Suspect, insa, desi intreaga lucrare este coordonata de Consiliul Judetean, informatia nu a fost facuta publica de catre conducerea CJ. Asta pentru ca, dupa cum aveau sa afle reporterii nostri in cursul zilei de ieri, sefii CJ au dorit sa ascunda informatia, pentru ca la licitatia de desemnare a firmelor care vor urma sa execute lucrarile sa nu participe decit "Concivia" SA, societatea controlata de chiar seful CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Aceasta, deoarece termenul limita pentru inscriere si pentru achizitionarea caietelor de sarcini este chiar azi, licitatia urmind a se desfasura luni, 10 aprilie, la cabinetul lui Stancu, unde se va intruni comisia de licitatie. Curios este si faptul ca si ceilalti doi sefi ai CJ, vicepresedintii Niculina Moisescu si Gheorghe Chiru, au tacut. Si, daca in cazul vicelui PRM Niculina Moisescu era de asteptat sa fie de partea lui Stancu la aceasta manevra, data fiind colaborarea excelenta dintre cei doi inca de la inceputul mandatului, complicitatea lui Chiru a surprins oarecum, in prima faza. Acum, insa, se explica pacea incheiata recent de Chiru si Stancu, cei doi evitind in ultima vreme sa se mai atace reciproc, ba chiar declarindu-si public prietenia.
Informatia privind demararea construirii podului a "transpirat" insa din interiorul CJ si, pus in fata evidentei, Gheorghe Bunea Stancu a confirmat, ieri, reporterilor nostri faptul ca podul peste Dunare va deveni realitate. Investitiile se vor ridica la circa 1 miliard de euro, cea mai mare parte a proiectului urmind a fi finantata de China. Conform Mediafax, ultima vizita a presedintelui Basescu in China a avut drept subiect de discutie si construirea podului peste Dunare de la Braila, pe care chinezii anuntasera ca vor sa-l finanteze inca de pe vremea guvernului Nastase. Presedintele a declarat, ieri, ca acest pod va constitui o prioritate pentru el, asa cum a fost si podul de la Maracineni: "Voi avea grija ca lucrarile sa se execute la timp si sa-mi sarbatoresc ziua pe acesta, la anul!"
De ce a tacut Stancu?
Constructia podului va presupune lucrari de amploare si va necesita aportul a zeci de firme din mai toate domeniile - de la proiectare, constructii civile si industriale, constructii metalice, constructii de drumuri, pina la alimentatie publica si diverse alte servicii - si angajarea a mii de oameni. Miza mare a proiectului - 1 miliard de euro - l-a facut pe seful CJ sa ascunda informatia, in complicitate cu ceilalti doi vicepresedinti, desi initial Stancu ne-a declarat ca pur si simplu a uitat sa faca public faptul ca lucrarile pentru pod vor incepe atit de curind, dar ca a anuntat licitatia in ziarul "Bursa". "Am avut atitea pe cap in ultima vreme, incit am uitat. Chiar am uitat... A trebuit sa ma impac cu Chiru, apoi a venit Scheele, m-am plimbat cu el prin tot orasul. Pur si simplu am uitat. Abia acum imi dau seama ca firmele trebuia sa se inscrie pina simbata", ne-a declarat, in prima faza, Stancu, abordind o fata de om nevinovat. Intrebat insa daca exista vreo firma inscrisa, totusi, la licitatie, acesta a recunoscut ca exista una singura: "Concivia", la care actionar majoritar este o firma pe care o detine chiar Stancu. "Oricum, chiar daca ar fi luat doar "Concivia" tot ceea ce inseamna lucrari la pod, n-ar fi putut sa construiasca totul de una singura si ar fi subcontractat lucrari la mai multe firme brailene", a incercat Stancu sa dreaga busuiocul.
Azi - ultima zi de inscriere
Si totusi, firmele interesate in a se inscrie la licitatie o mai pot face astazi, presedintele CJ aratindu-si brusc disponibilitatea de a-i ajuta pe patronii dornici sa participe, cu societatile lor, la construirea podului si la asigurarea serviciilor conexe. Pentru ca licitatia se desfasoara intr-un timp atit de scurt, firmele interesate nu trebuie sa depuna foarte multe documente. In mare, dosarul trebuie sa cuprinda o declaratie pe propria raspundere a administratorului societatii cum ca firma nu are datorii la stat, un pret orientativ pe care il solicita pentru lucrarile sau serviciile prestate, o scurta descriere a firmei, a activitatilor desfasurate de aceasta si a lucrarilor pe care le-a mai executat pina acum. Pentru ca domeniile in care pot activa firmele sint extrem de numeroase, cei 3 sefi ai CJ si-au impartit responsabilitatile, in incercarea de a ajuta cit mai multe societati pentru a se inscrie la licitatie. Si, pentru a-si dovedi bunele intentii pe ultima suta de metri, sefii Consiliului Judetean pun la dispozitia celor interesati chiar numerele de telefon mobil. Astfel, presedintele Stancu va oferi orice informatie necesara si va primi dosarele de inscriere ale societatilor interesate in construirea efectiva a podului, patronii putindu-l suna pe acesta la numarul de tel 0740144774. Pentru societatile interesate in a construi caile de acces - drumuri, trotuare - care vor lega podul de soseaua dig, la dispozitie le va sta vicele Gheorghe Chiru, telefon 0745262156. In fine, societatile interesate in a se inscrie pentru a oferi servicii conexe - cantine pentru muncitorii detasati la pod, spalatorie, curatenie - o pot apela pe Niculina Moisescu, celalalt vice al CJ, la numarul de telefon 0722895267.
CASETA
"Amnezia" sefilor CJ a fost demascata de "Obiectiv"
Faptul ca sefii CJ au "uitat" sa faca publica o licitatie in urma careia se vor atribui lucrari in valoare de 1 miliard de euro este unul extrem de grav. Daca "smenul" nu era descoperit de "Obiectiv", cei trei sefi ai CJ, in frunte cu Stancu, ar fi pus mina pe o afacere de 1 miliard de euro, de care ar fi dispus dupa bunul plac. Miza mare a afacerii l-a facut pe Chiru sa se impace brusc cu Stancu, dupa ce luni de zile cei doi s-au balacarit prin presa in toate modurile posibile. Dar, asa cum s-a dovedit de multe ori in politica romaneasca, totul se uita atunci cind e vorba de bani si de interesele proprii.
Politicienii o dau cotita vizavi de gestul sefilor CJ
In acest context, ar putea fi de inteles si faptul ca politicienii braileni, cu citeva exceptii, s-au ferit sa condamne in mod clar tentativa sefilor CJ. "Eu il cred pe Stancu atunci cind zice ca a uitat de licitatia asta. Il cunosc bine ca om si pot spune ca este un uituc. De multe ori uita chiar ca este seful CJ si ca in acelasi timp este si cel care controleaza firma "Concivia". De aceea, multe lucrari pe care le are de facut Consiliul Judetean le da spre executie firmei "Concivia". Tot asa citeodata uita ca este in opozitie si cu PNL si cu primarul Constantin Cibu", ne-a declarat deputatul PSD Mihai Tudose. La rindul sau, senatorul liberal Dan Sabau spune ca il intelege pe Stancu: "Si eu am uitat de multe ori ce functii mai ocupam la un moment dat. Ma trezeam citeodata in Parlament ca am uitat sa ma prezint la Sibiu unde aveam de tinut un curs si apoi imi aminteam brusc si de faptul ca mai trebuie sa fac o operatie si la Braila. Cind ai atitea pe cap, e de inteles. Uite, ca sa va mai zic o faza: de multe ori uitam chiar ca sint in acelasi partid cu primarul Cibu, asa cum multi altii uita ca sintem in alianta cu PD-ul. E ceva omenesc, nu poti sa-l condamni pentru asta pe Stancu". Deputatul Horia Vasioiu a fost si el destul de ingaduitor: "Pentru uitarea asta exista lecitina si ii recomand sefului CJ si altora asemenea lui sa apeleze cu incredere la acest medicament. Pina si sotia mea a uitat ca a fost angajata la una din firmele controlate de fostul prefect PSD Mihai Manea, dar apoi si-a amintit brusc". Singurul care a fost ceva mai transant a fost deputatul peremist Daniela Buruiana: "A uitat pe dracu'! Eu nu cred asa ceva! A vrut sa puna mina singur pe afacere. Pai, e de colo 1 miliard de euro pentru a face un pod?".