Mergi la conţinutul principal

Tensiuni si violenta la "Centrul de gazduire in regim de urgenta"

Geta Chivu, in virsta de 31 de ani, s-a adresat redactiei noastre, deoarece a fost data afara din "Centrul de gazduire in regim de urgenta". Ea spune ca lucreaza cu ziua la diferite familii, dar nu mai are unde locui. Peste noapte, doarme prin scari de bloc. "Inca de la nastere am fost parasita de parinti si am crescut numai prin orfelinate sau camine. Nu am nici un sprijin de la nimeni. Posed certificat medical-gradul III. La virsta de 18 ani am fost data afara ca sa ma intretin singura, dar nu s-a putut pentru ca nu aveam unde sa stau. Dupa multe interventii am fost primita la asezamintul de noapte de pe strada Vapoarelor. Acest asezamint s-a mutat in blocul de nefamilisti CONSTAR sau Odessa. Ca sa-mi procur cele necesare mai muncesc pe la oameni. In lipsa mea, colega de camera, Cristina C., mi-a umblat prin dulap si cind i-am spus acest lucru m-a batut", ne-a declarat Geta Chivu. Tinara spune ca, in urma acestui incident, a fost data afara din centru.

A varsat bere pe asistenta medicala si a scos usa cabinetului din balamale

Luind legatura cu reprezentantii "Centrului de gazduire in regim de urgenta" am aflat ca tinara era cea mai violenta din grup, ea intrind in conflict atit cu asistatii cit si cu cadrele medicale. Acestea au fost motivele pentru care in decembrie a fost luata decizia de a fi data afara. "A locuit aici de la sfirsitul anului 2004. Am avut zilnic probleme cu ea. Era violenta atit cu asistatii cit si cu cadrele medicale. Vorbea foarte urit si era agresiva. Voia, de exemplu, sa stea mereu in cabinetul medical. Cind nu a mai fost primita, s-a enervat, a scos usa din balamale si a varsat berea pe asistenta medicala. Ii perturba pe toti", ne-a declarat Ion Gigel,administratorul centrului. Aceleasi lucruri ni le-a spus si dr. Elena Vasiliu. "Aici sint atit persoanele cu tulburari psihice cit si cele sanatoase. Poate ar fi mai bine sa fie separati. Geta Chivu are tulburari de comportament grave, cronice. Are nevoie de spitalizari, in permanenta. Beneficia de tratament si la noi, dar cred ca o solutie mai buna ar fi internarea in Caminul Spital de la Baldovinesti. Aici ii bulversa pe toti. Putem spune ca, de o luna, de cind nu mai este in centru, au fost mult mai putine incidente, de fapt, nu am avut nici un conflict major. Am chemat si Salvarea pentru a o interna, dar a fugit", a precizat aceasta. De la cadrele medicale am aflat ca si ceilalti tineri au probleme, dar minore, in sensul ca se poate colabora cu ei. Nu au ocupatii, dar nici curaj sa-si asume responsabilitatile vietii. Hrana trebuie sa si-o procure singuri. Isi cunosc drepturile, mai putin, insa, obligatiile. Unii dintre ei se automutileaza daca nu obtin ceea ce ar vrea. In general, nu au deprinderi de a trai in colectivitate. Beneficiaza de indemnizatii de aproximativ 1,5 milioane lei, bani care nu le ajung pentru mincare. Unii dintre ei lucreaza cu ziua, la diferiti angajatori.

Statul ofera bani celor care angajeaza tineri proveniti din centrele de plasament

Angajatorii care incadreaza in munca tineri cu virsta cuprinsa intre 16 si 25 ani, proveniti din centrele de plasament si din centrele de primire a copilului pot beneficia, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma lunara reprezentind salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din cistigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica. Aceasta suma lunara se acorda pina la implinirea de catre salariat a virstei de 25 ani. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca au fost deschisi ideii de a gasi solutii de angajare pentru tinerii din acest centru. Laurentia Vasilescu, purtator de cuvint al institutiei, ne-a explicat ca s-au mai facut angajari din rindul acestor persoane. Unii isi mentin locurile de munca, altii nu. Coordonatorii Centrului de primire in regim de urgenta au confirmat faptul ca incidentele apar si din cauza lipsei de ocupatie. Precizam ca tinerii cazati aici au intre 20 si 32 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro