Skip to main content

Tiganii din Valea Cinepii, aruncati dupa gratii

Ieri, dimineata, dupa o descindere in forta a mascatilor, 5 dintre cei 11 condamnati in dosarul scandalului singeros din urma cu doi ani de la Valea Cinepii au ajuns in spatele gratiilor. La ora 06.00, ei s-au trezit luati pe sus de politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, luptatori de la Detasamentul pentru Interventie Rapida si agenti de la Posturile de Politie Unirea si Viziru. Oamenii legii au actionat in baza unor mandate emise de Judecatoria Braila, efectuind 8 descinderi domiciliare concomitente in satul Lanurile, comuna Viziru si satul Valea Cinepii, comuna Unirea. Ei erau cautati pentru executarea pedepselor cu inchisoarea la care fusesera condamnati pentru savirsirea infractiunilor de violare de domiciliu, lovire si distrugere. Alti doi au fost prinsi joi seara, in Vama Nadlac, exact cind incercau sa iasa din tara, pentru a scapa de puscarie. Totusi, trei dintre ei au reusit sa dispara, fiind acum dati in urmarire generala. Singurul care nu este cautat de Politie si nu este nici in spatele gratiilor este Matache Dumitru, care a facut recurs impotriva sentintei instantei.
Condamnatii au fost judecati pentru ca in decembrie 2005 au tabarit, inarmati cu sabii, furci si bite, peste rudele unui dusman de aceeasi etnie. Scandalagii au distrus geamurile a patru locuinte apartinind familiei lui Nicolae Stoica, au degradat mai multe bunuri din aceste imobile, au distrus doua autoturisme si i-au lovit pe cei aflati la domiciliile atacate, trei dintre ei ajungind in Spital. Pentru calmarea spiritelor a fost necesara interventia unor forte sporite ale Politiei care, pentru asigurarea si mentinerea unui climat de ordine si liniste publica, au actionat in zona pe parcursul mai multor zile. La data scandalului, autorii au fost retinuti pe ordonanta si arestati preventiv, ulterior dispunindu-se cercetarea lor in stare de libertate. "In tot acest timp, politistii au monitorizat actiunile celor doua familii pentru a preveni un nou conflict si pentru a combate deranjarea grava a ordinii si linistii publice in cele doua localitati. In zilele de 23 si 24 mai, pe numele acestora instanta de judecata a emis mandatele de arestare preventiva, care au fost puse in aplicare in aceasta zi (n.r. - ieri). D.Georgel si D.Marian au fost retinuti aseara (n.r. - joi) in Vama Nadlac si incarcerati in Penitenciarul Arad, deoarece intentionau sa paraseasca tara. De asemenea, Dumitru Stefan, Dumitru Marian si Dumitru Vasile, au fost dati in urmarire in plan national si international pentru ca se sustrag punerii in aplicare a mandatelor de executare a pedepselor cu inchisoarea", ne-a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.

Pedepse cu inchisoarea si amenzi penale

Inculpatii, cu virste cuprinse intre 22 si 69 de ani, au primit pedepse cu inchisoarea si amenzi penale, condamnari ce au fost contopite, urmind ca acestia sa execute pedeapsa cea mai grea. Cei care au avut condamnari mai vechi cu suspendare conditionata, vor trebui sa execute acum si pedepsele anterioare.
Pentru savirsirea infractiunii de violare de domiciliu in forma continuata, Georgel Dumitru, zis "Neagu" (23 de ani), Stefan Dumitru, zis "Viorel" (25 de ani), Marian Dumitru, zis "Piturca" (22 de ani) si Vasile Dumitru (35 de ani) au primit cite un an si 8 luni inchisoare. Pentru comiterea aceleiasi infractiuni, Ion Dumitru (46 de ani), Jean Marais Dumitru (38 de ani), Marian Dragomir, zis "Bot" (30 de ani), Pascu Dumitru (65 de ani), Ion C. Dumitru (59 de ani), Stefan C. Dumitru (58 de ani) si Matache Dumitru (42 de ani) au fost condamnati la cite 2 ani de inchisoare. Pentru distrugere, opt dintre inculpati au primit amenzi penale in valoare de 2.000 lei. Pentru ca i-au lovit pe Nelutu Busuioc si Daniel Lunica, Georgel Dumitru, Stefan Dumitru, Vasile Dumitru si Marian Dumitru au fost amendati cu cite 1.000 de lei. De asemenea, au fost amendati cu cite 500 de lei si Jean Marais Dumitru si Matache Dumitru, pentru ca i-au agresat pe Vasile Stoican si Mariana Stoican.
Toate aceste pedepse au fost contopite, urmind ca inculpatii sa execute condamnarile cele mai grele, respectiv cele primite pentru savirsirea infractiunii de violare de domiciliu in forma continuata. Doi dintre ei, respectiv Matache Dumitru si Vasile Dumitru, au avut si "codite" ale unor pedepse primite cu suspendare, ce li s-au adaugat celor primite acum. Primului i s-au revocat suspendarile conditionate a 2 pedepse cu inchisoarea, adaugindu-i-se inca un an si 2 luni, iar celui de-al doilea o suspendare a unei pedepse de inca 2 luni. Toti inculpatii vor avea de platit si despagubiri civile in valoare totala de peste 4.400 lei, daune morale de 3.300 lei, cheltuieli judiciare de peste 6.300 lei si cheltuieli de spitalizare pentru victime in valoare de aproape 2.000 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu