Toleranta zero fata de violenta in familie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Toleranta zero fata de violenta in familie

Directia Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a organizat, joi, incepind cu ora 14.00, la sediul Fundatiei "Lumina", masa rotunda cu tema "Toate femeile au dreptul la siguranta si libertate". Actiunea se inscrie in rindul celor referitoare la combaterea violentei in familie. La discutii au participat reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi, ai Serviciului de Medicina Legala, ai Fundatiei Euro 21, ai Fundatiei "Lumina" si ai Directiei Generale de Protectie Sociala si Asistenta a Copilului. Potrivit Consiliului Europei, violenta in familie reprezinta "orice act sau omisiune comisa in interiorul familiei de catre unul dintre membrii acesteia care aduce atingere vietii, integritatii corporale, psihologice sau libertatii altui membru al acelei familii si vatama in mod serios dezvoltarea personalitatii persoanei". In Braila exista sute de cazuri de violenta in familie. "Numai in 5 luni s-au prezentat la Serviciul de Medicina Legala 75 de persoane care au solicitat certificate medico-legale. In perioada mai -1 octombrie 2006 ne-am confruntat cu 75 de cazuri de violenta in familie. Persoanele sint atit din orasm, cit si din judet. Sint convinsa ca sint mult mai multe cazuri. Cred ca in familiile unde se ajunge la violenta, cei in cauza au mari probleme de comunicare", a precizat dr. Gina Ilie, sef Serviciu Medicina Legala.
Concluzia dezbaterilor a fost ca nu trebuie sa existe toleranta fata agresori. Codul Penal al Romaniei prevede ca o masura de siguranta speciala "interdictia agresorului de a reveni la locuinta familiei, la cererea partii vatamate". Masura poate fi luata si in cursul urmaririi penale sau al judecatii.

Ce trebuie sa faci daca esti o victima

Victimele violentei in familie pot suna la 021 983.Trebuie sa afle unde este cel mai apropiat adapost pentru gazduirea victimelor violentei in familie. Acela este locul unde vor beneficia de servicii de consiliere sociala, psihologica, juridica si vor primi asistenta medicala , ingrijire si vor fi orientate din punct de vedere profesional. In acest moment, in Braila exista un astfel de adapost la Fundatia "Lumina". Este foarte important ca victimele sa-si protejeze actele importante (personale, ale copiilor, ale locuintei) si sa aiba grija de: bani, de agenda cu numere de telefon si de cheia de siguranta a masinii sau a casei. Urmatorul pas este sesizarea politiei. Victimele trebuie sa se asigure ca plingerea pe care o fac e inregistrata. In toate aceste cazuri trebuie sa solicite certificat medico-legal. Plingerea poate fi introdusa la Judecatorie, la Parchet sau la Politie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro