Doar 65 de câini, atât au reuşit să opereze medicii veterinari aduşi la Brăila de Asociaţia Dog Rescue Bucureşti, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei campanii ce vizează sterilizarea cât mai multor exemplare canine din curţile brăilenilor. Este a treia acţiune de acest gen organizată în oraşul nostru de la începutul anului, de către Primăria Brăila în colaborare cu Asociaţia Dog Rescue. Autorităţile locale pun la dispoziţie spaţii unde medicii aduşi de ONG-ul bucureştean efectuează operaţii. Costurile acestei campanii sunt suportate de Asociaţia Dog Rescue, care, prin sterilizarea cât mai multor câini cu stăpân, îşi propune să preîntâmpine abandonarea pe domeniul public a puilor ce ar fi rezultat din împerecherea acestor patrupede. La cele două acţiuni precedente, organizate în lunile iulie şi septembrie, participarea brăilenilor a fost mai numeroasă, fiind sterilizaţi atunci, cumulat, 440 de câini. Cu cei 65 operaţi în week-end-ul trecut, numărul total de sterilizări se ridică, aşadar, la 505. Asta în contextul în care, în curţile brăilenilor se află în prezent mii de câini.
Conform legii, la de 1 ianuarie 2015, toţi posesorii de câini de rasa comună sunt obligaţi sa-i sterilizeze, microcipeze şi înregistreze într-un registru special. Cei care nu se conformeaza riscă amenzi substanţiale. La cabinetele veterinare private, operaţiile de sterilizare a patrupedelor sunt destul de costisitoare, tarifele situându-se în jurul valorii de 100 lei. Acesta ar fi un motiv în plus pentru ca brăilenii să profite în număr cât mai mare de sterilizările gratuite organizate de Primărie în colaborare cu Asociaţia Dog Rescue. Autorităţile intenţionează să mai organizeze o astfel de acţiune, în prima decadă a lunii noiembrie.
În ceea ce priveşte câinii fără stăpân de pe domeniul public, numărul acestora ar trebui, cel puţin teoretic, să fie din ce în ce mai mic. Potrivit noilor reglementări, patrupedele sunt strânse de pe stradă de un serviciu specializat din cadrul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală şi duse la cele două adăposturi ale municipalităţii, aflate în apropierea localităţilor Lacu Sărat şi Unirea. Acolo sunt ţinute timp de două săptămâni, după care exemplarele care nu sunt adoptate de nimeni pot fi eutanasiate. Adopţiile pot fi făcute şi la distanţă, în sensul că anumite persoane care nu au acasă un spaţiu potrivit pentru creşterea unui câine, pot plăti o taxă lunară în valoare de 94,71 lei pentru ca animalul adoptat să fie ţinut în adăpostul Primăriei, unde este întreţinut corespunzător.
În momentul de faţă, la adăpostul de la Lacu Sărat se află 345 de câini, dintre care 35 sunt adoptaţi la distanţă, iar în cel de la Unirea sunt 400 de exemplare, dintre care mai mult de 100 adoptate la distanţă. Conducerea Primăriei Brăila intenţionează să scadă valoarea taxei lunare, pentru a încuraja astfel adopţia câinilor. Valoarea respectivei taxei ar urma să fie mai mică cu 10 lei, ajungând la 84,71 lei. Măsura ar putea intra în vigoare din luna decembrie a acestui an.