Tentaţia seducţiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tentaţia seducţiei

* de la începutul anului, poliţiştii au înregistrat 23 de cazuri de acte sexuale cu minori cazuri în care s-a început urmărirea penală * de multe ori, tinerele îşi pun în pericol viaţa pe fondul unor sarcini nedorite, ajungând să facă avort fie din motive medicale, fie de gura familiei * potrivit specialiştilor, părinţii sunt cei care trebuie să supravegheze permanent comportamentul copilului, însă, uneori, aceştia îi scapă din mână

Cazurile unor fetiţe care îşi încep viaţa sexuală la vârsta la care ar trebui să se joace cu păpuşile, unele aducând pe lume copii nedoriţi, se înmulţesc pe zi ce trece. Opinia publică află doar de o mică parte dintre aceste cazuri, cele care sunt mediatizate în presă, dar, în realitate, fenomenul a luat o amploare atât de mare încât specialiştii trag un semnal de alarmă. Statistici îngrijorătoare arată că, de la începutul anului, poliţiştii au întocmit 23 de dosare penale pentru infracţiunea de act sexual cu un minor. Deşi riscurile, pe care tinerii, probabil, nici nu le cunosc, sunt destul de mari, totuşi tentaţia primează. În plus, tinerele fete îşi pun în pericol viaţa pe fondul unor sarcini nedorite, ajungând să facă avort fie din motive medicale, fie de gura familiei. Este deja cunoscut cazul copilei de 12 ani, din satul Pitulaţi, caz prezentat pe larg în cotidianul "Obiectiv Vocea Brăilei". Fetiţa şi-a câştigat o nefericită "celebritate" după ce, în urmă cu doi ani, a făcut întrerupere de sarcină la 6 luni, acum fiind din nou gravidă.

Un alt caz a intrat zilele trecute în atenţia Poliţiei. Este vorba despre o fată de 14 ani, din comuna Vişani, care, la scăldat, a întâlnit un tânăr de 20 de ani, cu care a convenit să se întâlnească în seara următoare, la miezul nopţii. După o plimbare de 2 ore, cei doi au intrat în locuinţa bunicii băiatului, unde, de comun acord, au întreţinut raporturi sexuale. Ulterior, spre dimineaţă, când copila a ajuns acasă, tatăl a sunat la Poliţie şi a reclamat faptul că fiica sa a fost violată. Cercetările poliţiştilor au confirmat faptul că tânara a consimţit să aibă raporturi sexuale cu tânărul, acesta din urmă alegându-se cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor. Şi lista ar putea continua cu alte şi alte cazuri la fel de nefericite.

Viol, seducţie sau educaţie deficitară

De cele mai multe ori, tinerele cad în capcana seducţiei, însă, atunci când "idila" lor ajunge la urechile părinţilor, fetele încearcă să scape spunând că au fost violate. Până la urmă, ele sunt nevoite să recunoască adevărul, iar partenerii de sex se aleg cu dosare penale. Tinerele provin, în general, din mediul rural, din comunităţi sărace, părinţii fiind uneori incapabili să le ofere educaţia adecvată.

Specialiştii încearcă să identifice factorii de risc care conduc la apariţia unor astfel de situaţii, tocmai pentru a putea diminua fenomenul. "Părinţii sunt cei care pun bazele şi orientează consolidarea personalităţii copilului. Într-o familie în care nu există reguli de conduită bine stabilite, copilul îşi creează propriile reguli, care, adesea, sunt în contradicţie cu cele unanim acceptate. Chiar dacă, pentru copii, stabilirea de reguli este foarte importantă, nu este suficientă numai impunerea lor, ci şi supravegherea permanentă a comportamentului copilului: acasă, pe stradă, cu vecinii, cu prietenii, în cartier, la şcoală. Modele familiale în care încălcarea normelor morale, şi chiar a legilor, reprezintă un mod de viaţă, implicarea tot mai redusă a familiei în timpul liber şi în educarea copilului, toţi aceştia sunt factori care pot dezvolta un comportament nu tocmai dezirabil", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Uitând de atribuţiile de părinte, adulţii constată, deodată, că fiul sau fiica ajung în anturaje dubioase, consumă alcool sau chiar droguri, abandonează şcoala, îşi încep viaţa sexuală la vârste extrem de fragede sau pleacă de acasă. Tot părinţii sunt cei care încep să caute apoi vinovaţi pentru comportamentul copilului. Depăşiţi de situaţie, părinţii ajung să alerteze autorităţile, uneori inutil, pentru neajunsurile în relaţionarea cu propriul copil. Reclamă că fiica lor, care lipseşte voluntar noaptea de acasă, a fost violata, că fiul ajunge să fure sau să fie implicat în scandaluri din cauza anturajului. Potrivit specialiştilor, există unele semnale care ar trebui să alerteze familia: tristeţe nejustificată, apatie sau agitaţie extremă, nervozitate şi ostilitate, tulburări de somn sau de apetit alimentar, scădere în greutate, tendinţa de a avea foarte multe secrete, de a încuia uşile de la cameră, adoptarea unei ţinute neîngrijite sau, dimpotrivă, prea cochete, tendinţa de a se izola etc.

Violul şi actul sexual cu un minor se pedepsesc cu închisoare

Tinerii care întreţin relaţii sexuale cu minore, chiar şi cu acordul lor, trebuie să ştie că riscă să ajungă după gratii. Potrivit codului penal "actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, care nu a împlinit vârsta de 15 ani, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi". În plus, "dacă actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit, care nu a împlinit vârsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani, ori alte foloase, de către faptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi". Totodată, "fapta celui care, prin promisiuni de căsătorie, determină o persoană de sex feminin, mai mică de 18 ani, de a avea cu el raport sexual, se pedepseşte cu închisoare de la 1la 5 ani". Referitor la viol, codul penal  prevede: "actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi". În cazul în care victima are mai puţin de 15 ani, pedeapsa cu închisoarea este de la 10 la 25
de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro