatorului National al Ocuparii si Formarii Profesionale a Fortei de Munca din cadrul MMFES. Pentru a reusi in Romania, un tinar considera ca este important sa provina dintr-o familie instarita. Pe locurile al doilea si al treilea din punct de vedere al importantei motivelor in calea succesului sint calificarea personala si cunoasterea unor oameni bine situati. Lipsa de incredere in capacitatea muncii de a asigura bunastare in Romania reprezinta o premisa a erodarii motivatiei de a munci. Potrivit aceluiasi raport doar 35% dintre tineri sint multumiti de salariul pe care-l obtin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro