În dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila au intrat mai multe autospeciale şi ambarcaţiuni pentru intervenţii la incendii sau la incidente apărute pe cursurile de apă. Dotările respective sunt de ultimă generaţie şi au costat peste 2,8 milioane de lei, fiind achiziţionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi repartizate în teritoriu încă din luna decembrie a anului trecut. Nici autospecialele şi nici ambarcaţiunile nu pot participa, însă, la intervenţii deoarece încă nu au fost "alocate la drepturi". Cu alte cuvinte, încă nu s-au finalizat procedurile de alocare a cotei de carburant, de instruire a personalului care urmează să le deservească, de înscriere în inventarul unităţii etc. Inspectorul şef al ISU "Dunărea" Brăila, lt. col. Cristian Ion, aproximează că va mai fi nevoie de circa o lună de zile pentru finalizarea tuturor formalităţilor şi introducerea noilor dotări în misiunile curente ale inspectoratului.
Vineri, 26 februarie, dată fiind proximitatea Zilei Protecţiei Civile din România, care se sărbătoreşte pe 28 februarie, ISU Brăila a organizat o zi a porţilor deschise, expunând o parte din noua tehnică din dotare. Este vorba despre o autospecială de stingere cu apă şi spumă de capacitate mărită, 5.000 litri, construită pe o platformă MAN. A mai fost expusă şi o autospecială dotată cu echipament specific pentru transportul grupei de scafandri din cadrul inspectoratului. Deşi nu au putut fi văzute, vineri, de publicul vizitator, în dotarea ISU Brăila au mai intrat două ambarcaţiuni de salvare din aluminiu şi două ambarcaţiuni de intervenţie şi salvare cu chilă rigidă şi borduri moi, gonflabile, precum şi o motopompă remorcabilă de capacitate mare, ce poate pompa chiar şi 10.000 litri de apă pe minut.
Cei de la ISU sunt încântaţi de noile achiziţii şi aşteaptă cu nerăbdare să le poată folosi. În special cei trei scafandri, care activează în cadrul inspectoratului, se bucură că peste câteva săptămâni vor putea pleca în misiune cu noua autospecială. "Marele avantaj este că de acum ne vom putea schimba la căldură. Până acum mergeam la intervenţii cu un camion, iar în anotimpul rece deja ne era frig până ajungeam la faţa locului, deci vă imaginaţi cum era când trebuia să intrăm în apă...", ne-a spus unul dintre scafandri. Autospeciala a venit la pachet şi cu costume noi de scafandru, câte trei pentru fiecare scufundător, mult mai performante decât cele folosite până acum.