Terminatorul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Terminatorul

* au urmat trei luni de zile în care handbalistele brăilence nu şi-au mai primit salariile şi au fost nevoite să depună memorii la Federaţia Română de Handbal * în tot acest timp, muritoare de foame, şi-au făcut în continuare datoria şi au defilat, efectiv, în faţa uneia dintre formaţiile cu tradiţie în handbalul feminin, HCM Cetate Devatrans * "Ale, ale, ale, dă-le banii Stancule!" şi "Brăilene, uită-te, cum Dunărea noastră moare!" au fost doar două dintre sloganurile galeriei brăilene * banii au venit la intervenţia FRH, dar principala artizană a succeselor handbalului brăilean, antrenoarea Alexandrina Soare, este sfidată, sugerându-i-se s-o "şteargă", în ciuda faptului că şi-a atins obiectivele * trei jucătoare titulare ale echipei HC Dunărea, Irina Tomuleanu, Irina Radovici şi Janina Luca, au anunţat că vor să evolueze la alte formaţii * după hotărâri din cele mai bizare, HC Dunărea are, totuşi, un nou antrenor - numele lui este Ioan Băban * concluzie: oriunde apar pasiunea, dăruirea, munca adevărată şi respectul, Stancu dă repede cu acid sulfuric şi face locul pustiu

Celei mai performante antrenoare pe care a avut-o HC Dunărea, Alexandrina Soare, nu i s-a prelungit contractul, în ciuda faptului că şi-a atins obiectivele. Trei dintre cele mai bune jucătoare au anunţat că doresc să plece de la echipa aflată acum în degringoladă. După ce ţi-a arătat cum autorităţile locale şi-au bătut joc de fotbalul brăilean, "Obiectiv" îţi prezintă felul în care handbalul este distrus metodic.

La începutul ediţiei de campionat 2010-2011, la conferinţa de presă prilejuită de reunirea lotului, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, a ţinut să precizeze că nu vor fi probleme financiare la club, dar şi că, pentru campionatul care urma, obiectivul echipei nu mai este obţinerea unui loc în cupele europene. Altfel spus, n-avem probleme, dar nici performanţă. "Cu toate că situaţia este dificilă în ţară, vă asigur că nu vor fi probleme cu banii nici în sezonul viitor. Bugetul este stabilit şi totul va fi bine. Am dovedit seriozitate până acum, aşa va fi şi de acum încolo", spunea pe 5 iulie 2010 şeful CJ. După care, tot pe acelaşi ton sigur, a continuat: "Pentru sezonul următor mizăm pe tineret. Avem jucătoare de la lotul naţional de tineret, chiar pe căpitanul reprezentativei, Andreea Adespi. Jucătoarele transferate de la naţionala de tineret trebuie să se integreze în echipa mare, să capete experienţă".

Graţie metodelor moderne de antrenament ale antrenoarei Alexandrina Soare, handbalistele tinere s-au integrat rapid în echipă, fiind bune profesioniste, şi nu că aşa a hotărât Stancu. Ba, mai mult, după 9 etape, HC Dunărea se afla pe locul al 5-lea, adică un loc care, în acel moment, era din nou unul de cupă europeană. Cu toate acestea, jucătoarele nu au fost remunerate conform contractelor, iar această stare de fapt a durat trei luni. Morala în acest caz este simplă: declaraţiile preşedintelui CJ au fost simple vorbe în vânt - "avioane", în limbaj de "specialitate" -, altfel nu se explică de ce, timp de trei luni de zile, handbalistele nu şi-au mai primit salariile şi au fost nevoite să depună memorii la Federaţia Română de Handbal.

Demersurile pe plan local nu au avut ecou

Deşi jucătoarele au făcut în permanenţă tot felul de demersuri, cei care hotărăsc soarta echipei au rămas impasibili. După trei luni de aşteptare, handbalistele au fost nevoite să aleagă calea legală pentru soluţionarea problemelor lor, astfel că au depus memorii la Federaţia Română de Handbal.
În aşteptarea unui răspuns, adevărate profesioniste, elevele antrenoarei Alexandrina Soare şi-au făcut în continuare datoria şi au defilat, efectiv, în faţa uneia dintre formaţiile cu tradiţie în handbalul feminin, HCM Cetate Devatrans, demonstrând - doar brăilenilor cu adevărat pasionaţi de handbal, nu şi edililor Brăilei, care nu au fost prezenţi la această frumoasă reprezentaţie - că rămân în datele onestităţii şi devoţiunii, până la finalul demersurilor lor, chiar dacă, la acel moment, erau muritoare de foame. Au purtat banderole de protest la încălzire, însă au jucat exemplar, câştigând la scor şi făcând un spectacol de zile mari.
"Noi vrem să demonstrăm tuturor că suntem jucătoare de caracter, nu simple mercenare. Am câştigat la scor şi am făcut spectacol în partida cu CSM Cetate Devatrans. Din păcate, doar spectatorii noştri fideli au văzut că, la încălzire, am purtat banderole în semn de protest. Cei care trebuia cu adevărat să vadă au fost absenţi, nici de data aceasta edilii oraşului nu ne-au băgat în seamă. Speranţele noastre se leagă acum de decizia pe care o va lua FRH şi sperăm ca această decizie să fie una corectă", a declarat atunci, sub protecţia anonimatului, una dintre cele 11 handbaliste care au depus memoriu la forul de la Bucureşti.

Litigiul s-a mutat în curtea FRH

Ce s-a întâmplat, de fapt ? Concret, de trei luni de zile handbalistele nu-şi primeau drepturile contractuale, care variau între 500 şi 3.000 de euro pe lună. Astfel că 11 jucătoare - Ada Moldovan, Gabriela Vasile, Elena Voicu, Andreea Adespii, Cosmina Dancu, Ana Maria Drăguţ, Raluca Irimia, Ana Maria Lazăr, Irina Lazarin Radovici, Irina Tomuleanu, Florina Şerban - au apelat la singura alternativă care le mai rămăsese pentru a-şi recupera drepturile băneşti, şi anume calea legală, cea a memoriilor depuse la FRH.
Contactat telefonic atunci, secretarul FRH, Mihai Marinescu, a confirmat demersurile făcute de brăilence, afirmând că sunt depuse 11 reclamaţii şi a precizat apoi care sunt etapele procedurii de soluţionare a unor astfel de situaţii.
"Au fost depuse 11 memorii pentru nerespectarea prevederilor contractuale. Handbalistele de la Brăila susţin că nu şi-au primit salariile de trei luni. Noi am stabilit ca pe data de 16 noiembrie toate jucătoarele în cauză şi conducătorii echipei să se prezinte la sediul federaţiei, unde, împreună, vom stabili un termen de graţie în care să se rezolve, pe cale amiabilă, litigiile apărute. Dacă la data limită stabilită nu şi-au primit drepturile băneşti care li se cuvin, conform contractelor în vigoare, jucătoarele se pot transfera unde doresc ele", a declarat Mihai Marinescu, secretarul FRH.
Ulterior, şi antrenoarea Alexandrina Soare a procedat în acelaşi fel.
Cu puţin timp înainte de expirarea termenului de graţie, situaţia a revenit la normal, adică antrenoarea şi jucătoarele au declarat că litigiul cu clubul s-a stins.
A fost, însă, nevoie de aceste demersuri, care, cu siguranţă, le-au afectat tuturor evoluţiile ulterioare din campionat.

28handb1Riposta suporterilor a fost promptă

Cei mai împătimiţi dintre suporteri, cei care le-au încurajat pe handbalistele brăilene şi care, prin diverse sloganuri, i-au acuzat meci de meci pe cei vinovaţi de crearea acestei situaţii, au fost membrii galeriei, "cei din colţ", aşa cum le place lor să se autointituleze, şi care, prin scandările lor, şi-au exprimat adeziunea la demersurile jucătoarelor şi totodată i-au taxat pe cei care trebuiau să soluţioneze această problemă, principalul vinovat fiind considerat preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

"Ale, ale, ale, dă-le banii Stancule!" şi "Brăilene, uită-te, cum Dunărea noastră moare!" au fost doar două dintre sloganurile galeriei brăilene. Mai mult, "Hagi", şeful galeriei, a ţinut să precizeze: "Noi, brăilenii din colţ, când avem ceva de spus, nu ne temem de nimeni şi ne spunem, aşa cum ştim noi, păsurile. Vrem ca domnul Stancu să nu mai pună pe noi jandarmii şi să ne dea afară din sală atunci când nu-i convine. Noi vrem să se facă dreptate. Să le dea banii fetelor, căci îi merită şi ei au negociat aceste salarii, pe care apoi au considerat că le pot plăti. Dunărea este singura echipă care a dus faima Brăilei în Europa în ultimii ani şi nu trebuie lăsată să moară".

Hopa-Mitică, Stancu se suceşte!

Cu toate că, pe 5 iulie 2010, Stancu declara că s-a renunţat la două jucătoare experimentate, Katalin Jenofi şi Manuela Rădulescu, şi că în sezonul care urma obiectivul principal al Alexandrinei Soare era formarea unei echipe competitive şi nu obţinerea unui loc de Europa, în mod inexplicabil, antrenoarei nu i s-a mai propus în timp util prelungirea contractului care urma să expire pe 15 mai 2011. Pe de o parte, Stancu îi "trasează" sarcină, pe de altă parte, tot Stancu îi dă de înţeles s-o "şteargă".

Astfel că înţelegerea dintre Alexandrina Soare şi club s-a încheiat, iar HC Dunărea a rămas fără antrenor principal chiar înainte de Cupa României, competiţia care reprezenta ultima şansă a formaţiei brăilene de a prinde un loc în cupele europene. Interesantă mutare - tocmai când "bolidul" trebuie să intre pe ultima turnantă, îi iei pilotul şi-l arunci în şanţ.

Cu unul dintre cele mai tinere loturi din Liga naţională, în care a figurat o singură jucătoare de lot naţional, Ada Moldovan, dar cu o pregătire profesionistă asigurată de Alexandrina Soare, HC Dunărea a terminat campionatul pe locul al 6-lea, înaintea Oţelului Galaţi şi a altor formaţii cu tradiţie în handbalul feminin, iar perspectiva se anunţa a fi una optimistă. Cu Soare pe banca tehnică, formaţia brăileană a remizat 18-18 cu Oţelul la Galaţi şi a câştigat returul de la Brăila în campionat. La Cupa României, la Bacău, însă, fără antrenoare, HC Dunărea a pierdut în faţa gălăţencelor şi a ratat astfel şansa de a prinde Cupa Cupelor.

Contactată telefonic, Alexandrina Soare a confirmat faptul că i s-a finalizat contractul cu HC Dunărea şi că demersurile în acel moment pentru semnarea unui nou contract, în opinia antrenoarei gălăţence, erau tardive. "Aşa este, contractul s-a încheiat, însă eu consider că tratativele pentru prelungirea sa trebuiau demarate cu câteva luni mai înainte dacă s-ar fi dorit ca eu să rămân la Brăila. Vom discuta săptămâna viitoare, dar, după părerea mea, este cam târziu, orice antrenor care se apropie de finalul unei înţelegeri caută soluţii ca să fie sigur că nu rămâne fără angajament. Vom vedea ce se va întâmpla", a declarat Alexandrina Soare pentru cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei".

La puţin timp de la discuţia telefonică, circula zvonul că Soare ar putea deveni antrenor principal la Oţelul Galaţi.

Performanţele handbalului feminin brăilean se leagă de numele Alexandrinei Soare

Cele mai mari realizări ale handbalului feminin din Brăila sunt legate de numele Alexandrinei Soare.
Antrenoarea gălăţeancă a promovat HC Dunărea în Liga Naţională la finalul sezonului competiţional 2004-2005. În sezonul următor, formaţia brăileană a ocupat locul al 7-lea, însă la cea de-a doua sa participare pe prima scenă a handbalului feminin românesc Dunărea s-a calificat, de asemenea, în Challenge Cup. În sezonul 2006-2007, în tur, după meciul pierdut de brăilence la Buzău, la sugestia lui Bunea Stancu, aşa cum afirmau la acea vreme unele persoane din interiorul clubului, gruparea de la Dunăre a renunţat la serviciile Alexandrinei Soare. A urmat un interimat asigurat de profesorul Teodor Ciochia şi o perioadă de aproape un an şi jumătate cu Liviu Paraschiv pe banca tehnică. Numai că nici soarta lui Paraschiv nu a fost una roz. Cu toate că a calificat HC Dunărea în cupele europene, că datorită lui la Brăila au venit trei jucătoare de la Roman, cea mai valoroasă fiind golgetera României, Ada Moldovan, lui Paraschiv i s-au dat papucii.

Alexandrina Soare a fost readusă la HC Dunărea în decembrie 2008. Cu Soare pe banca tehnică, HC Dunărea a reuşit cea mai bună clasare a sa în Liga Naţională, locul al 3-lea, şi, implicit, medaliile de bronz. Tot cu Alexandrina Soare formaţia brăileană a reuşit să acceadă în optimile Cupei Cupelor în sezonul competiţional 2009-2010 şi tot în optimi şi-a încheiat traseul echipa HC Dunărea în EHF, în sezonul 2010-2011.

HC Dunărea, sub semnul incertitudinii

Cu toate că circulau fel de fel de zvonuri, formaţia brăileană, până acum câteva zile, nu avea antrenor principal şi nici nu exista vreo variantă oficială. Zvonurile se succedau însă cu repeziciune. Fanii handbalului au vorbit la un moment dat despre posibila sosire la Brăila a antrenorului de la "U" Jolidon Cluj, dar şi despre o bancă tehnică cu doi antrenori tineri de la LPS, Cristian Preda şi Viorel Alexandru. Niciunul dintre cei menţionaţi nu a vrut însă să discute despre acest subiect.

Apele au început apoi să se limpezească în privinţa antrenorului principal. Joi, 23 iunie, în Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" anunţam posibila venire a antrenorului Ioan Băban de la HCM Ştiinţa Baia Mare. Băban a negociat săptămâna trecută cu şefii de la HC Dunărea şi a semnat un contract valabil pe un an cu drept de prelungire pe încă unul. Pentru postul de antrenor secund, prima opţiune ar fi cea a profesorului Cristian Preda de la LPS, cel care a îndeplinit aceeaşi funcţie şi în mandatul Alexandrinei Soare.

Deci, echipa brăileană are un nou antrenor, dar rămâne incertitudinea asupra viziunii pe care CJ-ul o are asupra echipei, asta dacă o are.
Singura certitudine care există, totuşi, în privinţa lotului, se referă la capitolul plecări. După încheierea Cupei României, trei jucătoare titulare ale echipei HC Dunărea, Irina Tomuleanu, Irina Radovici şi Janina Luca, au anunţat că vor să evolueze la alte formaţii. Se pare că şi alte colege ale lor îşi îndreaptă privirile spre alte cluburi.

Cine este Ioan Băban

Ioan Băban a activat o perioadă lungă la Baia Mare, de la începutul anilor '90, cu două escale în Italia şi Ungaria. Din 2007 a revenit pe banca echipei HCM Ştiinţa. "Mariajul" dintre antrenor şi echipa din Baia Mare s-a încheiat săptămâna trecută, Băban urmând să devină oficial antrenor al echipei HC Dunărea începând cu 1 iulie. HCM Ştiinţa a încheiat sezonul pe locul 8, la două locuri în urma handbalistelor din Brăila.
Reunirea lotului formaţiei de la Dunăre este programată pe data de 4 iulie.

Cum se distruge o echipă sau cum se dispreţuieşte munca unor oameni

E simplu de tot: dacă Stancu trebuie să hotărască, atunci el identifică cu mare precizie tot ce reprezintă talent şi excelenţă şi le extirpă cu precizie chirurgicală. Oriunde apar pasiunea, dăruirea, munca adevărată şi respectul, Stancu dă repede cu acid sulfuric şi face locul pustiu. Fotbalul, dirt track-ul, handbalul, toate au trecut prin această "măcelărie" numită Bunea Stancu şi toate au lăsat în urmă păreri de rău, profesionişti umiliţi şi oameni care au fugit fiecare pe unde a apucat.
Cine pierde din toate astea? Brăilenii, ei înşişi umiliţi, frustraţi că, pe niciun plan, nu pot scoate capul în ţară şi în lume pentru a se reprezenta cu demnitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro