Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Topul primelor de porc

Ca in fiecare sfirsit de an, salariatii asteapta din partea anagajatorilor o recompensare a activitatii desfasurate peste an. Fie ca este vorba despre prime sau al 13 salariu, angajatii spera ca recompensa sa fie cit mai mare, direct proportionala cu realizarile din punct de vedere economic punctate in decursul anului de angajator. Pentru aceasta, sindicatele sint mandatate sa negocieze cu partenerul social, iar, in paralel, fac eforturi, in functie de bugetul disponibil, pentru a completa cadoul "mosului angajator" pentru copiii salariatilor.
Concret, in acest an, conducerea SC "Promex" a acordat
angajatilor cite 24 tichete de masa cu titlu de prima de unde rezulta
o suma neta de 168 RON (1,68 milioane lei vechi). Pentru salariatii cu o vechime de pina la 6 luni, prima acordata este de 12 tichete de masa, ceea ce inseamna 84 RON, adica 840.000 lei vechi. In plus, pentru fiecare copil au fost acordate tichete cadou in valoare de 30 RON (300.000 lei vechi).
Si conducerea "Aker Braila" a recompensat in acest an
angajatii cu 200 RON (2 milioane lei vechi), reprezentind un procent fix din salariu mediu de baza pe unitate, la care s-au adaugat cadourile pentru copii, a caror valoare este estimata la circa 100 RON. De asemenea, navalistii braileni urmeaza sa intre pentru citeva zile in vacanta de Craciun.
Mosul a fost darnic in acest an si cu salariatii de la "Braiconf", carora le-a adus prime de 100 RON (suma bruta) plus cadouri constind in dulciuri, fructe si sucuri pentru copiii salariatilor. De asemenea, angajatii "Braiconf" vor intra si ei in vacanta, 22 decembrie fiind ultima zi de lucru, urmind sa reia munca in data de 3 ianuarie 2006.
Pentru salariatii SC "CET", Mosul a adus o prima de Craciun in suma bruta de 250 RON, completata de cadouri pentru copiii salariatilor, a caror valoare este estimata la circa 55 RON.
Nici pe angajatii SC "Laminorul" nu i-a uitat si le-a adus cadouri pentru copii in valoare de peste 45 RON si promisiunea din partea singurului potential investitor interesat de privatizarea societatii - "Danscan Steel" Danemarca - ca vor primi la zi salariile. In plus, muncitorii au primit abia acum diferenta ramasa neachitata cu ocazia Zilei Metalurgistului.
Pentru salariatii Regiei Autonome "Apa" Braila, angajatorul a acordat o prima in bonuri valorice in valoare de 150 RON, in timp ce pentru cei ai "Braicar" suma acordata cu titlu de prima de Craciun a fost de 60 RON net, la care se adauga cadourile pentru copii din partea organizatiilor sindicale ale caror valoare se cifreaza la circa 20 RON.
Mai modern, pentru salariatii sucursalei locale a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Mosul a alimentat conturile de card cu 100 euro, bineinteles contravaloare in lei a sumei in valuta.
In cazul salariatilor de la "Romtelecom", Mos Craciun a fost, ca si in alti ani, organizatia sindicala. Asa cum a explicat conducerea sindicatului, cadoul de Craciun a fost in valoare de 60 RON.
In cazul mai multor unitati, de exemplu "Electrica" Braila, "PAL" si "Judeteana de Apa", acordarea primelor a ramas in stadiul de deziderat, doar cadourile pentru copii indulcind situatia.
O parte dintre functionarii publici vor simti la buzunar venirea Craciunului intrucit, conform informatiilor oferite de prefectul judetului, Nicolae Mitroi, angajatii acestei institutii vor primi jumatate din cel de al 13-lea salariu, precum si cadouri pentru copii, a caror valoare insa nu fusese inca stabilita in cursul zilei de ieri. Spre deosebire de colegii din Prefectura, salariatii Primariei Braila nu sint la fel de norocosi: "Angajatilor nu o sa le acordam nimic anul acesta, deoarece va trebui sa acordam pachete copiilor la deschiderea Oraselului Copiilor, precum si unor categorii sociale defavorizate", ne-a declarat primarul municipiului, Constantin Sever Cibu. La rindul sau, presedintele Consiliului Judetan, Gheorghe Bunea Stancu, a precizat ca angajatii CJ vor primi al 13-lea salariu, insa abia in luna ianuarie.
In acest an, Mosul i-a ocolit insa pe salariatii de la "Drumuri si Poduri", directorul general al unitatii, Viorel Balcan, explicind ca, in acest an, sacul Mosului este gol.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii