Dacă vremea s-ar strica de mâine şi ar începe o serie mai lungă de zile ploioase, care să se transforme în lapoviţă şi ninsoare, aşa cum s-a mai întâmplat la sfârşit de octombrie, început de noiembrie, clădirea Teatrului "Maria Filotti" ar fi prinsă fără un acoperiş corespunzător. Mare parte din tabla zincată ce acoperea această clădire monument istoric, aflată în prezent în reabilitare, a fost îndepărtată încă din timpul verii şi nu a fost înlocuită nici până acum. Potrivit primarului Aurel Simionescu, se întâmplă aşa din cauza unei neconcordanţe între proiectul de reabilitare, care prevedea ca noul acoperiş să fie din tablă de cupru, şi reglementările legale, potrivit cărora o clădire monument istoric trebuie reabilitată folosindu-se materialele iniţiale. Astfel, pentru că tablă zincată a fost pe acoperiş la începutul secolului trecut, tot tablă zincată trebuie pusă şi acum.
"Din punctul nostru de vedere, tabla de cupru este superioară, atât ca rezistenţă, cât şi ca aspect. Proiectul aşa fusese întocmit: să se folosească tablă de cupru. S-a considerat, însă, de instituţiile abilitate (primarul a evitat să nominalizeze Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila - n.n.) că dacă tablă zincată a fost în 1900, tablă zincată trebuie să punem. Ca şi cum dacă se purtau şoşoni acum 100 de ani, nu ar mai trebui să avem încălţăminte modernă...", a declarat ironic primarul. Acesta spune că procesul birocratic prin care achiziţia de tablă de cupru a trebuit schimbată cu achiziţia de tablă zincată a întârziat lucrările cu cel puţin trei luni de zile. "Să pui tabla pe acoperiş nu durează atât de mult cât a durat să o luăm de la capăt cu procedura de achiziţie. Şi încă mai avem de lucru pe partea asta...", a declarat Simionescu.
În momentul de faţă, deşi o parte din acoperiş este decopertată, teatrul este protejat de intemperii cu o folie specială. O înrăutăţire serioasă a vremii ar putea pune, însă, mari probleme.
După cum v-am mai informat, teatrul a intrat în reabilitare în luna februarie 2014, iar proiectul a vizat mai multe aspecte, de la consolidarea structurii de rezistenţă a imobilului, până la refacerea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice. S-au luat în calcul repararea acoperişului, reabilitarea cupolei de sticlă din interior, schimbarea tapetului de pe pereţii sălii mari, înlocuirea podelei scenei şi multe alte aspecte.
Contractul de reabilitare a clădirii Teatrului "Maria Filotti" a fost câştigat, în urma licitaţiei derulate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de firma brăileană "Concivia" SA, având ca subcontractori firmele brăilene "Pancronex" şi "LEN Co Electronic" SRL. Potrivit datelor oferite de Primărie la momentul începerii lucrărilor, valoarea contractului este de 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local. Şantierul ar trebui să fie închis în luna decembrie a acestui an.