unei societati mixte care sa exploateze grupul 4 de 330 MW al
termocentralei brailene. Potrivit anuntului, noul termen pentru depunerea ofertelor angajante a fost extins pina la 25 septembrie.
Reprezentantii companiei au afirmat ca potentialii investitori au solicitat un timp suplimentar pentru definitivarea ofertelor.
"Pe 26 septembrie, la ora 10.00, vom deschide ofertele, urmind sa continuam negocierile cu firma cu care vom dezvolta proiectul", au declarat reprezentantii companiei.
In cadrul acestui parteneriat "Electrocentrale" Braila va participa cu activele de la grupul 4, iar investitorul selectat cu aport in numerar, iar acesta din urma va detine pachetul majoritar de actiuni. De mentionat este ca valoarea activelor sucursalei "Termoelectrica", practic participarea locala la aceasta afacere, va fi stabilita ulterior, in baza unui raport de evaluare.
Proiectul de modernizare a blocului 4 al termocentralei brailene, scos din functiune de mai multi ani, prevede conversia acestuia pe huila, in baza unei tehnologii nepoluante, valoarea estimata a proiectului cifrindu-se la circa 250 milioane de dolari. Pentru realizarea acestui proiect, compania are In vedere constituirea unei societati mixte, care va fi majoritar privata si va functiona ca un producator independent de energie (Indepent Power Producer - IPP). Structurile de tip IPP sunt o modalitate prin care autoritatile Incearca sa atraga investitii private In sectorul energetic. Companiile de acest tip sint constituite cu activele detinute de producatorii romani, investitorii straini urmind sa furnizeze capitalul necesar dezvoltarii. Astfel de proiecte sint In diverse etape de derulare la unele centrale termoelectrice (Iernut, Bucuresti Sud, Grozavesti, Galati si Palas Constanta), Insa vor fi promovate si In zona energiei hidroelectrice.
Privatizare cu activele sub sechestru
Important de subliniat este ca activele cu care "Termoelectrica" ar participa la capitalul noii companii mixte sint in prezent sub sechestrul ANAF, din cauza datoriilor istorice de circa 44.000 de miliarde de lei vechi. Asadar, realizarea companiei mixte care va reabilita grupul 4 de la "Electrocentrale" Braila depinde de stergerea datoriilor istorice ale companiei mama, masura asupra careia urmeaza sa se pronunte atit Consiliul Concurentei, cit si Comisia Europeana. In aceasta speta Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat recent ca stergerea datoriilor este justificata, iar autoritatile europene si-au dat recent acordul de principiu, explicind ca "Termoelectrica" a inregistrat aceste pierderi din cauza unor costuri nerecunoscute si pentru faptul ca s-a facut protectie sociala ani intregi, si nu din cauza unui management defectuos.
In situatia Electrocentrale Braila se regasesc si alte sucursale ale Termoelectrica, cum ar fi Doicesti si Borzesti.
"Pina la ridicarea sechestrului de pe active, vor continua cu celelalte operatiuni necesare si care implica timp, respectiv realizarea raportului de evaluare a activelor si a studiului de fezabilitate", au declarat oficialii Termoelectrica.
Reamintim ca anuntul pentru atragerea de investitii la "Electrocentrale" Braila, sucursala a "Termoelectrica", a fost lansat in luna aprilie a anului trecut.
Pina in prezent, caietul de sarcini a fost cumparat de sase companii, respectiv "E.ON" din Germania, "Enel" Italia, "Electrabel" Belgia, "Global International" Rusia, "Iberdrola" Spania si "Mitsui" Japonia.