Topul tepelor brailene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Topul tepelor brailene

Aproape 2 milioane de euro reprezinta paguba adusa statului prin trei inginerii financiare, cele mai mari infractiuni economice instrumentate de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. Mai bine de jumatate din aceasta suma este "reusita" a doi braileni, ce au "uitat" sa treaca in contabilitatea societatii pe care o administrau operatiuni comerciale efectuate sau venituri realizate. Urmatoarele pozitii sint ocupate de doua infractiuni mult mai mici, dar spectaculoase datorita modului de operare. Totusi, cauzele de o asemenea amploare sint extrem de rare, comparativ cu escrocheriile comise prin filele CEC fara acoperire, ce reprezinta 80% din totalul infractiunilor economice.
Cea mai mare teapa anchetata de politisti braileni i-a avut in spate pe administratorii SC "Sandoria" Com SRL Braila, Stancu Gorgovan si Tudorel Chirica. Din probele administrate in faza de urmarire penala a rezultat ca, in perioada 2004 - 2005 cei doi s-au sustras de la plata sumei de 46.015.576.800 lei vechi (echivalentul sumei de 1.278.000 euro) datorata bugetului consolidat al statului, reprezentind impozit pe profit in valoare de 2.520.740.000 lei si TVA, in suma de 43.494.836.800 lei. De fapt, inculpatii au evidentiat in mod ilegal in deconturile de TVA depuse la organul fiscal teritorial unele operatiuni de achizitii de cereale, pentru care au dedus TVA-ul aferent, fara a putea justifica cu documente legale achizitiile respective. De asemenea, in perioada octombrie - noiembrie 2005, nu au inregistrat in evidenta contabila a societatii venituri realizate din vinzarea de produse cerealiere catre o alta societate comerciala, in valoare de 6.616.311 lei, si nu au depus pentru aceeasi perioada deconturile de TVA la Directia Finantelor Publice Braila. Dupa finalizarea cercetarilor, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei doi administratori, pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala. In vederea recuperarii prejudiciului s-a aplicat sechestrul asigurator asupra bunurilor inculpatilor.
"Solutionarea unui dosar pe linie economica presupune o activitate mai vasta si un exemplu ar fi acela ca cercetarea unor cauze implica si niste expertize. Colaboram foarte bine cu Parchetul si organele abilitate sa faca verificari de care, de altfel, si depindem. De exemplu, in cazul evaziunii fiscale depindem de actul de constatare a organului abilitat, respectiv Garda Financiara sau Autoritatea de Control Fiscal. Asta deoarece neregulile apar in urma unui control, ori Politia nu are competente in acest sens. In situatia in care se descopera ilegalitati, ni se transmite o nota de constatare, in baza careia se demareaza o ancheta. Daca organul de control stabileste ca agentul economic verificat nu a inregistrat in evidentele contabile anumite operatiuni in scopul de a se sustrage de la plata TVA-ului si a impozitului pe profit, se intocmeste doar o nota cu prejudiciu", ne-a precizat comisar Marian Gheorghe, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Escrocherii prin intermediul mai multor firme

O teapa de proportii a dat si un galatean care, in perioada 2002 - 2005, in calitate de administrator al unei societati din Braila si al altor 110 firme din 9 judete ale tarii, impreuna cu alte 6 persoane, a ridicat dividende in valoare totala de 76,5 miliarde de lei vechi, cauzind un prejudiciu bugetului de stat de 18,7 miliarde, reprezentind TVA si impozit pe profit si pe dividende. Avind in vedere ca prejudiciul creat depasea 500.000 euro, calitatea persoanelor si modul de operare, care intruneau prevederile legii privind criminalitatea organizata, dosarul a fost inaintat la DIICOT - Serviciul Teritorial Galati. Cercetarile urmau sa se desfasoare sub aspectul savirsirii infractiunilor de evaziune fiscala, fals si uz de fals si infractiuni la legea contabilitatii si la regimul societatilor comerciale.
Alt mismas a fost descoperit in urma unui control dispus de Garda Financiara la SC "Horticola" SA Braila. S-a constatat ca intre societatea respectiva si SC "Agrom Import Export" SRL Braila au intervenit 36 de contracte de finantare, prin care "Horticola" ar fi primit cu titluri de avansuri (in vederea infiintarii de culturi si obtinerii pe terenurile proprii de productii de soia, griu si floarea soarelui) diverse sume de bani, ce au totalizat peste 58 de miliarde de lei, echivalentul a circa 2 milioane de dolari. O parte dintre bani au fost transferati dintr-un cont intr-altul, insa nu s-au emis facturi fiscale in acest sens. Astfel, nu s-a regularizat TVA-ul, iar Statul a fost prejudiciat cu 3,8 miliarde de lei vechi, dintr-un foc. Mergind pe urmele banilor, politistii, ajutati de specialistii de la Garda si de la Finantele Publice, au stabilit ca toate cele 36 de contracte dintre firmele respective fusesera intocmite in mod fictiv, reprezentind doar o justificare a sumelor transmise dintr-o parte in cealalta. Mai mult, s-a constatat ilegalitatea contractului de privatizare a "Horticola", prin efectuarea de tranzactii mobiliare (actiuni) ilegale, in valoare de 15 miliarde de lei vechi. Politistii au consemnat un cird de infractiuni de natura economica, fals, uz de fals, inselaciune, evaziune fiscala, si au trimis dosarul catre Departamentul National Anticoruptie, in cauza fiind vorba despre un prejudiciu de peste 200.000 de euro.

Cele mai multe tepe au la baza filele CEC fara acoperire

Desi ingineriile financiare cu prejudiciile cele mai mari au avut ca "instrument" sustragerea de la plata obligatiilor fiscale la bugetul consolidat al statului, totusi, tepele prin filele CEC fara acoperire conduc detasat in clasamentul infractiunilor economice. Modul de operare nu este deloc unul complicat si inselaciunile de acest fel au la baza o atitudine si un comportament exemplar din partea autorilor. Teparii cuceresc increderea furnizorilor, prezentindu-se la intilniri imbracati la 4 ace si in masini straine (ce pot fi inchiriate sau imprumutate de la cunostinte) si platesc la inceput marfa pe care o achizitioneaza, pentru ca apoi sa-i lase cu ochii in soare. "Ponderea cea mai mare si anume 80% din dosarele instrumentate sint pe linia fraudelor bancare, in special emiterea de instrumente de plata fara a avea disponibil in banca. Intimpinam greutati deoarece legislatia este in favoarea infractorului si pentru ca modul de cercetare al acestor fapte este greoi. Legislatia ar trebui schimbata, in sensul sa nu mai permita comerciantilor sa dea marfa, fara ca filele CEC sa fie completate si certificate de banca", a mai adaugat comisarul Marian Gheorghe.
De la inceputul anului a devenit un fenomen si obtinerea de credite bancare cu adeverinte false. Oamenii legii spun ca teparii beneficiaza de usurinta cu care se acorda acestea, mai ales de la intrarea in Uniunea Europeana. Un exemplu ar fi paguba de aproape 2 miliarde de lei vechi adusa unei unitati bancare in urma acordarii, in mod defectuos, a 57 de credite. Escrocheria a fost pusa la cale de doi braileni ce au cumparat o societate, prin care au eliberat adeverinte de salariu unor angajati fictivi. In doar doua luni, in perioada august - octombrie 2006, ei au convins 36 de persoane sa solicite credite, folosindu-se de documente false. Au scazut, insa, infractiunile de contrabanda, singurii platitori de taxe vamale raminind cei de la granita de est a tarii. La ora actuala, cele mai mari probleme le ridica politistilor braileni contrabanda cu tigari fara timbru, provenite din Ucraina si Republica Moldova.
De asemenea, o importanta deosebita se acorda si activitatilor desfasurate pe linia incalcarii Legii 8/1996 privind drepturile de autor si conexe, ce a fost considerat obiectiv prioritar pentru integrare. Astfel, cea mai mare captura de CD-uri si DVD-uri piratate a fost realizata in august 2006, cind politistii braileni au confiscat 607 fonograme continind filme si muzica, furate de pe Internet. Piratul, un barbat in virsta de 47 de ani, isi vindea marfa prin intermediul citorva site-uri, iar pentru a-l prinde, dupa ce l-au filat timp de o luna, ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor s-au infiltrat in retea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro