Mergi la conţinutul principal

Tentaculele unei inginerii financiare de 2 milioane de dolari

Opt romani angajati, asociati, adiministratori sau cenzori, dar si trei cetateni turci, toti de la SC "Horticola Dunarea" SA Braila si SC "Agrom Import Export" SRL Vadeni, vor incapea pe miinile procurorilor Anticoruptie dupa ce, impreuna cu Garda Financiara si Finantele Publice, Politia Economica a reusit sa demonteze sistemul fraudulos prin care acestia ar fi fentat Statul Roman, dar si ingineria financiara prin care o societate pe actiuni a ajuns in proprietatea unor persoane fizice. Ba chiar, ofiterii de la Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, au demonstrat faptul ca, prin documente si tranzactii fictive intre cele doua societati, s-a reusit accesarea, in fals a unui fond european, din programul SAPARD. Cei 11 au invirtit nu mai putin de 2 milioane de dolari, au tepuit Statul - potrivit anchetatorilor - cu citeva miliarde de lei vechi si au tranzactionat ilegal actiuni - "prin fals intelectual"- in suma de aproape 1 milion de euro. Politistii au consemnat un cird de infractiuni de natura economica, fals, uz de fals, inselaciune, evaziune fiscala, si au trimis dosarul catre Departamentul National Anticoruptie, in cauza fiind vorba despre un prejudiciu de peste 200.000 de euro, dar si despre o inginerie prin care au fost atrase, fara suport legal, fonduri europene.

Frauda cu bataie lunga

Pentru evaziune fiscala, vor fi anchetati de DNA: Ioan L., director general la "Horticola Dunarea" SA Vadeni, presedintele Asociatiei Salariatilor DUNAGRIROM, Marioara L., contabil la aceeasi societate, Radita M., contabil sef la firma respectiva, Vasile B., responsabil financiar- contabil la "Agrom Import Export" SRL Vadeni, Dan- Liviu C., director comercial la "Agrom", Maria I., cenzor la "Horticola", Carmen B., director economic la "Agrom", Carmen N., cenzor la "Horticola" si Gunday Tevfik Rustu, potrivit Registrului Comertului, asociat si administrator al "Agrom", dar si la "Horticola", Ozkan Mehmet Furkan, administrator si director general la "Horticola", actionar la "Agrom", Inancer Muhammed Emrecan, actionar si administrator la "Agrom", reprezentant al Gunday Tevfik Rustu la "Horticola". In urma unui control dispus de Garda Financiara la "Horticola" s-a constatat ca intre cele doua societati comerciale au intervenit 36 de contracte de finantare, prin care "Horticola" ar fi primit cu titluri de avansuri (in vederea infiintarii de culturi si obtinerii pe terenurile proprii de productii de soia, griu si floarea soarelui), diverse sume de bani ce au totalizat peste 58 de miliarde de lei, echivalentul a circa 2 milioane de dolari. O parte dintre bani au fost transferati dintr-un cont intr-altul, insa nu s-au emis facturi fiscale in acest sens. Astfel, nu s-a regularizat TVA-ul, iar Statul a fost prejudiciat cu 3,7 miliarde de lei vechi, dintr-un foc. Mergind pe urmele banilor, politistii, ajutati de specialistii de la Garda si de la Finantele Publice, au constatat ca, la "Agrom", TVA-ul inregistrat in contabilitate nu concorda cu TVA-ul de plata/ de rambursat. S-a ajuns la concluzia ca toate cele 36 de contracte dintre firmele respective fusesera intocmite in mod fictiv, reprezentind doar o justificare a sumelor transmise dintr-o parte in cealalta. Conform unui raport de inspectie fiscala, la "Horticola", capitalul social subscris si varsat era de 9 miliarde, reprezentind 360.000 actiuni, din care detinute de "Agrom" - 79,3%, Gunday Tevfik Rustu - 18,3%, Mustafa Yavuz - 0,1 %. Practic, avind actionari comuni, cele doua firme au invirtit, dupa bunul plac, aproape 2 milioane de dolari. Din istoricul firmei "Horticola" rezulta ca, initial, aici, actionar majoritar era FPS SIF II Moldova, iar in 2001, Ministerul Agriculturii a preluat actiunile si le-a predat Agentiei Domeniilor Statului (ADS), iar ADS-ul le-a dat, apoi, Asociatiei Salariatilor DUNAGRIROM, sub angajamentul ca din surse proprii sa realizeze o investitie cu aport propriu de capital in valoare de 31 mii de dolari, aport ce s-a realizat taman prin mutarea capitalului de la "Agrom" la "Horticola" si invers, realizindu-se, de fapt, o privatizare artificiala prin care turcii au devenit actionari la cele doua societati. Prin aceeasi metoda, la "Horticola" a devenit actionar si Gunday Tevfik Rustu, desi din documente nu a rezultat ca acesta ar fi achitat vreodata contravaloarea actiunilor.
"Am declinat cauza catre Departamentul National Anticoruptie", ne-a declarat cms.sef Marian Gheorghe, sef Serviciu de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
"In aceste conditii se constata ca sumele provin de la “Agrom” in mod ilegal si se constata nerealizarea unor investitii. Unele aspecte au fost atestate fictiv de raportul cenzorilor, iar Administratia Domeniilor Statului a fost dusa in eroare. Gunday Tevfik Rustu a devenit actionar majoritar in mod ilegal, fara sa achite contravaloarea actiunilor, peste 71%. (...) Au actionat premeditat in vederea eludarii clauzelor contractuale. Cetatenii romani, cu ajutorul cetatenilor turci, au actionat si au produs documente pentru crearea unei aparente de legalitate, care le-a permis ducerea in eroare a institutiilor Statului, ADS si Oficiul Registrului Comertului. (...) Asa cum rezulta din documentele contabile si declaratii, o factura fiscala din 28 aprilie 2005 a fost emisa si achitata cu Ordin de Plata (OP) cu scopul de a demonstra in mod fictiv capacitatea “Horticola” de cofinantare a unui proiect SAPARD, intrucit, la doua zile dupa, prin alt OP, “Horticola” a returnat banii catre “Agrom”", se arata in ancheta politieneasca. Ofiterii au retinut in sarcina persoanelor mai sus citate savirsirea infractiunilor de inselaciune in forma calificat, evaziune fiscala, delapidare, infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiunile de coruptie, abuz in serviciu in forma calificata si contra intereselor publice, fals intelectual, fals si uz de fals, inselaciunme, folosirea cu rea credinta a bunurilor sau creditului societatilor comerciale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro