Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tensiunile dintre presedinte si premier nu sint vazute cu ochi buni de parlamentarii braileni

Parlamentarii braileni nu vad cu ochi buni degradarea relatiei dintre presedintele tarii, Traian Basescu si premierul liberal, Calin Popescu Tariceanu. Majoritatea acestora sint de parere ca declaratiile presedintelui Basescu vin intr-un moment nepotrivit, cind in tara se petrec lucruri mult mai grave decit gilceava politica si ca, in astfel de clipe, Presedintia si Guvernul ar trebui sa dea dovada de unitate. Exista insa si voci care spun ca Basescu are dreptate si ca nu face decit sa puna punctul pe "i" atunci cind vorbeste despre competenta lui Tariceanu ca prim-ministru. Amintim ca, in ultimile doua saptamini, in citeva aparitii televizate, presedintele Traian Basescu a afirmat ca si-a pierdut increderea in primul ministru Tariceanu si ca regreta ca l-a numit premier. La rindul sau, Tariceanu a replicat: "In masura in care Traian Basescu considera ca are mai multe de impartasit cu domnul cu care a stat la Golden Blitz pentru a bea un sprit, eu declar ca nu ma ridic la inaltimea acelui domn".

"Alianta trebuie sa reziste pina la 1 ianuarie 2007 pentru ca doar asa ne putem integra in UE"

Astfel, senatorul PNL Dan Sabau, considera ca acest schimb de replici dintre seful statului si seful guvernului nu sint decit un semn al disensiunii care domneste acum in sinul Aliantei. Cu toate acestea, Sabau a tinut sa precizeze ca, indiferent de mijloace, Alianta va trebui sa reziste macar pina la data de 1 ianuarie 2007, deoarece aderarea la UE depinde de acest lucru. Dupa acest moment, senatorul liberal nu exclude insa posibilitatea organizarii de alegeri anticipate: "Este un semnal al disensiunii si a disocierii care domneste acum in cadrul Aliantei. Totusi, Alianta trebuie sa reziste pina la 1 ianuarie 2007 pentru ca doar asa ne putem integra in UE. Dar aprecierile presedintelui la adresa premierului mi se par inoportune, inadecvate si cu un caracter demobilizant pentru Alianta, dar apreciate de cei care doresc ruperea Aliantei. Cu toate acestea, am apreciat raspunsul lui Tariceanu, temperanta de care a dat dovada si eleganta cu care a gestionat situatia. Mai ales in contextul acestor relatii tensionate". Dan Sabau a mai adaugat ca, cel putin din punctul sau de vedere, dupa momentul 1 ianuarie 2007, posibilitatea alegerilor anticipate poate deveni chiar realitate, daca lucrurile continua in acest fel: "Dupa 2007 vom vedea ce inseamna integrare. Alianta nu e un atribut prezidential, dar influenta pe care o are presedintele Basescu asupra unei parti insemnate din Alianta nu poate fi negata. Vom vedea atunci cum vor sta lucrurile, dar, la cum merg acum, posibilitatea de a avea alegeri anticipate, chiar dupa aderare, este foarte mare".

"Ruptura s-a produs in perioada inundatiilor de anul trecut"

La rindul sau, deputatul PNL Gabriel Sandu s-a aratat de parere ca presedintele ar trebui sa inceteze cu astfel de afirmatii, in contextul in care sint treburi mai importante de facut in tara: "Eu cred ca trebuie sa ne concentram pe guvernare nu pe certuri din acestea. E vorba de oameni importanti, cu orgolii puternice, care poate vor gasi taria de a se impaca. Ar trebui totusi sa isi rezolve problemele cit mai repede deoarece nu stiu cit vor putea continua lucrurile in modul asta".
La rindul sau, deputatul PD Horia Vasioiu spune ca relatiile dintre presedinte si premier au inceput sa se degradeze nu acum, ci in vara anului 2005, atunci cind presedintele a dorit organizarea de alegeri anticipate, iar Tariceanu a anuntat ca demisioneaza, dupa care s-a razgindit: "Eu tin minte ca atunci cind s-a creat Alianta, in conformitate cu protocolul, daca presedinte iesea unul de la un partid, automat celalalt partid avea premier. Era astfel normal ca cei doi sa faca echipa. Dar ruptura s-a produs si a fost vizibila atunci cind, in perioada inundatiilor de anul trecut, din vara, presedintele a vrut alegeri anticipate, premierul a fost de acord in prima instanta, a anuntat ca demisioneaza, apoi s-a razgindit. Banuiesc ca in urma unor discutii cu anumiti afaceristi care ramineau astfel fara sprijin. Oricum, daca cei doi continua asa, e pacat si de ei si de noi, restul muritorilor. Actualele relatii se pot imbunatati, dar numai daca va exista colaborare, lucru despre care nu prea pot sa ma pronunt acum".
In ceea ce il priveste, deputatul PSD Mihai Tudose ne-a declarat ca sustine afirmatiile facute de presedinte: "Observind prestatia din ultimul timp a Guvernului, mai ales daca ne referim la calamitatile care s-au abatut din nou asupra noastra, la minunile din domeniul financiar - fiscal care apar peste noapte, conform gindirii unuia sau altuia, atunci nu pot sa zic decit ca presedintele are dreptate. Ii dau dreptate lui Basescu. Ne trebuie alt guvern".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii