• suprafaţa de 120 hectare improprie pentru agricultură a fost preluată de Direcţia Silvică, în 2003, de la Agenţia Domeniilor Statului • în ultimii 16 ani, prin împăduriri succesive, 113 ha din cele 120 au intrat în fondul forestier • ultima acţiune a avut loc joi, 4 aprilie, când au fost plantaţi nu mai puţin de 5.000 puieţi de frasin şi salcâmi, cu aportul câtorva instituţii de învăţământ dar şi a Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu şi Consiliului Judeţean • ultimele 8 ha care trebuie împădurite se află în zonă inundabilă, dar chiar şi aşa vor fi acoperite cu frasin de baltă
O suprafaţă de 120 hectare de teren neproductiv preluată, în 2003, de Direcţia Silvică Brăila de la Agenţia Domeniilor Statului, s-a transformat, în ultimii 16 ani, în suprafaţă împădurită, sporind astfel fondul forestier al judeţului Brăila. Terenul este situat în zona Dropia, lângă Însurăţei, pe malul râului Călmăţui, unde solul sărăturat nu este deloc prielnic culturilor agricole. Prin acţiuni succesive de împădurire, Ocolul Silvic Ianca, în jurisdicţia căruia se află zona respectivă, a transformat acel teren arid într-un mic “plămân verde”, benefic pentru comunităţile învecinate. Potrivit şefului Ocolului Silvic Ianca, Sorin Gologan, până la ora actuală s-au făcut împăduriri pe 113 hectare din cele 120 preluate de la ADS în 2003. Astfel, solul sărăturat a fost acoperit cu stejar, păr pădureţ, frasin de baltă, frasin comun, glădiţă sau ulm, specii care se pretează condiţiilor respective.
Ultima acţiune de împădurire a avut loc joi, 4 aprilie, când au fost plantaţi, pe un hectar, circa 5.000 de puieţi de frasin de baltă şi salcâm. Acţiunea s-a dorit a fi una educativă, astfel că au fost cooptaţi elevi de la cinci unităţi de învăţământ din Ianca, Însurăţei şi Viziru. Astfel, au participat la plantare câte 20 de elevi de la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca, Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăţei şi de la Şcoala Gimnazială din Viziru. Totodată, au ţinut să participe la această amplă acţiune de plantare şi comisarii Gărzii de Mediu Brăila dar şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Consiliului Judeţean.
“Cu suprafaţa împădurită astăzi (joi n.n.), am ajuns la un total de 113 hectare din cele 120 preluate de la ADS. Mai avem 8 hectare care însă se află într-o zonă inundabilă, acoperită cu stuf. În perioadele secetoase, vom încerca să punem stăpânire şi pe această suprafaţă, prin îndepărtarea stufului şi plantarea de frasin de baltă, care poate supravieţui fără probleme pe terenuri acoperite cu apă”, ne-a explicat şeful de ocol Sorin Gologan.