Mergi la conţinutul principal

Teroarea tomberoanelor

Între locatarii blocului H de pe Calea Galaţi, situat vizavi de Piaţa Săracă, lângă biserica "Sf. Ioan", mocneşte de câteva săptămâni o stare de tensiune generată de un amănunt aparent minor: locul unde sunt amplasate containerele de gunoi. Cu ceva timp în urmă, pubelele de plastic poziţionate pe aleea dintre bloc şi curtea bisericii au fost înlocuite cu două tomberoane metalice, de capacitate mai mare. Acestea n-au mai fost lăsate, însă, pe aleea respectivă, ci au fost aduse pe trotuarul Căii Galaţi, spre nemulţumirea câtorva locatari, care acuză faptul că nu-şi mai pot ţine ferestrele deschise şi nu se mai pot odihni din cauza celor două recipiente. "Dacă vechile pubele măcar aveau capac şi stăteau acoperite în permanenţă, containerele astea rămân descoperite, fiindcă au capace mai mari şi mai greu de manevrat. Unul dintre ele a fost amplasat la doar câţiva metri distanţă de geamul meu, iar mirosul deşeurilor în descompunere este insuportabil. Noaptea nu ne putem odihni din cauza câinilor ce vin în număr foarte mare, din zona Pieţei Sărace, şi se bat pe mâncare lângă aceste tomberoane. În plus, trebuie să suportăm zgomotul făcut de oamenii străzii, care răscolesc după PET-uri şi doze metalice şi, dacă găsesc, le turtesc cu piciorul pe caldarâm. Este de nesuportat situaţia asta. Eu sunt cardiacă, am migrene permanente şi mă chinuie o rinită alergică, iar de când cu containerele acestea problemele de sănătate mi s-au accentuat. Am serviciu, iar bolile şi nopţile nedormite îmi afectează inclusiv capacitatea de muncă", se plânge, într-o sesizare adresată redacţiei noastre, Tudoriţa Popa, al cărei apartament este situat la etajul I al blocului H, foarte aproape de locul unde se află unul dintre cele două containere metalice. La începutul lunii iunie, aceasta a trimis şi la Primărie o sesizare, care nu a rămas fără efect. În urma dispoziţiei date de primarul Aurel Simionescu, operatorul de salubritate "Eco" a mutat containerele metalice în spatele blocului, într-o zonă unde, teoretic, nu ar fi trebuit să afecteze pe nimeni. După doar trei săptămâni, containerele au ajuns, însă, înapoi, pe trotuarul Căii Galaţi. Tudoriţa Popa spune că de vină sunt câţiva vecini, care au mutat abuziv recipientele pentru deşeuri. "Este anormal ca aceste tomberoane să stea aşa, pur şi simplu, pe trotuarul unei străzi principale, cum este Calea Galaţi. M-am interesat şi, din câte am înţeles, conform legilor 51 şi 101, din 2006, există norme clare de amplasare a pubelelor de gunoi, în spaţii special amenajate, unde să poată fi dezinfectate, astfel încât să se păstreze igiena corespunzător. Ce fel de igienă se menţine aici, când tomberoanele astea stau şi zi şi noapte cu capacul ridicat, emană un miros îngrozitor şi atrag muşte şi câini ce împrăştie tot felul de boli!?", se întreabă Tudoriţa Popa.
Reporterul nostru a încercat să ia legătura cu preşedintele asociaţiei de proprietari din blocul H. În momentul documentării noastre, preşedintele în cauză, Moise Verdeţ, nu era acasă. Am vorbit, în schimb, cu soţia acestuia, care ne-a spus că problema poziţionării containerelor este foarte greu de rezolvat, deoarece niciunul dintre locatari nu acceptă ca acestea să se afle în apropierea ferestrelor sale. "Containerele au fost mutate, în urmă cu câteva săptămâni, în spatele blocului, dar acum câteva zile cineva le-a dus iar pe Calea Galaţi. Nu se ştie cine a făcut asta. Probabil cineva nemulţumit de faptul că, fiind poziţionate la capătul străzii Teodor Aman, locatarii acestei străzi veneau şi aruncau tot felul de gunoaie în jurul containerelor noastre. Se făcea mizerie foarte mare şi mirosea urât, mai ales în zilele cu caniculă. Asta e: unii nu le vor pe Calea Galaţi, altora nu le convine să stea în spatele blocului, la capătul străzii Teodor Aman, fiindcă se întâmplă ce se întâmplă. În spatele bisericii de lângă bloc nu putem să le punem, că nu ne dau voie preoţii... Oricât ai vrea, nu ai cum să mulţumeşti pe toată lumea!", ne-a declarat soţia preşedintelui de asociaţie.

Probleme sunt în tot oraşul

Din păcate, situaţia de la blocul H nu este singulară. Probabil că puţine sunt asociaţiile de proprietari din oraş unde să nu fie discuţii legate de poziţia pubelelor şi tomberoanelor. "Nu e o chestiune ce ţine doar de miros. Problema e generată şi de gălăgia făcută de cei ce caută sticle de plastic şi de lătrăturile câinilor care se bat pe mâncare", ne-a declarat Ecaterina M., locatar al unui bloc situat pe B-dul Dorobanţilor, aproape de Catedrală. Şi în această zonă, la fel de centrală ca şi cea din preajma Pieţei Sărace de pe Calea Galaţi, se află multe pubele pe trotuarul destinat pietonilor.
Probabil că dacă administraţia locală s-ar implica în amenajarea unor locuri de depozitare a deşeurilor, situaţia ar sta cu totul altfel. Partea proastă e că aceste spaţii, prevăzute în proiectele iniţiale ansamblurilor de locuinţe, au fost distruse de mult. "În mod normal, gunoaiele trebuie depozitate, înainte de a fi preluate de operatorul de salubritate, în spaţiile special destinate, prevăzute în proiectul blocului. Vom încerca să lămurim această situaţie în ceea ce priveşte blocul H de pe Calea Călăraşilor: să vedem ce este prevăzut în proiectul iniţial, referitor la locul de depozitare a deşeurilor, astfel încât să stabilim unde trebuie să stea, de fapt, containerele în cauză", ne-a precizat, Dan Apostol, directorul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) ca răspuns punctual la sesizarea făcută de Tudoriţa Popa. În plus, directorul Apostol ne-a declarat că urmează ca, în curând, SUPAGL, în colaborare cu toţi operatorii de salubritate ce activează pe raza municipiului ("Eco", RER şi "Braicata" n.n.), să amenajeze în toate cartierele puncte de colectare selectivă a deşeurilor. "Vom face aceste spaţii, însă se pune problema cum să le păzim, fiindcă, dacă nu sunt ţinute sub cheie, constatăm că încep să dispară pubele sau, dacă nu dispar, sunt avariate de «căutătorii de comori», cei ce răscolesc după sticle de plastic. În cartierul Radu Negru s-a făcut un punct de colectare selectivă şi, deşi s-a pus lacăt iar fiecare familie arondată a primit cheie, tot au apărut probleme cu recipientele de colectare", ne-a mai spus directorul SUPAGL. Acesta nu a precizat, însă, cu exactitate, cât de curând va începe amenajarea, la nivel de municipiu, a acestor de puncte destinate colectării selective.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro