Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Testarile psihologice pentru port-arma, scapate de sub control

In Braila activeaza 33 de societati de paza si protectie, din care doar 13 au sediile in judetul nostru, restul fiind doar puncte de lucru ale unor firme din alte orase, iar in cadrul celor 33 de firme de la noi lucreaza aproximativ 2.000 de agenti de paza, din care, avizati pentru a purta arma, deci si testati riguros psihologic, sint doar vreo 300 de agenti. Acestora li se mai adauga si politistii comunitari, adica fostii gardieni publici, tot vreo 300, care au inchiriat arme de la Inspectoratul de Politie al Judetului Braila si care au si fost avizati din punct de vedere psihologic pentru a purta arme letale. In contextul in care gardienii publici nu mai fusesera avizati psihologic de ani buni de zile, iar la numai citeva luni de la infiintare Politia Comunitara a inregistrat un caz grav de "recul" psihologic al unuia dintre oamenii sai, care si-a omorit nevasta si apoi s-a sinucis, am dorit sa aflam, pentru cititorii nostri, conditiile in care purtatorii de arma sint investigati psihologic inainte de a li se da arme letale pe mina. Comunitarii sint avizati psihologic de cabinete particulare, insa, intimplarea face ca 90% dintre acestia au primit avize de la un psiholog care este si ofiter de Politie, respectiv Marian Taifas, criminalist la laboratorul de detectie a comportamentului disimulat, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.

Politistii comunitari au peste 200 de arme letale

De ani buni de zile, guarzii particulari nu mai sint avizati psihologic de catre specialisti din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, ci, in cel mai fericit caz, de catre psihologi particulari. Nici gardienii publici nu se mai avizasera de ani de zile si, in consecinta, nici nu aveau acorduri de port-arma. Asa se intimpla si cu Politia Comunitara, care si-a trimis oamenii sa se testeze psihologic la cabinete particulare, sa scoata, practic, bani din buzunare pentru a-si face dosarele de inscriere la concursul pentru agent sau guard comunitar. Singurul teritoriu pe care cele doua politii se intersecteaza este acela privind portul de arma. "Politistii comunitari nu primesc avize pshologice de la noi, noi doar le-am inchiriat armamentul si munitia, iar atunci cind fac trageri sint obligati sa ne cheme sa-i asistam. Altfel, noi de ani buni de zile nu i-am mai avizat psihologic, cu oamenii nostri, nici pe gardieni, nici pe ceilalti purtatori de arme. Daca prezinta avize cum ca sint apti, noi le dam acordurile de port-arma, atit. Din cite stiu, politistul comunitar care si-a ucis nevasta a fost avizat psihologic la noi in 1998, in vremea in care era in Corpul Gardienilor Publici", ne-a declarat cms.sef Fanel Arama, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, in materie de ordine si siguranta publica.
Practic, Politia braileana detine "inventarul" tuturor societatilor de paza din municipiu, asa incit, la acest moment, in ciuda fluctuatiilor de personal din ultima vreme, se poate spune ca in Braila sint aproximativ 2.000 de agenti de paza, plus vreo 300 de politisti comunitari, dintre care, per total, numai vreo 600 detin si avize pentru a purta arme de foc. Numai Politia Comunitara a inchiriat de la IPJ peste 200 de arme cu glont, pentru tot atitia purtatori. Este interesant de stiut cum au trecut acesti purtatori de arme letale testele psihologice, mai ales ca, la 13 martie, Politia Comunitara a inregistrat un eveniment singeros, cind un angajat al sau, Ionel Frangulea, testat psihologic la inceputul acestui an, si-a ucis cu 20 de lovituri de sabie nevasta, apoi i-a infipt doua cutite in ochi, dupa care s-a sinucis linga cadavrul acesteia - imagine de care s-a izbit fiul celor doi, la intoarcerea acasa. "Fiecare si-a facut testarea psihologica la ce psiholog a vrut, la particular. Toti fostii gardieni publici care si-au depus dosarele si-au facut teste psihologice unde au vrut. Dar va spun ca 90% dintre ei au fost testati la cabinetul particular al psihologului Marian Taifas, care lucreaza si la Politie. Noi, pina nu si-au facut dosarele si nu au primit avizele care sa ateste ca sint apti pentru a purta arme si munitie, nu i-am primit in examene. Noi nu le-am recomandat psihologi sau cabinete, n-aveam voie, dar, am remarcat, ei au mers, cei mai multi, la psihologul Taifas. Asa si Ionel Frangulea, cel care si-a ucis nevasta si apoi s-a omorit, fusese avizat psihologic la inceputul anului", ne-a declarat Alexandru Alexandru, directorul Politiei Comunitare Braila.
Iata si punctul de vedere al psihologului Marian Taifas: "Confirm faptul ca aproximativ 90 % dintre politistii comunitari au fost testati de mine, la cabinetul meu particular. Testele pentru port-arma sint scrise, ca acelea pentru examenul auto, si masoara, printre altele, stabilitatea psihica, gradul de rezistenta la stres, nu si gradul de agresivitate/violenta al individului. Si apoi, daca va referiti la cazul Frangulea, pe rezultatul testarii respective scrie "apt psihologic la momentul testarii". Prin testele respective nu pot fi deschise toate aspectele dificile din viata unui om si apoi, la halul in care traim...". Reamintim ca Ionel Frangulea si-a ucis nevasta cu o cruzime care i-a uimit chiar si pe anchetatori, care de la cazul doctoritei Negoita incoace - ucisa cu peste 50 de lovituri de cutit de un individ care n-a fost identificat nici azi, desi au trecut ani buni de zile - nu au mai vazut un asemenea omor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii