Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Teroristii lui ben Laden i-au prins pe englezi cu lectia invatata

Scotland Yard a anuntat ieri dejucarea unui complot terorist care viza pina la 20 de avioane la bordul carora ar fi urmat sa fie detonate dispozitive explozibile disimulate In bagajele de mina. Aparatele de zbor urmau sa explodeze In timp ce survolau orase din Marea Britanie si Statele Unite.
Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat ca exista informatii ca ar fi putut fi folositi explozibili lichizi, care puteau trece neobservati la scanarea cu raze X a bagajelor de mina. Ulterior, s-a anuntat ca dispozitive explozive sofisticate urma sa fie imbarcate in calele avioanelor, iar detonatoarele s-ar fi aflat in bagajele de mina.

Mai bine mai devreme decit ca in America

"Nu credem ca atentatul urma sa fie comis chiar astazi", a afirmat o sursa din Scotland Yard. "Dispuneam de informatii si a trebuit sa actionam Impotriva unui atac planuit", a adaugat ea.
Pe aeroporturile britanice s-au format imediat cozi de asteptare imense, pasagerilor care asteptau sa se Imbarce la bordul zborurilor internationale nefiindu-le permis sa aiba asupra loc bagaje de mina.
Cursele aeriene care aveau ca destinatie sau escala aeroportul international londonez Heathrow au fost anulate, cu exceptia celor care decolasera deja. Rusia a fost singura tara care a anuntat ca nu va sista zborurile spre Londra.
Compania BAA, care administreaza aeroportul Heathrow, din Londra, a cerut tuturor operatorilor aerieni care efectueaza curse din Europa spre aceasta aerogara - deci inclusiv din Romania - sa-si anuleze temporar zborurile. In cele din urma, aeroportul Heathrow a suspendat toate zborurile, in timp ce securitatea celorlalte aeroporturi britanice a fost sporita.

21 de suspecti in custodia politiei

Politia a arestat, In zona Londrei si la Birmingham, 21 de suspecti. Cele mai multe arestari au fost efectuate In Londra, citeva In Thames Valley si Birmingham, Insa cautarile continua la un numar de adrese.
Serviciile de securitate britanice au ridicat nivelul de alerta In tara de la "sever" la "critic", gradul maxim de alerta, pe o scara de la unu la cinci, ceea ce Inseamna ca "un atac este considerat iminent".
La rindul sau, Departamentul american pentru Securitate Interna a ridicat nivelul de alerta pentru toate zborurile comerciale la cel portocaliu, ca urmare a masurilor sporite de securitate din Marea Britanie.

Mina lui ben Laden

Complotul terorist dejucat ieri noapte poarta amprenta liderului retelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, potrivit unui expert. "Singura grupare care are intentia si mijloacele de a planifica atacuri coordonate de o asemenea amploare este al-Qaida si celulele care-i Impartasesc ideologia", a declarat retelei de televiziune Skynews, Rohan Gunaratna, cel care coordoneaza studiile de terorism ale Institutului pentru Studii de Aparare si Strategie din Singapore.
Potrivit lui Gunaratna, considerat unul dintre cei mai buni specialisti mondiali In terorism, politia britanica a dejucat In ultimii doi ani tentative de atentat organizate de patru celule inspirate de ideologia al-Qaida.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii