• astăzi este hramul Bisericii "Sf. Mare Mucenic Dimitrie", din cartierul Brăilița, iar mâine al Bisericii "Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou", de la TUG • credincioșii care nu au mers în pelerinaj la Catedrala Patriarhală de la București se roagă Sfinților Dimitrie și Dimitrie cel Nou din Basarabi, pentru ajutor de la Dumnezeu • brăilenii au adus la biserică roadele toamnei și îi pomenesc pe cei trecuți la Domnul
Ctitorită în mijlocul fostei comune Brăilița, azi cartier al Brăilei, biserica cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir", sau "Sf. Dumitru", cum o știu mai toți brăilenii, își sărbătorește, astăzi, patronul spiritual. Credincioșii aduc ofrande la biserică, pentru a fi binecuvântate de preot, merg la morminte, se roagă pentru cei răposați și le dau de pomană săracilor, mulțumindu-i Lui Dumnezeu pentru roadele pământului și pentru sănătate. Totodată, se roagă Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Aflată în prezent în ample lucrări de reabilitare la exterior, Biserica"Sf. Dumitru" - Brăilița a fost construită din cărămidă, în perioada 9 martie 1908 - 26 octombrie 1911 (când a fost sfințită), prin strădania unui comitet parohial condus de neobositul preot paroh Vasile Enăceanu și format din cei mai de vază gospodari ai Brăiliței: Niță Iuga, Petrache Lipan, Marin Dănilă, Stoica Cristea, Radu Iuga, Stan Arion, Ion Lacea și Stoica Tătaru.
Biserica construită în stil bizantin românesc a fost târnosită în ziua de hram, la 26 octombrie 1911, de către Prea Sfințitul Episcop al Dunării de Jos, de acum un secol, Nifon Nicolescu. Până în anul 1950, biserica a fost parohie a comunei Brăilița, iar după acest an, odată cu desființarea comunei, a devenit parohie urbană. Din anul 1996, intrarea în curtea sfântului lăcaș este străjuită de o frumoasă poartă sculptată în lemn, în stil maramureșan, donată de un evlavios creștin din cartier.
Mâine, este rândul credincioșilor din cartierele Lacu Dulce și Nedelcu Chercea să participe la slujba de hram a ctitoriei lor. Este sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi și hramul bisericii de pe Șoseaua Râmnicu Sărat, de vizavi de TUG, păstorită de părintele Daniel Bogdan. Nu a fost sărbătoare de la Dumnezeu la care parohia să nu fi făcut milostenie săracilor. În plus, în fiecare an, la hramul ctitoriei de la TUG, sute de credincioși participă la masa de obște la care s-au pregătit, prin strădania credincioșilor, mii de sărmăluțe.
Parohia "Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi", de pe Șoseaua Râmnicu Sărat, a fost întemeiată în anul 1996, odată cu celelalte parohii noi din municipiu: "Sf. Apostol Andrei" (cartier Radu Negru - Mogador), "Nașterea Maicii Domnului" (cartier Hipodrom) și "Cuviosul Antonie cel Mare" (cartier Vidin). Lucrările de construcție au început, însă, mai târziu și au mers destul de anevoios, din pricina lipsurilor materiale, parohia aflându-se, cum se știe, în cel mai sărac cartier al Brăilei, Lacu Dulce, afectat, ani la rând, și de inundații. Prin dărnicia unui credincios, Ion Bălan, care a donat Parohiei "Sf. Dimitrie cel Nou" două locuri de casă (764 mp) și o mare cantitate de cărămidă, ctitoria a prins contur. Prima slujbă în noua parohie a fost ținută în ziua de 25 decembrie 1999, chiar de Crăciun, în capela în care avea să se oficieze, ani la rând, Sfânta Liturghie, până ce a fost gata noua biserică.