Mergi la conţinutul principal

Termoficarea, intre "daca" si "dar"

Ministrul secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Nicu Toader, crede ca, pina in 2009, costurile populatiei pentru energia termica vor scadea cu pina la jumatate. Asta, daca programele pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de termoficare centralizata vor fi puse in practica si finalizate, dar si daca studiile si proiectele in domeniu vor fi cele optime. Destui de "daca", insa, cu toate acestea, Mircea Nicu Toader e convins ca in final lucrurile vor iesi bine si chiar promite ca, peste 3 ani, energia termica in sistem centralizat va fi cu 50% mai ieftina pentru populatie. Informatia are darul sa ne bucure, mai ales pe cei care inca mai sintem racordati la sistemul centralizat de incalzire - cam jumatate din numarul total al familiilor care locuiesc la bloc - dar poate si pe cei care au centrale de apartament, in contextul in care, spune tot ministrul secretar de stat Toader, gigacaloria produsa in sistem centralizat va fi mai ieftina decit prin minicentralele de apartament.
Si totusi, pe linga acei "daca" ai lui Toader, mai sint o gramada de "dar". N-am fost niciodata un fan al termoficarii centralizate, chiar daca sint inca un client al sau. Sau poate tocmai de aceea. Dar ministrul secretar de stat a "uitat" sa dea mai multe amanunte referitoare la aceasta promisa reducere a costurilor cu incalzirea cu 50%. Cum ar fi, de exemplu, pretul la care se va aplica respectiva reducere. Pentru ca, sa nu uitam, actualul pret platit de populatie este inca subventionat puternic de stat - si nu vorbesc de ajutoarele de caldura, care sint cu totul alta mincare de peste. La Braila, in prezent se plateste cam 140 RON pe gigacalorie. Sa nu creada nimeni, insa, ca in 2009 ea va costa 70 de RON, pentru ca actualul pret este de fapt cu mult mai mic decit in realitate. Practic, CET produce gigacaloria cu circa 250 de RON, diferenta pina la pretul platit de populatie reprezentind-o subventii de la bugetul central si local. Iar aceste subventii nu se vor mai putea acorda multa vreme, odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Pretul gazului urmeaza si el sa mai creasca, deci si costurile cu producerea energiei termice. Ca modernizarea retelelor de termoficare va reduce din costuri, generate in special de pierderi, este o realitate, dar ministrul Toader ar fi trebuit sa se raporteze, atunci cind a promis acea reducere cu 50%, la pretul pe care il va avea gigacaloria in 2009. Iar Braila este un caz chiar fericit, deoarece sint orase unde gigacaloria costa, la producator, chiar si 400 de RON. Prin urmare, aceste modernizari - binevenite, de altfel - nu cred ca vor face ca pretul energiei termice sa fie, peste 3 ani, mai mic decit in prezent, ci doar sa opreasca scumpirea peste masura a acesteia. Asta ca sa nu mai vorbim despre celelalte neajunsuri ale sistemului de termoficare, care nu iti asigura caldura in octombrie, de exemplu, atunci cind, desi este destul de frig, reteaua de caldura e inchisa, sau care iti ofera apa calda abia dupa zeci de minute de asteptare cu robinetul deschis, pe care curge apa rece, platita insa de locatari la pret de apa calda. Plus independenta pe care ti-o asigura o centrala termica de apartament, comparativ cu toata bataia de cap data de reteaua comuna. Despre toate acestea, ministrul Toader nu a zis mai nimic, daramite sa mai promita ceva. Si apropo, el oare o fi avind locuinta racordata la sistemul centralizat de incalzire?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro