Mergi la conţinutul principal

Toate mașinile Consiliului Județean Brăila, monitorizate prin GPS

* asta a anunțat președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, în cadrul celei mai recente ședințe a instituției, în contextul în care s-a aprobat o modificare privind normativele de consum lunar de carburanți * consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a dorit să știe în ce stadiu se află demersul instituției privind montarea de GPS-uri pe mașini, iar șeful CJ a afirmat că absolut toate mașinile au fost dotate cu astfel de sisteme și că sunt urmărite * cotele lunare aprobate pentru CJ Brăila, Serviciul Lucrări Întreținere și instituțiile subordonate se ridică la 1.800 litri benzină pe lună, respectiv 18.480 litri motorină

 

Potrivit președintelui CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, în momentul de față toate mașinile instituției, utilajele Serviciului Lucrări Întreținere, dar și cele ale subordonatelor sunt monitorizate prin GPS. Acest subiect a fost readus în atenția publică în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului, când aleșii au dezbătut și aprobat un proiect prin care au modificat anexa unei hotărâri mai vechi de CJ Brăila din noiembrie 2020, care viza stabilirea normativelor proprii de consum lunar de carburanți pentru autovehiculele aflate în dotarea aparatului de specialitate al instituției, precum și ale subordonatelor sau a unor organe de specialitate ale administrației publice. După cum se precizează în referatul de aprobare al proiectului, în anul 2017 s-a înființat în cadrul Direcției Tehnice și Lucrări Publice un serviciu specializat în întreținerea și repararea defecțiunilor apărute acccidental la drumurile din administrarea județului. Pentru buna funcționare a acestui serviciu, s-a luat hotărârea de a fi dotat cu utilaje, chestiune ce s-a realizat etapizat, astfel încât să fie acoperite treptat sarcinile de întreținere a drumurilor județene. În acest context, în ianuarie 2022 a fost achiziționată o autoutilitară 4x4, marca Ford Ranger, destinată tractării trailelor de transport, a instalațiilor pentru întreținerea și repararea drumurilor județene din administrarea Consiliului Județean Brăila, a personalului care execută aceste lucrări, dar și a materialelor și uneltelor necesare.

Deși normativele proprii de consum lunar de carburanți pentru autoturismele, autoutilitarele și utilajele aflate în dotarea parcului auto al Consiliului Județean Brăila s-au stabilit ultima oară în noiembrie 2020, în luna februarie a acestui an, printr-un referat depus de Serviciul Lucrări Întreținere din cadrul Direcției Tehnice și Lucrări Publice, s-a solicitat aprobarea unei cote lunare de carburant (motorină) de 440 litri pentru această utilitară nou achiziționată.

Iar acest lucru s-a întâmplat în cadrul ședinței de la finele lunii februarie, însă nu fără dezbateri pe tema consumului de carburant. Mai exact, consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău l-a întrebat pe președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, în ce stadiu se regăsește demersul privind montarea de GPS-uri pe mașinile folosite de instituție și de către subordonate. Șeful CJ Brăila a precizat că toate mașinile au astfel de sisteme montate și că sunt monitorizate. Acesta a mai adăugat că se montează GPS pe toate mașinile și utilajele nou achiziționate și l-a invitat pe consilierul liberal să facă verificări dacă dorește.

”Toate au GPS de foarte mult timp. Sunt monitorizate. Și pe cele pe care le vom mai achiziționa se va monta GPS. Deci nu este niciun fel de problemă din punctul ăsta de vedere. Dacă doriți, vă punem toate informațiile la dispoziție. Veniți, verificați. Nu am renunțat la contractul pentru GPS și la partea de consum lunar al fiecărui autovehicul, indiferent de cine îl păstorește, Consiliul județean sau instituțiile subordonate”, a explicat Chiriac.

 

Ce cote de consum lunar are CJ Brăila

Potrivit anexei actualizate a proiectului, situația privind cotele lunare de combustibili la CJ Brăila și instituțiile subordonate se prezintă în felul următor: 1.800 litri benzină pe lună, respectiv 18.480 litri motorină. Desigur, asta nu înseamnă că este nevoie ca întreaga cantitate de combustibil să fie consumată. După cum aflăm din această anexă, benzina se folosește doar pentru mașina președintelui CJ Brăila (o cotă alocată de 300 l), cea a secretarului (250 l), una dintre mașinile folosite de un vicepreședinte și de arhitectul șef (250 l) și unele dintre utilajele de mică mecanizare cu motor termic (1.000 l). De cealaltă parte, motorina se consumă pentru cealaltă mașină a unuia dintre vicepreședinți și a arhitectului șef (250 l), două mașini destinate celuilalt vicepreședinte și Direcției tehnice (ambele 500 l). Totodată, pentru majoritatea utilajelor din cadrul Serviciului Lucrări Întreținere: un echiament multifuncțional autoutilitară – MAN TGM (5.000 l), o altă autoutilitară MAN TGM (1.320 l); un tractor rutier Deutz - Fahr 6165 Powershift (2.500 l); o autoutilitară Opel Movano (250 l); un buldoexcavator JCB 4CX (1.100 l); un cilindru vibrator tandem JCB CT160-100 (300 l); o autoutilitară Ford Ranger (500 l), autoutilitara 4x4 Ford Ranger nou achiziționată (440 l); un microbuz Renault Master (300 l), alte utilaje de mică mecanizare cu motor termic pe motorină (500 l); o autoutilitară 8x4 DAF (3.300 l); o altă autoutilitară 4x4 MAN (2.200 l). De asemenea, încă 20 l de motorină pentru generatoare la Serviciul Administrativ.

Proiectul privind actualizarea cotelor de carburanți a fost aprobat în unanimitate.

Reamintim că acest subiect a fost deseori invocat în timpul mandatului trecut al CJ Brăila, la momentul respectiv consilierii județeni ai PNL Brăila făcând acuzații legate de modul în care se consumă combustibilul în cadrul instituției și solicitând montarea de aparate prin care să poată fi verificate traseele tuturor mașinilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro