Taximetristii nu vor ca administratia sa le stabileasca limite pentru tarifele practicate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Taximetristii nu vor ca administratia sa le stabileasca limite pentru tarifele practicate

Stabilirea administrativa a numarului de autorizatii taxi si stabilirea nivelelor minime si maxime ale tarifelor practicate de taximetristi sint practici anticoncurentiale, sustin specialistii in domeniul concurentei. In cadrul unei recente intilniri intre reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor si cei ai Consiliului Concurentei, acestia din urma si-au exprimat acest punct de vedere in domeniul taximetriei, in contextul in care legislatia aferenta acestui sector de servicii va fi modificata. Practic, specialistii in concurenta sustin ca implicarea administratiei in stabilirea numarului de taximetre care au voie sa circule, precum si a unor limite in ceea ce priveste tarifele practicate de taximetristi, asa cum se intimpla in prezent, este o practica anticoncurentiala care conduce la o limitare artificiala a pietei in acest sector. De asemenea, Consiliul Concurentei nu este de acord nici cu faptul ca pentru stabilirea celor doua coordonate mentionate anterior sint consultate asociatiile profesionale din domeniu. "O intilnire importanta a avut loc la sediul Ministerului Administratiei si Internelor unde au fost aduse in discutie unele aspecte anticoncurentiale din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. (...) Ministerul si-a insusit punctul de vedere al Consiliului Concurentei cu privire la aceste probleme, pe care l-a si transmis Guvernului", se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Concurentei.
O alta problema discutata cu Ministerul Transporturilor, de aceasta data, dar ramasa in divergenta intre cele doua institutii, o reprezinta legea privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, in conformitate cu care organizatia profesionala din domeniu stabileste onorarii de referinta. "Desi legea nu mai prevede obligatia respectarii onorariilor practicate de arhitecti, orice raportare la un nivel de referinta, orice recomandare facuta de un organism profesional presupune consultari anterioare intre membrii sai aflati in competitie, care pot avea ca efect coordonarea comportamentului lor pe piata", se mentioneaza in acelasi material al Consiliului Concurentei cu mentiunea ca subiectul in divergenta va face obiectul unei alte dezbateri.
Intilnirile organizate de Consiliul Concurentei cu reprezentantii mai multor ministere, precum si cu cei ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si ai Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) au avut ca scop atit lamurirea unor aspecte privind aplicarea legislatiei In domeniile concurentei si al ajutorului de stat, cit si rezolvarea unor probleme punctuale din domeniile specifice de activitate.

In Braila sint prea multe taxiuri

Cu privire la obiectiile ridicate de catre specialistii in domeniul concurentei, reprezentantul organizatiei locale a Camerei Taximetristilor, Dan Popa, a subliniat ca este de acord doar cu eliminarea obligativitatii stabilirii administrative a limitelor in ceea ce priveste tarifele practicate de taximetristi. In acelasi timp sursa citata a explicat ca se impune totusi implicarea autoritatii locale si a asociatiilor profesionale in domeniu in stabilirea numarului de autorizatii taxi. "La acest moment pe piata locala isi desfasoara activitatea circa 500 de taxiuri si este evident ca sint prea multe, iar efectul se vede: aglomerarea strazilor in oras, poluare, cozi in statiile de taxi. Deja oamenii nu mai fac bani, iar in situatia in care impozitele si taxele aferente desfasurarii acestei activitati sint ridicate exista tentatia de a nu raporta venituri, ceea ce inseamna evaziune fiscala", a precizat Popa, care de altfel administreaza o firma autorizata ca operator de taxi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro