Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Titluri de stat pagubitilor care au depus la CEC bani pentru masini

In cursul acestei zile, statul roman emite primele titluri de stat nominale, cu scadenta la un an de zile, pentru persoanele care au depus la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) bani pentru achizitia de autoturisme, dar nu si-au primit comanda. Potrivit unui act normativ aprobat de Guvern, zilele trecute, emiterea titlurilor de stat se face in doua transe, prima vineri 21 decembrie 2007 (cu o valoare totala de 405,081 milioane lei noi, corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti), iar a doua in data de 21 ianuarie 2008 (cu o valoare de 354,702 milioane lei noi, corespunzatoare unui numar de 17.545 deponenti). Valoarea totala a despagubirilor insumeaza 759,784 milioane lei noi, iar banii au fost alocati pentru despagubirea a 37.462 persoane.
Valoarea despagubirii a fost determinata prin indexarea cu indicii preturilor de consum, de la data depunerii si pina la data de 31 iulie 2007 a sumelor existente in conturile valide. Din punctul de vedere al Executivului, conturi valide inseamna depozite existente in conturile active ce indeplinesc conditia neafectarii soldului initial. La nivel national exista 37.462 de astfel de depozite CEC dintre care, potrivit unei statistici neoficiale, la nivel local sint valide circa 300 de depozite. Actul normativ in discutie nu prezinta exemple concrete in ceea ce priveste cuantumul exact al despagubirii, dat fiind faptul ca pagubitii au diferite stagii de cotizare la autoturisme. Cu toate acestea, Asociatia Pagubitilor de Autoturisme din Romania (APAR) a efectuat un calcul in acest sens care indica suma de circa 6.000 euro pentru despagubirea celor care au depus toti banii pentru a cumpara masina.
In ceea ce priveste incasarea efectiva a sumelor cuvenite pagubitilor, titlurile emise pe numele deponentilor vor fi rascumparate de stat prin intermediul CEC imediat dupa maturarea acestora, adica la un an de zile. Concret, de exemplu, pentru titlurile emise astazi, titularii vor putea veni la ghiseele CEC pentru a incasa suma cuvenita abia in decembrie 2008, mai precis, incepind cu prima zi bancara imediat urmatoare datei de 21 decembrie 2008.
De asemenea, important de mentionat este ca Guvernul a decis sa extinda lista deponentilor CEC care primesc despagubiri pentru conturile constituite pina la 15 februarie 1992 in vederea achizitionarii de autoturisme indiferent de marca acestora.
Reamintim ca, initial, legea speciala pentru deponentii CEC, aprobata de Parlament in mai 2007, permitea acordarea de despagubiri banesti doar pentru persoanele care au constituit depozite pina la 1 noiembrie 1990.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii