• deşi, în general, starea de curăţenie a acestor cabine de plastic cam lasă de dorit, spălările se fac periodic, după cum dă asigurări conducerea SUPAGL • de operaţiune se ocupă o firmă din Bucureşti, care are un contract în acest sens cu Primăria Brăila
În ţările civilizate, toaletele ecologice existente pe străzile localităţilor sau în parcuri sunt, în general, conectate la canalizare, iar după fiecare folosire au un sistem de autocurăţare şi autodezinfectare care intră în funcţiune automat şi nu permite accesul următorului utilizator pânâ când nu îşi face programul complet. La Brăila, astfel de cabine supertehnologizate intră, deocamdată, în sfera ştiinţifico-fantastică şi probabil va mai curge multă apă pe Dunăre până când vom avea la dispoziţie aşa ceva. Deocamdată, toaletele ecologice de la noi sunt doar nişte cabine de plastic a căror stare de curăţenie nu îi îndeamnă ce cetăţenii mai sensibili să le folosească nici măcar când sunt presaţi de nevoi absolut urgente. Totuşi, chiar dacă pare greu de crezut, respectivele cabine sunt spălate periodic, de angajaţii unei firme care are contract în acest sens cu Primăria Brăila. Un reporter al cotidianului nostru s-a nimerit în zonă, având astfel ocazia să vadă şi să fotografieze cum este spălat un WC din plastic amplasat în Parcul Monument, pe aleea dinspre Stadionul Municipal. Spălarea s-a făcut cu o instalaţie de înaltă presiune, mânuită cu rapiditate, preţ de doar câteva minute, de un angajat al firmei respective.
Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila ne-a informat că firma “EcoPublic” Bucureşti, de la care au fost închiriate 13 toalete publice amplasate pe raza Brăilei, are obligaţia de a le spăla de două ori pe săptămână, în sezonul rece, şi de patru ori pe săptămână, în sezonul cald. “În total, SUPAGL are în administrare 20 de toalete ecologice, dintre care 13 sunt închiriate de la firma EcoPublic, iar 7 aparţin Primăriei, fiind achiziţionate în cadrul unor proiecte publice. Toate cele 20 de cabine sunt spălate de firma bucureşteană, care şi-a asumat acest lucru prin contract. În afară de cele două spălări săptămânale din sezonul rece şi cele patru din sezonul cald, firma respectivă asigură o frecvenţă de trei spălări pe zi în timpul unor evenimente care presupun adunări mari de oameni, cum ar fi Zilele Brăilei sau diferite festivalul derulate pe parcursul anului. În timpul acestor evenimente se şi suplimentează numărul de toalete ecologice”, ne-a informat Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL.
Toaletele ecologice amplasate în staţiile de taxi sau lângă staţiile “Braicar” nu sunt administrate de SUPAGL, ne-a precizat conducerea acestei instituţii.