• după ani de zile în care a ocupat ilegal sute de metri pătraţi din domeniul public, “Mioriţa Com” a omului de afaceri Corneliu Cloşcă a fost somată să elibereze terenul • firma s-a conformat şi a început operaţiunile de demolare • astăzi, la sfârşitul zilei, terenul ar trebui să fie liber • în caz contrar, în dimineaţa zilei de 7 septembrie, Primăria va prelua operaţiunile de demolare • este a doua terasă vizată de operaţiunea “Demolarea” • “Am spus că instituim legea şi ne ţinem de cuvânt. Aşa vor păţi toţi cei care ocupă ilegal domeniul public!”, transmite primarul Marian Dragomir
Vremurile în care anumite personaje din mediul de afaceri sau politic brăilean îşi derulau afacerile la limita legii sau de-a dreptul ilegal, fără a da socoteală nimănui, încep să apună. Cel puţin asta reiese din ceea ce se întâmplă acum pe faleza Dunării, în dreptul morii Violatos. După ani de zile în care a ocupat fără drept, potrivit actualei conduceri a Primăriei, sute de metri pătraţi pe domeniul public, terasa estivală a firmei “Mioriţa Com”, patronată de afaceristul brăilean Corneliu Cloşcă a început să fie demolată. Primăria a pus piciorul în prag şi a somat firma în cauză să elibereze domeniul public, iar familia Cloşcă s-a conformat.
Somaţia a fost emisă la sfârşitul săptămânii trecute, “Mioriţa Com” primind termen până astăzi, 6 septembrie, să îndepărteze acea construcţie de pe malul Dunării. În caz contrar, mâine, 7 septembrie, demolarea va fi făcută de Primărie, prin departamentele subordonate, costurile operaţiunii urmând să fie acoperite de proprietarii terasei.
“Firma Mioriţa Com a fost somată să elibereze domeniul public într-un interval de 48 de ore, care expiră pe data de 6 septembrie. Dacă în dimineaţa zilei de 7 septembrie terenul nu este liber, vom începe demolarea forţată a construcţiei în cauză, la fel cum s-a întâmplat recent şi pe Vadul Spitalului, unde exista o terasă similară. Acolo, angajaţii noştri au avut nevoie de 9 ore pentru a dezasambla construcţia, lucrând în aşa fel încât materialele componente să poată fi recuperate în vederea valorificării ulterioare. În cazul de faţă, proprietarii construcţiei au primit la dispoziţie 48 de ore pentru a se conforma, deci un interval de timp suficient”, ne-a declarat, ieri, viceprimarul Alexandru Jantea.
Din câte se pare, familia Cloşcă a luat în serios somaţia Primăriei, însă este puţin probabil să se încadreze în termenul primit. Ieri dimineaţă, reprezentanţii firmei “Mioriţa Com” lucrau intens la dezasamblarea terasei. Deja, mare parte din lemnărie - podele, stâlpi de susţinere etc - fusese îndepărtată, însă construcţia în ansamblu era departe de a fi demontată.
“Noi ne conformăm, am început demolarea, dar probabil vom finaliza cam pe joi, 8 septembrie, fiindcă e destul de mult de muncă”, ne-a declarat Gigi Cloşcă, fiul patronului “Mioriţa Com”. Acesta nu a vrut să comenteze în niciun fel faptul că Primăria a dispus demolarea terasei. Gigi Cloşcă ne-a spus doar că tatăl său are probleme de sănătate. “Pentru mine, mai importantă e sănătatea lui tata decât această terasă. Dacă Primăria a zis să o demolăm, ne conformăm şi gata!”, ne-a declarat Gigi Gloşcă.
Intarea în legalitate
De ce s-a ajuns aici? Simplu: terasa de pe faleză a familiei Cloşcă a funcţionat, ani de zile, fără forme legale. Asta ne-a declarat, ieri, viceprimarul Alexandru Jantea. “Terasa firmei Mioriţa Com nu întruneşte condiţiile legale de funcţionare, ocupând terenul public fără contract de închiriere şi fără a respecta regulamentul referitor la terasele estivale. Conform regulamentului respectiv, terasele sezoniere sunt alcătuite din mese, scaune şi umbrele. Ori, în cazul terasei firmei Mioriţa Com putem vorbi deja de o construcţie în toată regula, care avea nevoie de autorizaţie de construire”, ne-a explicat viceprimarul. Acesta ne-a mai informat că locaţia ocupată de Mioriţa Com, în zona morii Violatos, a fost scoasă la licitaţie de două ori în vara aceasta, dar nu a fost adjudecată chiar dacă au fost doritori. Inclusiv firma Mioriţa Com s-a înscris la licitaţie. Problema a fost că participanţii nu întruneau condiţiile impuse de caietul de sarcini, astfel că licitaţiile nu au fost valabile. Practic, participanţii respectivi nu ofereau garanţii că vor respecta acele prevederi care definesc terasele sezoniere ca fiind terase sezoniere, nu construcţii permanente, cum s-a întâmplat în cazul amenajării aflate acum în curs de demolare.
Când anume şi-a instalat familia Cloşcă terasa de pe malul Dunării nu îşi mai aminteşte nimeni din Primărie, cu exactitate. Dacă e vorba de şapte, şase sau cinci ani, n-a putut să ne spună cu precizie nici Marian Ion, cel care a ocupat, începând din 2008, funcţia de arhitect şef a municipalităţii şi care a renunţat temporar la acest post, pentru a candida la postul de primar la alegerile din luna iunie a.c. “Nu vă pot spune exact anul, dar îmi amintesc că, iniţial, firma Mioriţa Com a încheiat un contract cu Primăria prin care i se dădea dreptul să îşi amenajeze o terasă pe malul Dunării, cu condiţia să aibă grijă de toaleta publică existentă în zonă”, ne-a declarat, ieri, Marian Ion. Acesta nu ne-a putut oferi mai multe detalii, deoarece încă nu se întorsese oficial pe post şi nu avea acces la documentele din arhiva Primăriei. Astăzi, 6 septembrie, este prima zi în care Marian Ion revine în funcţia de arhitect şef al Primăriei.
În condiţiile în care actuala conducere a Primăriei Brăila a găsit în neregulă terasa de pe faleză familiei Cloşcă, observând că aceasta ocupă fără drept, de ani de zile, domeniul public al municipalităţii, este cel puţin ciudat cum aceste aspecte nu au atras atenţia până în prezent. Reamintim că tot “Mioriţa Com” mai administrează un spaţiu de alimentaţie publică şi pe Calea Călăraşilor, la intersecţia cu strada Roşie. O lungă perioadă de timp, respectivul restaurant s-a extins pe aproape trei sferturi din lăţimea trotuarului Căii Călăraşilor, prin amenajarea unei terase cu caracter permanent. Autorităţile locale au tolerat existenţa acelei terase până în luna noiembrie a anului trecut. Atunci, după producerea tragediei din clubul bucureştean “Colectiv”, în toată ţara au fost demarate ample controale ce vizau legalitatea funcţionării spaţiilor de alimentaţie publică. Cu acel prilej, s-a descoperit că terasa restaurantului “Mioriţa Com” ocupa ilegal trotuarul de pe Calea Călăraşilor, motiv pentru care Poliţia Locală i-a aplicat firmei în cauză o amendă de 2.000 lei şi a somat-o să elibereze domeniul public. La vremea respectivă, întrebată dacă cealaltă terasă a familiei Cloşcă, cea de pe faleză, funcţionează legal, conducerea Poliţiei Locale ne răspundea că terasa respectivă este “în regulă” şi că nu există motiv pentru desfiinţarea ei. Acum se dovedeşte, iată, că acel răspuns nu a fost tocmai sincer. Cât priveşte terasa de pe Calea Călăraşilor, deşi somaţia fusese făcută în noiembrie 2015, construcţia permanentă a fost desfiinţată abia în primăvara acestui an. În prezent, trotuarul este ocupat în continuare, pe mai bine de jumătate din lăţimea sa, doar că noua terasă a fost amenajată în aşa fel încât să poată fi demontată în sezonul rece.
Este a doua demolare, se pregăteşte a treia
Reamintim că, în urmă cu doar două săptămâni, Primăria a mai demolat o terasă care ocupa de ani de zile, atât vara cât şi iarna, domeniul public, în zona Bazei Nautice de la capătul străzii Vadul Spitalului. La fel ca şi atunci, şi de această dată primarul Marian Dragomir ne-a declarat că aceste acţiuni sunt doar începutul unui proces de durată prin care se urmăreşte aducerea în legalitate a tuturor agenţilor economici, indiferent de cine sunt aceştia. “Susţin dezvoltarea afacerilor locale, dar acestea trebuie să se desfăşoare cu respectarea prevederilor legale care presupun încheierea unor contracte de concesiune sau închirere a domeniului public, obţinerea autorizaţiei de construcţie, plata taxelor şi a utilităţilor către furnizori şi obţinerea tuturor avizelor de funcţionare. Nu am nicio plăcere să primesc informări privind amendarea cetăţenilor care sparg seminţe pe domeniul public sau să semnez dispoziţii de demolare a teraselor amplasate ilegal, dar pentru a avea un oraş frumos şi curat trebuie să luăm măsuri radicale. Toţi cei aflaţi în situaţii similare trebuie să înţeleagă că ocuparea domeniului public sau privat al municipiului Brăila se face doar în mod legal”, ne-a declarat, ieri, primarul Dragomir.
O a treia terasă de pe faleza Dunării care urmează să fie demolată este cea construită în urmă cu circa 10 ani de firma “Matteo”, în zona unde este acostată de obicei nava prezidenţială “Mureş”. Terasa respectivă nu mai funcţionează de mai bine de doi ani, iar acum se află într-o situaţie mai specială, fiind pusă sub sechestru din cauza problemelor cu care se confruntă firma care a cumpărat-o de la “Matteo” SRL. Surse din cadrul Primăriei Brăila ne-au informat că ar fi vorba despre o firmă a unei familii implicată recent într-un caz de proxenetism şi trafic de minori. Situaţia juridică încâlcită face mai dificil procesul de demolare a acestei terase, însă conducerea Primăriei se declară decisă să ducă operaţiunea până la capăt.