Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Teatrul "Maria Filotti", la un pas de premiile Festivalului International de Teatru de la Trabzon

La Festivalul International de Teatru al Tarilor Riverane Marii Negre din Trabzon, Turcia, Teatrul "Maria Filotti" a participat cu spectacolul "Antigona" de Sofocle, regia Emmanuel Ray. Invitatia a fost trimisa de directorul general al teatrului din Trabzon, Kadri Ozcan.
Orasul Trabzon este situat la 1.200 de kilometri de Istanbul si 2.000 de kilometri de Braila. Are o populatie de 250.000 de locuitori, este port la Marea Neagra, dar si zona agricola - se cultiva alune de padure si se cresc oi. De asemenea, este si o zona turistica importanta, iar organizatorii vor ca prin acest festival sa impulsioneze viata culturala.
Spectacolul "Antigona", premiera a actualei stagiuni, este realizat in parteneriat cu Theatre en piece din Chartres - Franta. Din distributie fac parte: Mihaela Trofimov, Antonia Oana Ilie, Valentin Terente, Liviu Pintileasa, Bujor Macrin, Ana Zubcu, Cornel Cimpoae, Dan Moldoveanu, George Toropoc, Catalina Nedelea si Ramona Ganga. La festival au mai participat trupe din: Bulgaria, Albania, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Rusia, Georgia, Ucraina, Republica Moldova, Turcia si importante teatre din Romania, care au prezentat spectacole in sali obisnuite sau in spatii neconventionale. "Prezenta noastra la festival este urmarea vizitei pe care a facut-o regizorul Kemal Basar, director al Departamentului International de Teatru din Turcia, in timpul Festivalului Zile si Nopti de Teatru European la Braila, editia 2004. Atunci a participat cu compania Antalya State Theatre din Turcia, si au jucat "Topor Party", regizat de Mehmet Ulusoy. Turcia are 16 teatre profesioniste, toate subventionate 100% de stat, iar teatrul din Trabzon se afla printre ele. Juriul a fost format din personalitati prestigioase ale teatrului international, critici, teatrologi, dramaturgi si profesori universitari. "Antigona" se joaca foarte mult in Turcia, a fost montat si in Trabzon, iar acum este in repertoriul teatrului din Ankara. Din acest motiv nu am avut nevoie de sinopsis in sala. Publicul a fost receptiv, a inteles, si sala a ramas plina pina la final, spre bucuria noastra, pentru ca la alte spectacole publicul a parasit sala in timpul reprezentatiei. Dupa spectacol, presedintele si membrii juriului m-au felicitat, personal, au felicitat si actorii, Mihaela Trofimov si Valentin Terente, pentru modul in care au interpretat. Presedintele juriului mi-a spus ca i-a placut cum a fost gindit spectacolul, functionalitatea decorului, interpretarea, ca se bucura ca ne-a cunoscut si ca am fost extrem de aproape de premii. Am fost nominalizati, atit la premiul pentru cea mai buna interpretare feminina, cit si cel pentru cea mai buna interpretare masculina. De fapt, ceea ce ne-au spus foarte clar ca nu le-a placut a fost asezarea in prim-plan a personajului Creon, in loc de Antigona, ceea ce li s-a parut neobisnuit", a spus directorul Teatrului "Maria Filotti", Veronica Dobrin.
Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit reprezentatiei "Bacantele", regizat de Mihai Manutiu, la Teatrul din Tirgoviste, premiul pentru cel mai bun regizor l-a obtinut Petre Vutcarau pentru spectacolul "Elisabeta I" montat la Teatrul "Eugen Ionesco" din Chisinau, iar premiile pentru interpretare au ajuns in Gruzia si Rusia. Premiul pentru teatru-dans l-a obtinut o trupa din Macedonia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii