Mergi la conţinutul principal

Topul primelor de Pasti

Ca in fiecare an, de Sfintele sarbatori pascale, o parte dintre salariatii braileni au un motiv in plus sa se bucure. Pe linga incarcatura religioasa asteptarile se concentreaza asupra recompensarii acordate de catre angajator cu titlul de prima: bani cash, bonuri de masa, tichete cadou sau produse, sint modalitati care imbogatesc masa de Paste salariatilor cu angajatori generosi.
Din informatiile furnizate de organizatiile sindicale, conducerile societatilor comerciale reprezentative din municipiu, dar si reprezentantii autoritatilor locale, rezulta ca aproape toti angajatorii indiferent daca sint privati sau de stat, si-au motivat intr-o forma sau alta salariatii. Concret, angajatii Regiei Autonome "Apa" asteapta sa primeasca de Pasti un miel, doua cartoane cu oua, vin si cozonac, spre deosebire de anul trecut cind au primit cu titlu de prima cite 20 de bonuri de masa, adica aproape 150 lei net. Pentru navalistii braileni situatia privind primele atit de Pasti, cit si de Craciun, este lamurita foarte clar de catre Contractul Colectiv de Munca pe unitate: 235 lei brut. Si angajatii "CET" primesc zilele acestea sume suplimentare in cuantum de aproximativ 200 lei brut, iar salariatii "Braiconf" tichete cadou in valoare de circa 100 lei. De mentionat este ca salariatii "Braiconf" au intrat de ieri in vacanta urmind a relua lucrul luni, 16 aprilie. O minivacanta platita vor avea si navalistii, vineri 6 aprilie fiind ultima zi de lucru, activitatea urmind a fi reluata miercuri 11 aprilie.
Revenind, tot tichete cadou in valoare de 150 lei primesc si salariatii companiei de posta, in timp ce angajatii uzinei "Laminorul" asteapta un iepuras mult mai bogat decit anul trecut: o prima de 250 lei net plus cadouri din partea sindicatului. "Este pentru prima data cind de Pasti, sindicatul are posibilitatea sa suplimenteze prima acordata in mod traditional de catre angajator si sper ca salariatii sa aprecieze acest lucru", a spus liderul sindical, Constantin Iarca.
Prime de Pasti a acordat si "Romtelecom", veniturile suplimentare acordate salariatilor din sistem cifrindu-se la circa 250 lei brut/persoana, dar si Administratia Zonei Libere Braila veniturile suplimentare fiind diferentiate de la 150 pina la 200 lei brut. In ceea ce priveste premierea salariatilor "Distrigaz Sud", surse din cadrul companiei au confirmat acordarea unor sume cu acest titlu insa dupa cum au explicat aceleasi surse valoarea acestora a fost "consistenta" insa confidentiala.
La nivel national, majoritatea salariatilor bugetari din transporturi, energie, minerit si comunicatii vor incasa prime de Pasti, in suma medie de 400 lei. Spre aceeasi suma tintesc si sindicatele din cadrul companiei "CFR" SA, companie a carei administratie negociaza, zilele acestea, cuantumul primei de Pasti. Ceilalti salariati bugetari din sistemul feroviar, adica angajatii "CFR Marfa", vor primi un bonus de pina la 400 lei, conform directorului general al companiei, Liviu Bobar, in timp ce salariatii "Romgaz" vor primi un bonus de 450 lei.

700 de lei pentru functionarii publici din CJ

Majoritatea functionarilor publici braileni vor primi cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti prime substantiale. Norocosii sint angajatii CJ si cei ai Primariei, salariatii Prefecturii nebeneficiind de astfel de atentii pascale. Astfel, in vreme ce angajatii CJ vor primi de Paste prima transa din indemnizatia pentru imbracaminte pe anul in curs, adica in jur de 700 de lei, cei care lucreaza in Primarie vor primi sume cuprinse intre citeva zeci de lei si 400 lei.
Cu toate acestea, au aparut si surprize neplacute in cazul salariatilor unor unitati care in mod traditional acordau astfel de prime cu ocazia sarbatorilor legale, un exemplu in acest sens fiind grupul de firme ale omului de afaceri Gheorghe Caruz. Nici salariatii de la "Electrica" Braila nu vor primi prime de Pasti, in aceeasi situatie fiind si angajatii de la "Petrom" sau de la "Braicar".
Cea mai mare parte a salariatilor bugetari, care se regasesc in sistemul sanitar si educatie, precum si functionarii publici nu vor primi in acest an prime de Pasti, asta pentru ca nu au fost alocate fonduri cu aceasta destinatie.

Primele de Pasti sint mai mici decit cele de la sfirsit de an

Potrivit unui studiu Neogen, mai mult de jumatate dintre angajatii chestionati sustin ca nu vor beneficia de prime de Pasti, in timp ce numai 6% dintre intervievati au spus ca vor primi peste 500 lei.
Sondajul a fost realizat in perioada 28 martie - 2 aprilie, pe un esantion de 820 de persoane, care au raspuns la intrebarea "Ce fel de prime si beneficii primiti de Paste?".
Astfel, cea mai mare parte a persoanelor intervievate - 62% - au precizat ca nu vor primi nimic de Pasti, 20% spun ca vor beneficia de prime de pina la 500 lei, iar 10% din persoane au mentionat ca vor avea zile libere. De asemenea, 6% din respondenti sustin ca vor primi un bonus mai mare de 500 lei, iar 2% dintre intervievati vor beneficia de produse traditionale.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in aprilie 2006, de Pasti, salariile au crescut in medie cu doar 1,3% fata de luna precedenta, in timp ce in decembrie anul trecut - de Craciun - cresterea veniturilor salariale au fost de peste 22%, arata studiul Neogen.
Cresterea veniturilor din salarii in luna decembrie 2006 a fost determinata de acordarea celui de-al 13-lea salariu in sectorul bugetar, in timp ce pentru luna aprilie cresterea de 1,3% se datoreaza faptului ca in sectorul privat, in locul primelor de Paste, companiile au preferat sa acorde prime pentru rezultate la nivel trimestrial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu