Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Taxe si contributii la drepturile de autor

Veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de autor se impun in cursul anului cu o cota de 10% aplicata asupra venitului brut, impozitul astfel calculat reprezentind plati anticipate in contul impozitului anual datorat. Calculul, retinerea si virarea acestui impozit se fac de catre platitorul de venit, iar termenul de virare la bugetul de stat este pina la data de 25 inclusiv a fiecarei luni urmatoare celei in care a fost platit venitul. Precizarile apartin Ministerului Finantelor Publice, ca urmare a unor speculatii aparute recent, conform carora MFP ar fi introdus, in 2005, masuri pentru impozitarea drepturilor de autor.
Persoana fizica are in schimb obligatia sa depuna o declaratie speciala de venit, pina la data de 15 mai, a anului urmator celui in care s-a obtinut venitul. In acest caz, cheltuielile se determina forfetar, reprezentind 40 sau 50% din venitul brut, in functie de natura dreptului de autor, 50% fiind cota in cazul veniturilor incasate pentru lucrarile de arta monumentala. Suplimentar se scad si cheltuielile reprezentind contributiile sociale obligatorii platite.
Asupra venitului net se aplica cota de impozit de 16%, obtinindu-se astfel impozitul datorat, din care se scad platile antivipate din cursul anului. Astfel, poate iesi o diferenta de impozit de luat sau de restituit.
Din punct de vedere al contributiei la asigurarile sociale de sanatate, MFP precizeaza ca se stabileste contributia lunara sub forma unei cote de 6,5% care se aplica asupra veniturilor din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii libere sau autorizate potrivit legii.
Contributia nu poate fi mai mica decit salariul minim brut pe economie, daca este singurul lor venit asupra caruia se calculeaza contributia.
Ministerul mai precizeaza ca pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala realizate in mod individual sau intr-o forma de asociere, contributia de 6,5% se calculeaza la aceste venituri si se plateste de catre persoana care le realizeaza la suma bruta. Transferul folosintei drepturilor de autor si a altor drepturi similare este considerata prestare de servicii potrivit Codului Fiscal, operatiune pentru care se aplica taxa pe valoarea adaugata (TVA) in cota standard de 19%. Sint exceptate de la plata TVA pentru transmiterea drepturilor de autor persoanele care nu sint inregistrate ca platitori de TVA, adica nu au depasit cifra de afaceri de 200.000 RON anual din operatiuni supuse TVA.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii