Istoria unei "comori" filatelice
Prima marca postala din lume, "Penny Black", a fost realizata in Anglia, de Sir Rowland Hill (1795 - 1879), fost invatator de tara, ulterior inalt functionar si reformator al Postei Regatului Marii Britanii. Primul timbru postal din lume avea valoarea de un pence si avea gravat pe el chipul Reginei Victoria. Publicul londonez a vazut primul "Penny Black" la 1 mai 1840, peste citeva zile fiind imprimata si marca de 2 pence, de culoare albastra. Din acel moment, statele europene si nu numai au adoptat marca postala. La noi, primul timbru postal s-a tiparit in anul 1858, in Principatul Moldovei - la doar 18 ani de la aparitia primei marci postale din lume -, fiind cunoscut astazi sub denumirea de "Cap de Bour". Anul trecut, valoarea unui "Cap de Bour" din prima emisiune (de 81 de parale), ajungea pina la 550 - 600 de milioane de lei vechi.
Devenite piese filatelice rare si rivalizind ca valoare cu pietrele pretioase sau cu operele de arta celebre, primele marci postale sint astazi "vinate" de colectionari, multe din ele fiind vindute la licitatii internationale, iar cumparatorii pastrindu-si anonimatul. Unele sint atit de rare - cum ar fi cazul timbrului de 2 centi emis de Hawaii, in anul 1851, din care s-au pastrat doar 10 exemplare -, incit nici nu se cunosc adevaratii proprietari, din motive lesne de inteles.
Marca postala emisa in anul 1847, in Insula Mauritius, face parte din categoria celor extrem de cautate in toata lumea. Se stia, pina nu demult, ca s-au pastrat doar 26 de exemplare de "Mauritius" pe tot mapamondul. Cunoscute si sub numele de "Timbrele doamnei guvernator", marcile postale "Mauritius" au o istorie aparte. Ele s-au imprimat in doar 1.000 de exemplare, la solicitarea sotiei guvernatorului britanic al insulei, Sir Gomm, care nu voia "sa fie mai prejos decit doamnele din Londra". Timbrele de 1 si 2 pence aveau gravate pe ele chipul Reginei Victoria, iar valoarea lor a crescut odata cu trecerea timpului. In 1968, spre exemplu, la New York, s-au vindut la licitatie doua "Mauritius", contra sumei de 380.000 de dolari. Se spune ca, in prezent, pe piata neagra, se plateste si 1 milion de euro pentru un "Mauritius".
Pare incredibil, dar braileanul Ion Ivan, pensionar, impatimit colectionar, presedintele Clubului Filatelic "Dunarea", sustine ca este posesorul unui timbru "Mauritius" si a unui "Penny Black" - cele mai cautate si mai valoroase marci postale din lume. Pe data de 10 iunie, la ora 12.30, in holul Cercului Militar (Casa Armatei), Ivan va expune pretioasele timbre, alaturi de alte citeva marci postale valoroase, primele emisiuni filatelice din Europa. "Am mostenit pasiunea pentru colectii de la tatal meu, Vasile Ivan, care a trait 109 ani. Colectionez filatelie, medalistica, numismatica, cartofilie, maximafilie, de la virsta de 18 ani. Tatal meu a fost un apropiat al Regelui Ferdinand Intregitorul, regalist convins si veteran din ambele razboaie mondiale. A luptat sub comanda Maresalului Averescu si a calatorit in toata Europa. Prin anul 1915, cind se afla la Londra, a achizitionat “Penny Black” si “Mauritius” de la un negustor englez. Timbrele pe care le voi expune au fost vazute de catre presedintele Federatiei Filatelice Romane, Leonard Pascanu, care va fi prezent, de altfel, la vernisajul de la Casa Armatei", ne-a declarat colectionarul brailean, posesorul unei adevarate comori filatelice.