Ieri, la ora 11.50, parintii elevilor de la clasa a V-a au protestat in curtea scolii fata de faptul ca la scoala orele sint sistematic deranjate de elevul Stefanut A. Acesta este violent, isi agreseaza colegii, profesorii, nu recunoaste nici o autoritate in scoala, deranjeaza orele. Mai mult, atunci cind un cadru didactic incearca sa-l disciplineze da imediat telefon tatalui care se infiinteaza la scoala si ameninta sau chiar agreseaza alti copii, parinti. Ultima intimplare de acest gen s-a petrecut joia trecuta, cind tatal baiatului a venit in scoala, a agresat verbal elevul de serviciu si apoi a agresat-o verbal si a amenintat-o pe directoarea Eleonora Gheorghiu. In ceea ce-l priveste pe Stefanut, in urma cu doua saptamini acesta a batut un alt coleg. La fel de revoltator este si faptul ca in ore bate mingea de pereti, isi loveste colegii, iese din clasa, se intoarce dupa cinci minute, trinteste usile. In acest context, parintii sint alarmati nu numai pentru ca nu-si stiu copiii in siguranta la scoala, ci si pentru ca profesorii au scazut nivelul de predare ca sa poata prinde si elevul problema cite ceva. "Copiii nostri au ajuns la nivelul lui Stefanut. Toti profesorii au coborit stacheta pentru ca altfel nu se poate. Este normal sa injure la ore?", a povestit o mamica indignata. Tatal altui elev a povestit ca dupa ce copilul lui a fost batut nu a intervenit nimeni, nici Inspectoratul Scolar, nici Directia pentru Protectia Copilului. "Pentru copilul unui descreierat, care nu are munca, nu are nimic, va bateti joc de noi? Eu vreau sa vina copilul la scoala sa invete, ca de asta are cap, nu sa il duc la meditatie. Inspectoratul Scolar ne-a trimis la Protectia Copilului si invers", a adaugat, la rindu-i, o bunica. Un alt parinte a povestit ca Stefanut umbla cu foarfeca prin clasa si spune ca ii omoara pe copii.
In aceasta atmosfera, atunci cind directoarea Ana Maria Dumitriu le-a explicat parintilor ca s-a ajuns la un program comun, conform caruia Stefanut sa vina numai doua ore pe zi la scoala, dupa care sa mearga la consiliere, acestia au izbucnit si au spus ca ei nu mai tolereaza nimic, ca au asteptat un an imbunatatirea situatiei si nu mai vor sa auda de altceva decit de mutarea copilului problema la alta scoala.
Prezent la scoala, directorul Directiei pentru Protectia Copilului, Alexandru Sculschi a incercat sa convinga parintii sa-l mai suporte pe copilul violent o vreme. "Copilul, in urma evaluarilor, nu poate fi incadrat intr-un grad de handicap, astfel incit sa fie orientat catre scoala speciala. Evaluarea psihiatrica precizeaza ca are un comportament cu o usoara devianta, dar cadrele didactice, parintii pot atenua un asemenea comportament. Ideea de a face un transfer de responsabilitate catre Directie este falsa pentru ca si acest copil are un interes superior pe care noi trebuie sa-l aparam, nu numai interesul celorlalti copii. Este un copil hiperactiv, care iese din normele obisnuite de comportament, dar astfel de cazuri mai sint in sistemul de invatamint. Directia raspunde pentru indisciplina copiilor din scoli?", se intreaba directorul Alexandru Sculschi.
"I-a lasati-mi copilul in pace! Ce va tot revoltati, care este problema? Da' ce-a facut copilul?"
La interventia directorului Sculschi a venit la Scoala "Ion Bancila" si inspectorul general adjunct Lucica Visalon, insotita de inspectorul de personal, Georgela Taranu, de formatie psiholog, inspectorul responsabil de proiecte europene Romeo Mocanu si reprezentanti ai Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica. Inspectoarea Georgela Taranu a precizat ca elevul cu probleme ar trebui sa stea in clasa atit cit poate, doua ore. "Noi saptaminal ii vom acorda consultanta si un cadru didactic de sprijin. Profesorul de serviciu va monitoriza activitatea copilului, cu ajutorul medicului psihiatru, cu tratament. Poate un parinte sa faca actiune de voluntariat, sa stea in permanenta cu copilul. Acest copil are acest tip de comportament si pentru ca noi adultii ne punem mintea cu un copil. Comportamentul copilului este un raspuns la cum va purtati cu el. Trebuie tratat cu dragoste". La aceasta afirmatie tatal copilului a prins curaj si a inceput sa fie violent verbal cu parintii si sa ameninte, dupa ce la inceput adoptase o atitudine mai potolita. "V-am amenintat eu? Unde v-am amenintat eu? Pe cine am amenintat? Eu azi nu i-am dat pastila, de asta este mai agitat, a trebuit sa ma duc sa-i iau de imbracat si nu i-am mai dat pastila. Poate trebuie sa-i schimbe tratamentul. Eu m-am dus mereu la control. Cu ce sint vinovat? I-a lasati-mi copilul in pace! Ce va tot revoltati, care este problema? Da' ce-a facut copilul? Nu a batut pe nimeni. Care e problema? Ce vreti, sa-l iau de la scoala? Sa-l iei dumneata pe-al dumitale, nu pe-al meu. Copilul e provocat intr-una. El nu face nimic. Ajung eu cu voi la Bucuresti daca este vorba si nu-mi lasati copilul in pace! Vorbiti toti contra mea. Aduc certificat medical cum a fost batut la scoala! Nu vedeti ce-i aici? Sint aranjamente. Ce respect sa ai fata de oameni care vorbesc asa de copilul tau? Ce respect sa ai fata de magarii astia!? Orice om se iarta de trei ori. Vorbesc cu un ton mai tare! Care este problema? E normal sa-mi dea copilul la reeducare?", tipa la toti parintii tatal elevului problema. De altfel, ceilalti parinti sustin ca au mai avut astfel de episoade, cind tatal copilului a venit insotit de "prieteni" si i-a amenintat pe unii dintre ei cu bataia.
Inapoi la LPS
De altfel, intr-o permanenta tensiune s-au desfasurat orele tot anul scolar trecut, cind elevul Stefanut s-a transferat de la LPS. S-a incercat consilierea elevului si a parintelui. Copilul a primit si tratament medicamentos pentru afectiunea psihica. Din pacate, nu s-au vazut rezultate care sa-i multumeasca pe cei din jur. La sfirsitul anului scolar parintilor li s-a promis ca elevul nu va mai fi la aceasta scoala in clasa a V-a. In septembrie, surpriza! Stefanut era in aceeasi clasa. Dupa o luna de zile comportamentul copilului a devenit insuportabil din nou: bate mingea de pereti in timpul orelor, vorbeste urit, iese din clasa in timpul orelor si trinteste usile, isi agreseaza colegii. In urma cu doua saptamini un coleg de-al lui a ajuns batut acasa. La ultima sedinta cu parintii, desi a fost chemat si tatal copilului violent, acesta nu a venit. Profesorii banuiesc ca elevul nu mai urmeaza tratamentul recomandat de psihiatru.
Nemultumiti, pentru ca institutiile unde au cerut ajutor pina acum sint depasite de situatie, parintii au hotarit sa faca greva, sa nu-si mai lase copiii la scoala. Dupa doua ore de dezbateri parintii hotarisera sa faca greva in continuare. Inspectorul general adjunct Lucica Visalon a spus ca ISJ a solicitat invatamint la domiciliu pentru copil si nu i s-a acordat, iar directorul DPC Sculschi a raspuns ca acest tip de ajutor se poate acorda numai pentru copiii cu handicap care nu se pot deplasa, iar Stefanut nu are nici certificat de handicap si se poate deplasa, asa incit nu i s-a putut acorda invatamint la domiciliu. Inspectoarea Lucica Visalon a mai precizat ca ISJ nu poate face mai mult de consilierea elevului. "Noi nu putem transfera copilul in alta parte pentru ca nu exista o prevedere care sa prevada ca acest lucru sa se faca la initiativa inspectoratului scolar. Noi putem sa va ajutam in limitele legii. Nu putem lua masuri pina cind nu s-a facut tot ce se poate conform legii. Daca ne amenintati ca nu mai lasati copiii la scoala inseamna ca ne santajati. Noi ne straduim sa respectam drepturile tuturor copiilor. Transfer obligatoriu se face la initiativa Consiliului Profesoral, dar aceasta este o sanctiune, se face pentru indisciplina. Nu putem recurge la masuri extreme pina nu sintem convinsi ca aceasta este ultima solutie", a spus prof. Lucica Visalon.
Mai tirziu, dupa alte negocieri intre conducerea scolii, a ISJ, si a Directiei pentru Protectia Copilului, parintele a acceptat sa faca o cerere de transfer inapoi de unde a venit, la Liceul cu Program Sportiv. Tatal a fost de acord cu aceasta masura, in ideea ca asa copilul isi va consuma din energie.
Tranfer obligatoriu practicat si la "Moisil"
In urma cu aproape doua saptamini, la Grupul Scolar "Moisil" a fost nevoie de interventia Jandarmilor pentru a potoli un elev de clasa a X-a. Acesta fusese transferat obligatoriu la alta scoala in urma hotaririi Consiliului Profesoral pentru ca deranja sistematic orele si era violent, nu asculta de nimeni. Cum elevul nu a fost de acord cu masura acesta a devenit violent si a fost nevoie de interventia jandarmilor pentru a-l potoli.