Ceilalti beneficiari, 11.520, majoritatea mari fermieri, cu peste 50 ha, sint nevoiti sa mai astepte pina la finalizarea actiunilor de control in teren si inlaturarea deficientelor din softul cu ajutorul caruia se realizeaza baza de date, esentiala pentru stabilirea subventiilor cuvenite si efectuarea platilor. Anuntul a fost facut de
Virginia Fieraru, consilier in cadrul Serviciului IACS al Sucursalei APIA Braila, in emisiunea "Hoinari prin Baragan", de la Antena 1 Galati - Braila, al carei realizator sint.
"S-au emis deja decizii pentru acordarea subventiilor pentru micii producatori. Pentru ceilalti, fluxul de lucru continua. La Braila au fost depuse pentru 2007, 18.020 dosare pentru o suprafata de 356.000 ha. Din acestia, primii 6.501 vor primi curind decizii, in maxim doua saptamini. De la primirea deciziei, conform normelor europene, timp de 30 de zile se acorda pentru rezolvarea contestatiilor si abia dupa aceste 30 zile se trece la plata efectiva. Din informatiile pe care le avem, pentru ca sintem in mare intirziere, s-ar putea sa se reduca aceasta perioada si, deci, speram noi, primele plati sa se efectueze spre sfirsitul lunii aprilie, inceput de mai. Pentru ceilalti, sint mai multe neajunsuri, cele mai mari fiind supradeclararile. Cele mai mari intirzieri de aici vin. Noi trebuia sa finalizam controlul in noiembrie 2007, si, iata, sintem in aprilie 2008 si tot avem proprietari de teren care, desi au dat pamintul spre lucru arendasilor sau concesionarilor, deci nu au nici o treaba cu agricultura, nu vor sa isi retraga cererea de subventie. Au fost anuntati, au fost verificati, tot nu vor sa renunte. Bineinteles ca vor fi sanctionati conform procedurilor UE si unii chiar sint in discutie sa nu mai primeasca subventii timp de 3 ani. Pentru ca, sa fie clar, daca un singur proprietar a supradeclarat, tot dosarul arendasului e blocat pentru ca nu putem finaliza actiunea de control si sa ii dam unda verde. Pe de alta parte, si noi avem problemele noastre. E primul an, avem de realizat o baza de date extrem de complexa. Una din probleme, la noi, ar fi ca la marii fermieri, sistemul informatic nu poate inregistra unele din documentele atasate dosarului, de exemplu datele privind culturile energetice. Dar speram sa le rezolvam si sa isi primeasca si ei drepturile", a precizat Virginia Fieraru.
Credit cu 12% dobinda
Pentru marii fermieri, in cazul carora plata subventiei se va face cu mari intirzieri, in unele cazuri chiar si in luna iunie, conducerea Ministerului Agriculturii a incercat sa gaseasca o rezolvare, pentru ca lipsa banilor sa nu puna in pericol campania de primavara. Astfel, dupa cum a explicat Dana Sofrone, sef serviciu Examinare Cereri Ajutor Masuri de Piata din cadrul APIA Braila, de asemenea invitata in emisiune, la solicitarea Ministerului Agriculturii, APIA a incheiat niste conventii cu trei banci creditoare - CEC, Alpha Bank si BRD - si cu Fondul de Garantare a Creditului Rural. In baza acestor conventii, fermierii pot accesa un credit cu o dobinda de 12% pe an, in cuantum de maxim 75% din valoarea subventiei aferente anului 2007. Conditiile de creditare sint cele impuse de cele trei unitati bancare, in mare parte asemanatoare cu cele valabile la Legea creditului agricol.
Beneficiarii acestor conventii sint persoanele fizice sau juridice care exploateaza teren agricol si au depus cereri la APIA pentru subventii pe anul 2007. O conditie impusa este ca suprafata minima pentru care se solicita creditul sa fie de 10 ha arabil. Creditul este pentru finantarea capitalului de lucru pentru aceasta campanie. "Noi am eliberat deja 12 adeverinte, dar foarte multi au venit sa solicite informatii", a subliniat Dana Sofrone.
Euro la cursul din octombrie 2007
Concret, pentru 2007, fermierii ar trebui sa primeasca doua tipuri de subventii: plata unica pe suprafata, SAPS, in valoare de 50,55 euro/ha, si platile nationale direct complementare, in valoare de 47 euro/ha, pentru culturile din teren arabil si 45 euro/ha, pentru culturi energetice. Mai exista o forma de plati complementare, pentru asa numitele culturile strategice - in, cinepa, hamei - dar in judetul nostru nu sint conditii pentru cultivarea lor. De precizat ca la efectuarea platilor se ia in calcul o paritate de 3,34 lei/euro, respectiv cursul oficial din luna octombrie 2007.
Mai trebuie spus si ca ieri, constient de toate aceste neajunsuri dar si de faptul ca exista pericolul ca pe fondul lipsurilor financiare, mari suprafete de teren sa ramina nelucrate in acest an, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a apelat la APIA sa rezolve cit mai repede problemele si sa grabeasca plata subventiilor, astfel incit sa putem finaliza campania de insamintari in timp optim: "Platile la hectar se pot acorda, potrivit regulamentelor europene, pina la sfirsitul lunii iunie, dar am solicitat APIA sa finalizeze acordarea lor pina la 30 mai".